elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Google Maps Rusya - Ukrayna Savaşında Kritik Önemde

Savaşlarda sivillerin zarar görmemesi çok önemli bir unsurdur. Şu anda dünyanın gündeminde olan Ukrayna-Rusya çatışmasında sivillerin tahliyesi ve güvenliği en çok konuşulan konulardan. Google, bu konu ile ilgili çok faydalı bir karara imza attı. Detaylar haberin devamında.



A- A+
08.03.2022 tarihli yazı 4583 kez okunmuştur.
Rusya’nın Ukrayna ile girmiş olduğu çatışma son günlerde tüm devletlerin ve insanların gündeminin çok büyük bir kısmını oluşturmakta. Bu kapsamda özellikle masum olan sivil halkın güvenliği, insanları en fazla endişelendiren konuların başında geliyor.

Google ise bu konuda çok önemli bir kararını eyleme geçirdi. Google bu kapsamda haritalar uygulamasında Ukrayna’ya ait canlı trafik akışı verilerini geçici süreyle tüm dünyada erişime kapattı. Google bu kararıyla Rus ordusunun Ukrayna’daki canlı trafik akışına erişemeyerek sivillerin kaçış yolları ve yoğunlukta bulundukları noktalar hakkında bilgi sahibi olmasını engelledi. Bu adım tamamen sivilleri korumaya yönelik bir adım olarak görülüyor.


►İlginizi Çekebilir: Uydu Navigasyon Sistemleri ve Uygulamaları
 
Bu konuyu biraz daha açacak olursak; günümüzde savunma ve askeri teknolojilerin gelişimi (istihbarat da dahil) yadsınamaz derecede fazla. Hal böyle olunca askeri istihbarat artık sadece teçhizat ve özel görevlere çıkarak toplanmamakta. Bir bilgisayar programcısı tek başına kendisini izole ederek kamuya ait bir çok veriyi ve akışlarını inceleyerek ciddi miktarda bilgi toplayabilir. Bunun gerçek hayattan bir örneğiyse Rusya Ukrayna çatışması başlamadan saatler önce Kaliforniyadaki bir araştırma laboratuvarında gerçekleşti.

Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsündeki araştırmacılar Rusya daha saldırıya başlamadan evvel Google Haritalar uygulamasında Rusya üzerinde bir trafik sıkışıklığı tespit edip ardından bu sıkışıklığı mercek altına aldıklarında Ukrayna sınırına çok yakın bir noktada büyük bir Rus birliğini tespit etmeyi başardılar.

Araştırma ekibinin lideri bu durumu şöyle açıkladı; Rus birliklerinin bölgede kamp kuramadığı için uzun bir araç kafilesi halinde sıralandıklarını ve Rus askerlerinin henüz saldırıya geçmemesine rağmen ceplerindeki android telefon sinyalleri sayesinde yoğunluğun tespit edildiği ve saldırı hazırlığında olduklarının tespit edilebildiğini söyledi. Bu araştırma sayesinde Google’ın Ukrayna’da canlı trafik özelliğini kısıtlamasıyla birlikte siviller korunmuş oldu.
 
Bu gelişmede de gördüğümüz üzere artık savaşlarda yalnızca askeri mühimmat ya da asker sayısının önemli olmadığını, teknolojinin ve haberleşme sistemlerindeki güvenliğin öneminin katbekat arttığı apaçık. Zaten son günlerde çıkan haberlere göre Rus birlikleri yerlerinin tespitini engellemek için eski nesil haberleşme sistemlerine geçiş yaptığı söylenmekte. Kısacası savaşlara bundan sonra teknolojik bilgiler yön verecek gibi duruyor.


Kaynak:

► interestingengineering.com
► theverge.com
► businessinsider.com
Çağrı Yılmaz Çağrı Yılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.