elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

"Orantısız" Teknoloji Kullanımı

Ünlü Amerikalı bir ekonomist Stuart Chose teknoloji için "Teknolojiyi tümüyle yermek, tuzdan arındırılmış deniz suyu ile yeşeren bahçeleri görmezden gelmek, onu gözü kapalı övmek ise Hiroşima'yı unutmak demektir." demişti. Peki günümüzde insanlar bu kavramın neresinde bulunuyor? Teknolojisiz bir hayat düşünülemezse, teknoloji avantaja çevrilebilir mi? Çok küçük yaşta teknolojinin ortasında kalan nesli, bir tehlike bekliyor mu? Güvenerek yanımızda taşıdığımız cep telefonlarımız, göründükleri kadar masum mu? Ayrıntılar yazımızın devamında.



A- A+
12.08.2014 tarihli yazı 10681 kez okunmuştur.
Günümüzde insanlar karşılaştıkları sorunları çözebilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için teknolojiye ihtiyaç duyarlar. Yazı başlığımızı ‘orantısız teknoloji’ olarak almamızın nedeni teknoloji hayatımıza girdiğinden itibaren insan yaşamını nasıl bir değişime uğrattığı, tartışılmaz yararlarının yanı sıra olumsuz etkilerini ve en önemlisi yetişen nesli teknolojiyi yönlendiren insanlar mı, yoksa teknolojinin yönlendirdiği insanlar mı olacaklarını incelemek amaçlıdır.

İnsanın kendini tanıma yolunda uğraşları olumlu sonuç vermiştir. Bu uğraşlarla birlikte birçok keşif ve icat ortaya çıkmıştır. Bunlar insanlık için yararlı olmakla birlikte bir kısmı da zarar anlamında kullanım bulmuşlardır. Teknolojinin gelişmesiyle doğal bir yaşamdan, yapay bir yaşama ve sanal bir dünyaya geçiş başlamıştır. Bu hızlı gelişim sürecinde insanlar teknolojiye ayak uydurmaya başlamış ve hızlı yaşamaya zorlanmışlardır.

 

Teknolojinin insanlar üzerindeki etkilerini inceleyebilmek için teknolojinin yarar ve zararlarını bilmek gerekir. Bunları maddeler şeklinde inceleyelim:
 


Teknolojinin Yararları


► Teknoloji sayesinde insanlar işlerini daha çabuk ve daha rahat yaparlar. Böylelikle ömürleri uzayacaktır.

► İnternet ağı sayesinde dünyanın diğer ucundaki bilgilere kolaylıkla ulaşılabilir.

Yine eski zamanlarda uzun zaman atların üzerinde yolculuk yapmak zorunda kalan insanlar, istedikleri yere uçakla saatler içerisinde ulaşabilmektedir.

► Teknoloji tıp alanında da ortaya çıkan ürünlerle insanların hayatına olumlu etki etmektedir.

► Teknolojinin en önemli olumlu sonucu da  bilgilerin, düşüncelerin ve duyguların geniş insan kitlelerine daha kolay aktarılabilmesidir.
 

 

Teknolojinin Zararları


► Kağıt üretimi ve toprak genişletmek amacıyla ormanlar katlediliyor. Bu da temiz hava sahalarını yok etmektedir.

► Teknolojinin kötü amaçlarla kullanılması birçok yaşamı olumsuz etkiler. Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombası bunun bir örneğidir.

► Ulaşımı kolaylaştıran araçlar her geçen gün artmakta ve egzozdan çıkan dumanlar ozon tabakasını inceltmektedir.

► Fabrikalardan atık olarak arsenik, siyanür ve fenol gibi toksitler sulara karışmakta ve sudaki yaşamı yok etmektedir.

► Teknolojinin en önemli olumsuz etkisi ise insanlar arasındaki yüz yüze iletişimi neredeyse bitirmiş olmasıdır.

 



 İlginizi Çekebilir: Esneyebilir Teknoloji Ürünleri | Printoo
 
 
Son madde üzerine biraz araştırma yaptığımızda iletişim için icat edilen bir ürünün, iletişimi bitiren ürünler içerisinde en başta olması dikkat çekicidir.

Elimize geçen verilere göre Türkiye’de 62 milyon GSM abonesi var. Günümüze kadar Türkiye’ye 130 milyon cep telefonu girmiş ve yine insanların günde telefon konuşması kişi başı 76 dakika olarak hesaplanmıştır. Bunlar sadece konuşma süresi olarak gözümüze çarpanlardır. Şimdi biraz düşünelim bir mekana gittiğimizde etraftaki kişilerin telefonları ile uğraşmaktan masada bir sohbet olmadığı gözünüze çarpmıştır. Sizce bunun sorumlusu teknoloji mi, yoksa teknolojiyi hangi ölçüde kullanması gerektiğini bilmeyen insanlar mı? Teknolojiyi ihtiyaç kadar kullanmak temennisiyle.



Kaynak:

►studymode
►useoftechnology
►jeffbeckley.wordpress

 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar