elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Panellerinde En Sık Yaşanan 8 Sorun

Maliyetlerinin azalması ve verimlerinin artmasıyla birlikte, güneş paneli sistemleri yapı ve binalarda daha fazla kullanılmaya başladı. Kurulumu yapılırken uzun yıllar sorunsuz çalışması beklenen bu sistemlerde yanlış uygulama ve zamanında yapılmayan bakım ve izlemeler sebebiyle, birçok arıza görülmektedir. Bu yazımızda yapı ve binalarda uygulanan güneş paneli sistemlerinde en sık karşılaşılan arızaları inceledik.



A- A+
22.02.2022 tarihli yazı 29527 kez okunmuştur.
Yenilenebilir enerjinin öneminin daha çok kavranması ve panel teknolojisinin gelişip, birim maliyetlerinin azalması ile binalarda güneş paneli sistemi kullanımı son yıllarda oldukça arttı. Tüketiciler ihtiyaçları için elektrik üretip faturalarını azaltırken, bazı durumlarda da ihtiyaç fazlası üretimlerini şebekeye satar hale geldiler.

Bu yönleriyle kullanıcısının yüzünü güldüren güneş paneli sistemlerinin, her sistemde olduğu gibi bir de problem ve arıza durumları mevcuttur.

Yaşanan teknik ve teknik olmayan problemler sonucu elektrik üretim miktarı azalabilir ve hatta üretim yapılamaz hale gelinebilir. Arızanın boyutuna göre değişkenlik gösterecek arıza maliyeti de sistemin amortisman süresini uzatabilir.




En sık karşılaşılan güneş paneli problemlerini ve olası çözümlerini aşağıda şu şekilde sıralayabiliriz:

 

1) İnverter Arızası


Güneş paneli sistemlerindeki en önemli parça olan inverter'in görevi paneller aracılığıyla üretilen doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) çevirmesidir ve önemine karşılık bu sistemde içindeki en pahalı ekipmanlardandır.

İnverterin iç yapısında meydana gelebilecek; gerilim dalgalanmaları, kısa devre oluşumları ya da yapısındaki kablolarda oluşacak olası hatalı bağlantı ve korozyonlar cihazı kullanılamaz hale getirebilir. Bu durumda da panellerde üretilen elektrik tüketici tarafından kullanılamaz.


 

İnvertörün üzerinde yer alan “kapalı” (off) veya “hata modu” (fault mode) uyarıları görüldüğünde, kurulumu yapan firma ya da invertör üreticisi yetkililerine danışmak doğru olacaktır.
 

2) Kuş Yuvaları


Hem sıcaklık hem de güneşten korunma açısından çatı ile güneş panellerinin arası kuşlar için ideal yuva noktalarıdır. Yuvaya giren ve çıkan kuşlar kablolara zarar verebilir. Kuşlar vesiyle paneller üzerinde pislikler oluşur ve dolayısıyla üretimin azalmasına sebep olunur. Yapılacak panel temizliklerinin sıklaştırılmasıyla bu sorun çözülebilir ancak hatalı temizlik uygulamaları ise panellerde diğer arızaların oluşmasına sebep olabilir. Kalıcı tedbir uygulaması, küçük dostlarımızın panel aralarına girmesini önlemek için basit tel çerçeveler kullanılmasıdır.
 


3) Kablo Arızaları

Güneş paneli sisteminde kullanılan kablolar kötü hava şartları, nem, fare ve yılan gibi çevresel etmenler yüzünden zamanla yıpranır ve korozyona uğrar. Bunun yanında, kablo gevşemeleri de meydana gelebilir. Bu sorunlar güç düşümlerine, kısa devre oluşumuna ve hatta ileri dönemlerde yangınlara sebebiyet verebilir.

Kablo arızalarının önüne geçmek için sisteminin düzenli kontrollerinin yapılması gerekir. Olası arızalarda ise yetkili güneş paneli proyardım olmak doğru olacaktır.
 

 


4) Mikro Çatlaklar


Mikro çatlaklar, paneller üzerinde oluşan ve gözle görülmesi zor çatlaklardır. Mikro çatlaklar, panelin; üretim, taşınma ve kurulum aşamalarında meydana gelebilir. Bu çatlaklar, ilk kurulum ve elektrik üretimi zamanlarında etkisini göstermese de ilerleyen dönemlerde çatlakların boyutlarının büyümesiyle panelden alınan verimin düşmesine sebep olabilirler.

Çatlakların oluştuğu panellerin tamiri mümkün değildir. Tek çare, paneli yenisi ile değiştirmektedir.


 

5) Sıcak Bölgeler


Panel üzerindeki belirli bölgelerin çok fazla ısınması ve aşırı yüklenmesi durumudur. Özellikle bağlantı noktalarının kötü lehimlenmesi ve panelin kirliliği sıcak bölgelerin oluşmasına neden olur.

Sıcak bölgelerin oluşması; kısa devre durumlarının meydana gelmesine, panelin daha düşük verim ile üretim yapmasına ve ömrünün azalmasına sebep olabilir.



 

6) PID Etkisi


Potansiyel Kaynaklı Bozulma (Potential Induced Degradation) güneş panelinde oluşması istenmeyen bir etkidir. Bu etki, basit anlamda; panelin içerisindeki yarı iletken malzeme ile panel camı veya çerçevesi arasında oluşan gerilim farkı dolayısıyla cam üzerinde pozitif yük birikimi meydana gelmesidir.

PID etkisi sonucu, panelin performansında ve kullanım ömründe düşüş görülür. 
Bu etkinin oluşmasını önlemek için, kurulum öncesi PID etkisine dayanıklı panel seçimi yapılabilir.



 

7) Delaminasyon ve İç Korozyon


Güneş panelleri genellikle açık alanlarda bulunduğu için zaman zaman panelin içinde nem oluşmasına ve bu durum da iç korozyona yol açmaktadır. Dolayısıyla bu sorunu engellemek için panellerinizin hava ve suyu dışarıda tuttuğundan ve güneş panelinin tüm bileşenlerinin vakum basıncı altında lamine edildiğinden emin olmanız gerekiyor.


 

8) Salyangoz İzleri


Bir diğer problem ise salyangoz izi dediğimiz kirlilik türüdür. Elbette bu problemin salyangozlarla bir ilgisi yok. Panellerin üretiminden genellikle birkaç yıl sonra ortaya çıkan ve panellerin imalatında kullanılan kusurlu gümüş macunu gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanan bu kir, kahverengi düz bir çizgi olarak gözüktüğü için adı salyangoz izi olarak adlandırılmıştır. Salyangoz izi, neme neden olmaktadır ve bu durumda oksidasyon gerçekleşip sistemin performansı ve çalışma kararlılığı zarar görür. Salyangoz izleri, sistemdeki mikroskobik çatlaklardan da kaynaklanabilir.


 
Güneş sistemlerison yıllarda yayngınlaşmakta olsa da yazımızda bahsettiğimiz gibi belirli konularda sorunları devam etmektedir. Bu tarz sorunlarla karşı karşıya kalmamak için panellerin bakımlarını aksatmamalı, oluşabilecek problemleri önceden saptayabilmeliyiz.


Kaynak:

► Solarguide
► Solarclue.com
► Stablesolar.com
► Lgenergy
► sunengis.com
Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar