elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Solar Sulama Sistemi |
Tescom

Üç fazlı geleneksel dalgıç pompaları veya yüzey pompaları, normal şartlar altında şebeke elektriği veya jeneratör aracılığı ile beslenirler. Ancak günümüz teknolojisi sayesinde elektrik şebekesinin bulunmadığı yerlerde pompaların beslemesi, direkt olarak güneş panellerinden sağlanabilmektedir. Ayrıntılar yazımızın devamında.



A- A+
18.05.2015 tarihli yazı 27261 kez okunmuştur.
Güneş enerjisinin ekonomik ve işlevsel olarak kullanıldığı alanlardan bir tanesi de güneş enerjili solar pompa ile sulama sistemleridir. Özellikle de elektrik şebekesine uzak bölgelerde sulama ya da içme suyu çıkarma amaçlı pompa çalıştırılmasına ihtiyaç duyulduğu noktalarda, bu sistem önem kazanmaktadır.
 


 Şekil 1: Güneş enerjili sulama yapılan bir tarım alanı

Sistem; güneş panelleri, MPPT (Maximum Power Point Tracker) güç şartlandırıcı - motor sürücü, güneş panelleri montaj konstrüksiyonları ve gerektiği hallerde de su deposundan oluşmaktadır.

MPPT teknolojisi sayesinde güneş panellerinden alınan en yüksek anlık güç, motor sürücüsüne iletilir. Sürücü de aldığı bu güce göre pompa milinin devir sayısını veya döndürme momentini değiştirerek öğlen saatlerinde yüksek debide su kullanımına, sabah ve akşam saatlerinde ise düşük debide su kullanımına imkan sağlar.

 


 Şekil 2: Güneş enerjili sulama sisteminin genel şeması. Tescom SDD serisi solar sulama invertörü sistemin maksimum güç noktasında (MPPT) çalışmasını sağlar 

Anlık olarak su hemen kullanılabildiği gibi, depolama yapılıp akşam veya gece sulaması için de kullanılabilir. Sistem harici akü / batarya gerektirmez, elektrik yerine suyu depolar.
 

Güneş Enerjili Sulama Sistemlerinin Avantajları 

► Şebekeden bağımsız çalışır.
 Bakım ve işletme maliyeti azdır.
 Elektriksel kayıplar minimum seviyededir.
 Güneş enerjisini yüksek verimle elektriğe çevirir.
 Sistem ile ilgili abonelik başvuru gibi işlemlere gerek yoktur.
 Yaz-kış çalışan sistemler için şebeke destekli hibrid yapıda çalışabilir.
 Uzun kablolama veya jeneratör kullanımına gerek kalmaz.
 Uzun ömürlüdür.
 Montajı kolay ve pratiktir.
 Modüler yapıdadır.
 Çevre dostudur.


Güneş Enerjili Sulama Sistemi ve Solar Pompa İnvertörü

Türkiye’de ilk kez üretilen Tescom SDD serisi solar sulama invertörü ise MPPT ve yumuşak yol verici gibi özelliklere sahiptir. Bu cihaz sayesinde kırsal alanlardaki enerji problemi ortadan kalkmaktadır.

Solar pompa invertörü de sistem çalışmasını kontrol etmekte ve panellerden gelen DC gerilimi AC gerilime çevirerek sistemin maksimum güç noktasında (MPPT) çalışmasını sağlamaktadır.




 Şekil 3: Türkiye'de ilk kez üretilen Tescom SDD serisi solar sulama invertörü MPPT ve yumuşak yol verici gibi özelliklere sahiptir

Mevcut sulama pompanızı değiştirmeden kurulacak bu sistemde özel üretim Solar Direct Drive cihazı ile güneş panellerinden elde edilen enerji mevcut pompanıza aktarılarak, güneş enerjisi ile çalışan yenilikçi bir sistem elde etme imkanı sağlanmaktadır.



 Şekil 4: Yukarıdaki görselde sistemi oluşturan ekipmanlar resmedilmiştir. Sistem; Güneş Panelleri, İnvertör, Sulama Pompası, Montaj Konstrüksiyonları ve Su Deposundan oluşmaktadır
 
Sistemde kullanılacak ekipmanlar ve bu sistemin maliyeti gibi bilgiler, teknik projelendirme ile  ortaya çıkmaktadır. Bunun için de gerekli olan bilgiler şunlardır: 

► Kuyu derinliği ( metre - sadece dalgıç pompalar için ) 
► Talep edilen günlük su miktarı ( ton )
► Sulama sezonu ( başlangıç ve bitiş ayları ) 
► Kurulum yeri ( Köy, kasaba veya şehir adı )
 
  

 Şekil 5: Farklı panel tiplerine göre ve yüklere göre fotovoltaik dizi opsiyon tablosu. Burada dikkat edilmesi gereken fotovoltaik dizi açık devre voltajının 550V - 850V aralığında olmasıdır.
 

Tarımda güneş enerjisi yardımı ile sulama, dünya genelinde yaygın kullanım oranına sahip olmasına rağmen ülkemizde yeni yeni kullanım alanı bulmaktadır. Mevcut sulama sistemleri için harcanan yakıt, yükselen yakıt fiyatları ile üretim maliyetlerini arttırmakta ve kazancı düşürmektedir.

Yakıttan bağımsız olarak çalışan güneş enerjili pompa sistemleri, kurulum maliyeti dışında hiç bir ek maliyet gerektirmeksizin, verimli bir sulama sistemi kurma ve kullanma olanağını vermektedir.

 

 

Tescom Güneş Enerjisi Çözümleri


Solar sulama invertörü ve Hibrid UPS , Tescom’un güneş enerjisi çözüm sistemleri arasında öne çıkan ürünlerinden bazılarıdır. Bunun yanı sıra diğer Tescom solar ürünleri ise şunlardır: 

Güneş Paneli
Solar Sulama İnvertörü 
Hibrid UPS 
On-Grid İnvertör 
Off-Grid İnvertör 
Solar Şarj Kontrol Cihazı 
Solar Aküler 
Solar Enerji Bağlantı Ekipmanları 
Off-Grid Enerji Setleri 




 
Kaynak:

►   

►  

 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar