elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

7/24 Temiz Enerji ile Çalışacak Veri Merkezi

Google’ın temiz ve yenilenebilir enerji kullanımı hedefi doğrultusundaki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Google, Virginia’daki veri merkezlerini 7/24 karbonsuz enerji ile çalıştırmayı hedefliyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
16.05.2021 tarihli yazı 4889 kez okunmuştur.
Verinin çok önemli olduğu bu çağda veri merkezleri ve veri depolama sistemleri kilit rol oynuyor. Fakat bu merkezler de enerjiye ihtiyaç duyuyor. Veri merkezlerinin hayati önem taşıdığı Google gibi firmalar, bu enerjiyi yenilenebilir enerji üzerinden karşılamayı hedefliyor. Google, çevre dostu olmaya ve yenilenebilir enerji kullanmaya 2007 yılında karbon nötr hale gelerek başladı. Şirket, 2017 yılı itibariyle küresel elektrik tüketiminin %100'ünü yenilenebilir enerji ile eşleştirirken, bu enerjinin %61'ini doğrudan yerel kaynaklı karbonsuz enerjiden karşılıyordu.


Google, bu tutumunu devam ettiriyor ve Virginia’daki veri merkezlerinin %90 karbonsuz elektrikle çalışmasını sağlamak için 600 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Şirket geçen yıl elektrik arzını karbonsuzlaştırmak ve 2030 yılına kadar 7 gün 24 saat temiz enerji hedefi olduğunu açıklamıştı. Google, bu duruma çözüm bulmak için enerji ve yenilenebilir enerji şirketi AES Corporation ile ortaklığa girdi ve bu ayın başında 10 yıllık bir tedarik anlaşması yaptığını belirtti. Anlaşma sonucu Google’ın Virginia’daki veri merkezleri, AES’in 500 MW'lık rüzgar, güneş, hidro ve batarya  portföyünden güç alacak ve saatlik bazda %90 karbonsuz bir şekilde çalışacak. Enerji tedariği, 2021 yılının sonlarında başlayacak.


Google'ın enerji direktörü Michael Terrell: "AES ile olan bu ortaklık, Google'ın 7/24 karbonsuz enerji hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım olmakla kalmıyor, aynı zamanda kendi operasyonlarını karbonsuzlaştırmak isteyen diğer şirketler için bir plan hazırlıyor. Umudumuz, bu modelin, hem şirketler hem de nihayetinde elektrik şebekeleri için temiz enerjiye geçişi sağlaması yönünde." dedi. Google’ın 2030 hedefine ulaşmada tek ortağı AES değil. Şirket, Nevada şirketlerinden olan NV Energy ile Las Vegas yakınlarındaki Henderson'da bulunan 600 milyon dolar tutarındaki veri merkezine güç sağlamak için bir solar depolama projesi üzerinde çalışıyor. Projenin 2023 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.
 
Dünya çapında pek çok veri merkezinde yedekleme ve UPS hizmetleri için bir tür enerji depolaması bulunurken, diğer şirketler ağırlıklı olarak dizel jeneratörleri kullanıyor. Google'ın AES ile 7/24 temiz enerji anlaşmasının türünün ilk örneği olduğu ortada. Google, dünya çapındaki veri merkezlerinde yaklaşık 20 GW dizel üretiminin kullanıldığını ve bu da modernizasyon ve karbonsuzlaştırma için büyük bir fırsat sunduğunu geçtiğimiz yıllarda belirtmişti.

Kaynak:

► energy-storage.news

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.