elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş’in Fiziği

İlkçağ insanlarından bu yana Güneş, hep bir merak konusu olmuştur. Muazzam kütlesi ve boyutuyla gökyüzünde parıldayan, bizleri ısıtan, enerji kaynağımız olan Güneş’e farklı bir açıdan bakmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.



A- A+
21.12.2014 tarihli yazı 12034 kez okunmuştur.
İlkçağ insanları öncelikle Güneş’in görevinin ne olduğu ve nasıl oluştuğu üzerine araştırmalar yapmışlardır. İnsanlar ilk olarak Güneş’in bir Tanrı olduğunu düşünmüştür. Güneş’in batması, tutulması gibi olaylar ise felaket olarak görülmüştür. Aslında bu bilgiler her ne kadar yanlış olsa da bu merak duygusu, şu anda güneş hakkında bildiklerimizin temelinin oluşmasını sağlamıştır.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Yürümenin Fiziği


Güneş’in nasıl oluştuğu konusu ise eski zamanlarda içinden çıkılamaz bir karmaşaya neden olsa da günümüzde, 4-5 milyar yıl önce “Big Bang” den arda kalan toz bulutlarının fiziksel hareketleri sonucu oluştuğu kabul edilmiştir. Teoriye göre büyük patlama sonucunda arda kalan toz ve buhar bulutunun uzun yıllar sıkışması ile Güneş oluşmuştur. Bu sıkışma, parçacıkların birbirine yaklaşmasıyla çekim kuvvetlerinin artmasına neden olmuştur. Yani bir anlamda Güneş çökmüştür. Çökme sonucunda sıcaklık artmış, kütle buharlaşmış ve Güneş’in ilk yılları oluşmuştur.
 


Günümüzde kabul edilen teoriye göre Güneş’teki enerjinin kaynağı olan nükleer reaksiyonların başlaması için gereken sıcaklık 10 milyon santigrat derecedir. Peki Güneş, bu reaksiyonların devam edebilmesi için gereken yakıtı nasıl mı sağlamaktadır?
 
Aslında bu sorunun cevabı 1930’lu yıllarda Wizacker ve Bethe’nin araştırmalarına dayanmaktadır. Güneş, nükleer füzyon ile hidrojeni sürekli olarak helyum çevirmektedir. Bu çevrimde, her saniyede 700 milyon ton hidrojen helyuma dönüşmektedir. 4,9 milyon ton kütle ise enerjiye dönüşmektedir. Güneş'teki bu füzyon olayı aşağıdaki gibi modellenebilmektedir.

 


Güneş’in yapısına biraz daha detaylı bakacak olursak; kütlesinin %92’si hidrojen, %7,5’i helyum, geri kalanı ise karbon, oksijen gibi elementlerden oluşmaktadır. Güneş’in kütlesinin 1,99x1039 kg olduğu göz önünde bulundurulduğunda daha milyarlarca yıl devam edebilecek bir reaksiyon vardır. Yani Güneş’in sönmesi gibi bir durum yok denilebilir.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili 10 Harika Cihaz


Günümüzde enerji üretimi için kullanılan fosil kaynaklar azalırken, bizlere kesintisiz olarak enerjisini gönderen Güneş’ten yararlanmak kaçınılmaz olmuştur. Tabi insanoğlu gerek ekonomik yük altına girmemek gerek hazır teknolojiden vazgeçmemek için güneş enerjisi için gerekli büyük atılımı halen yapmamıştır.



Kaynak:

►Solar Physics


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar