elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi Kazancını Artıran Cihaz:
Agile

Stanford Üniversitesi araştırma ekibi tarafından dağınık gelen güneş ışıklarını tek bir noktada odaklayarak güneş panellerinin daha yüksek güç üretimi yapmasını sağlayabilecek yeni bir cam (optik) odaklayıcılı piramit geliştirildi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
27.07.2022 tarihli yazı 3705 kez okunmuştur.
Fotovoltaik hücrelerin en verimli çalıştıkları zaman dilimi, güneş ışınlarının üzerine doğrudan yansıdığı zamanı kapsamaktadır. Araştırmacılar gündüz saatlerinde güneş ışınlarından en iyi şekilde yararlanmak için gökyüzünde hareket ederken panelleri güneşle eşzamanlı hareket ettirmek için bir yol denediler. Fakat bu sistemin kurulumu ve çalışması çok yüksek maliyetlere neden olmuştu.

Ortada böyle bir sorun olunca da sorunu çözmek için hemen bir arayışa girildi. Çözüm olarak araştırmacılar panellerin üzerine güneş ışığını tek bir noktaya yoğunlaştırabilecek bir büyüteç yerleştirmeyi düşündü. Fakat bu hareket eden güneş ışınlarının odak noktası boyunca da hareket etmesine sebep olacaktı ve bu tasarım işe yaramaz olacaktı.


Şekil 1: AGILE Cihazının Temsili Görüntüsü

►İlginizi Çekebilir: Seracılıkta Şeffaf Güneş Paneli Dönemi Başlıyor
 
Şimdi ise Stanford Üniversitesi araştırmacıları üzerine düşen ışığı herhangi bir açıdan yoğunlaştırıp daha sonra paneldeki tek bir noktaya yönlendirebilen  bir cihaz geliştirdi. AGILE adı verilen cihaz aslında ters çevrilmiş bir prizma. Araştırmacılar AGILE’in tamamen pasif bir sistem olduğunu ve kaynağı takip ederken herhangi bir hareketli parçaya ihtiyaç duymadığını ve bu sayede de enerji harcamadığını söylüyor.

Araştırmacılar, doğru orantılı kırılma indisine sahip bu ürünü üretmek için değişik hammaddeler kullandılar. Ardından ticari hammaddeler olan polimerleri ve kolayca bulunabilen cam türlerini kullanarak AGILE’i 3D baskı ile üretmeyi başardılar.
 
Yapılan testlerde araştırmacılar, çevik yüzeye yansıyan ışığın %90'ını yakaladıklarını ve gelen ışıktan üç kat daha parlak noktalar yaratmayı başardıklarını gördü. AGILE, mikro lens, ultraviyoleden tutun da kızılötesine kadar geniş bir ışık spektrumunun yanı sıra hava koşulları veya atmosferik koşullar nedeniyle yansıyan ışıkla bile çalıştı.
 
Güneş enerjisi sistemlerinin geliştirilmesine ve yaygınlaşmasına bağlı olarak farklı ve yenilikçi sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Bu sebeple de her geçen gün daha düşük maliyetli ve daha verimli güneş ve enerji sistemleri karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Eğer bu küçük cam piramitler uyum sağlarsa güneş panelleri daha cazip bir hale gelebilir.


Kaynak:

► interestingengineering.com
 

Çağrı Yılmaz Çağrı Yılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.