elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Aydınlatma Sistemlerinde Enerji Verimliliği için En iyi 3 Teknik

Günümüzde elektrik sistemleriyle aydınlanma, neredeyse temel ihtiyaçlarımız arasında yer almaktadır. Bu denli yoğun kullanılan bir sistemde enerji verimliliği sağlayarak enerji tüketimimizi azaltmak hem maliyet hem de enerji verimliliği olarak ülke ekonomilerini ve enerji kaynaklarının ömrünü etkileyecek düzeyde tasarruf sağlamaktadır. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde elektrik üretimi ile talep edilen elektrik miktarı arasında oluşan fark endişe uyandıracak bir hal almaktadır. Aydınlatma sistemlerinde enerji verimliliği sağlayan en iyi 3 tekniği sizler için araştırdık.



A- A+
07.12.2015 tarihli yazı 16265 kez okunmuştur.

Enerji Verimliliği Sağlayan Aydınlatma Nedir?

Aydınlatma günlük hayatımızda zaruri bir ihtiyaçtır ve günümüzde aydınlatmada kullanılan en yaygın enerji çeşidi elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisi ile çalışan aydınlatma sistemlerinde verim, alınan ışık enerjisinin harcanan elektrik enerjisine oranıdır.



 
Aydınlatmada enerji verimliliğini sağlamak küçük detaylardan geçiyor. Örneğin günlük hayatta kullandığımız akkor lambalar yüksek miktarda elektrik enerjisi kullanarak, bu enerjinin büyük bir kısmını ısı enerjisine çevirmektedirler ve böylelikle lamba ısı yayarak gereksiz bir enerji tüketimi gerçekleştirmektedir. Bu lambaları daha az enerji kaybı olan floresan ya da LED lambalarla değiştirerek enerji tüketimini azalmış ve aydınlatma enerjisinde verimliliği sağlamış oluruz.
 
Ayrıca aydınlatma sistemlerinde tasarruf enerji yönetimi ile de sağlanabilir. Aydınlatma sistemlerini GPRS, GSM veya SCADA tabanlı teknoloji kontrol sistemleri oluşturularak sağlanabilir. Bu şekilde aydınlatma sürelerindeki ölü zamanı yok ederek enerjide tasarruf sağlanabilir.
 

Aydınlatmada Enerji Verimliliği Sağlayan En İyi Üç Teknik Nedir?

Aydınlatma enerjisinde verimliliği sağlayan için en iyi üç tekniği 2 ana başlık altında inceleyeceğiz:
 

1) Ampullerin enerji tasarruflu ampullerle değiştirilmesi

Akkor lambalar enerjinin yaklaşık %90'ını ısı enerjisine dönüştürerek, enerji tasarruflu lambalara göre 3-5 kat daha fazla enerji tüketmektedirler. Akkor lambalar yerine daha yüksek verimle çalışan enerji tasarruflu lambalar kullanılarak gereksiz enerji kullanımını önlemiş oluruz. Enerji tasarruflu lambaların ise iki ana tipi bulunmaktadır:

 


► Kompakt Floresan Lambalar

Kompakt floresan lambalar enerji tasarruflu lambalar arasında en çok kullanılan çeşittir. Farklı boyut ve şekillerde bulunabilirler ve akkor lambalara göre daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptirler. Sıradan lambalara göre ortalama %75 daha az enerji harcarlar.Verimleri yüksek olduğu gibi ömürleri de akkor lambalara göre uzundur. Kompakt floresan lambalara ilk enerji verildikten sonra bir süre yüksek akım çekerler fakat bu akım zaman geçtikçe azalır ve lamba bir süre sonra stabil çalışma haline geçer ve geçtikten sonra düşük akımlarla çalışmaya başlar, bu şekilde enerji tasarrufu sağlar.

 


► Işık Yayan Diyotlar(LED)

LED'ler aydınlatmada en az enerji harcayan ve en yüksek verimle çalışan aydınlatma araçlarıdır. Yüksek verimlerinin yanı sıra yüksek dayanıklılıkları ve  uzun ömürleri ile de aydınlatma sistemleri arasında en avantajlı sistem olarak görünmektedirler. Tek dezavantajı diğer lambalara göre maliyetlerinin yüksek olması ve bunun tüketicilere yüksek alış fiyatı olarak yansımasıdır. Akkor lambalar ve floresanlara göre ortalama %80 oranında daha az elektrik enerjisi tüketmektedirler. LED'lerin ortalama ömrü de diğer lambalara çok daha uzundur.

 


 
Aşağıdaki tabloda, aydınlatma sistemlerinde kullanılan ürünlerin (Soldan sağa: LED'ler, Kompakt Floresan Lambalar, Akkor Lambalar) belirli ışık akı aralıklarında harcadıkları enerji miktarları verilmiştir.
 


2) Enerji Yönetim Sistemlerinin Kullanılması

Enerji yönetim sistemlerini aydınlatma sistemlerinde kullanmak da aydınlatmada enerji tasarrufu sağlamada en önemli yollardan biridir. Üçüncü bir yöntem olarak da aydınlatma enerji tasarrufu sağlayan cihazların kullanılmasını irdeleyeceğiz.

 


Örneğin; şehirlerde şekildeki gibi GPRS, GPS yada SCADA tabanlı merkezi sistemler kullanılarak sokak lambalarının yoğunluğa ve saate bağlı olarak çalışması, trafik aydınlatmalarının trafik yoğunluğuna bağlı olarak çalışması, gece geç saatlerde sokak ışıklarının bazılarının kapanması, sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar ışıkların sokak ışıklarının kapanması gibi aydınlatma sistemlerinin ölü zamanının en az seviyeye indirilmesi sağlanabilir.


 
3) Aydınlatmada Enerji Tasarrufu Sağlayan Cihazların Kullanılması

Aydınlatma sistemlerinde enerji tasarrufunun en önemli halkalarından biri de enerjiyi gerektiği yerde ve gerektiği kadar kullanan sistemler geliştirmektir. Bunu gerçekleştirmek için aydınlatma sistemlerinin kullanımının denetimini yapan ve en az miktarda enerjiden en fazla şekilde yararlanmayı sağlayan otomatik kontrol sistemlerinin günlük hayatımızda uygulanması gerekmektedir. Bu sistemler günlük akışın içinde konumlanmış şekilde bulunan gün ışığı sensörleri, hareket sensörleri, otomatik zamanlayıcılarla sağlanmaktadırlar. Ayrıca bunların dışında uzaktan kontrol sistemleriyle de enerji israfının önüne geçilebilir.

 


 
Bu ve bunlar gibi enerji tasarrufu sağlayan birçok sistem kullanılarak gereksiz elektrik enerjisi tüketimini en az seviyeye indirebiliriz. Bunların dışında daha gelişmiş sistemler kullanılarak enerjiden daha da tasarruf edilebilir. Elektrik enerjisinin tasarrufunda belirlediğimiz en iyi 3 yöntemi sizlerle paylaştık. Umarız sizin için yararlı ve anlaşılır olmuştur.




Kaynak:

elprocus.com

Yazar:Muhammed Ahmet ALKAN
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar