elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

%100 Yenilenebilir Enerji Kaynakları Dünyamız İçin Yeterli Mi?

Yenilenebilir Enerji; enerjinin temini için süreklili olan doğal süreçlerden faydalanılarak enerji üretilmesidir. Karbon salınımının önüne geçtiği için Dünya'nın geleceği yenilenebilir enerji kaynakları olabilir.Peki, Dünya'yı mevcut olan %100 yenilenebilir enerji ile daha da güçlü hale getirebilir miyiz?Cevaplar sizi şaşırtabilir.



A- A+
24.01.2019 tarihli yazı 7421 kez okunmuştur.
Dünyayı sadece yenilenebilir enerji ile güçlendirebilir miyiz? Yoksa bu düşünce sadece bir hayal mi?

Bu sorunun cevabı kısaca evet.Ama bunu söylemek pek de kolay değil. Bundan daha önemli bir soru ‘Dünyayı sadece yenilenebilir enerji ile güçlü hale getirme isteğimiz, arzumuz var mı? Bu cevaplanması çok daha zor bir soru. Aslında hem siyasal hem de toplumsal birlik sağlanırsa bu düşünce pek de olanaksız görünmüyor.

 

Gereklilik Bütün İcatların Anasıdır


Pek mümkün olmasa da gezegendeki tüm insanlarla küresel bir fikir birliğine varılıp,altın bulma telaşına son verip ondan daha değerli olan yenilenebilir enerji bulma,inşa etme fikri dünya için daha da güzel olacaktır. Fosil yakıtlar faydalı olmasına rağmen doğası gereği sonludur. Fosil yakıt rezervleri her on yılda bir ya da yeni bir kaynak bulundukça ya da başkaları ekonomik olarak uygun hale geldiklerinde revize edilmekle birlikte,zamanla tükenecektir. Bu kaçınılmaz bir sondur.


Yenilenebilir enerji kullanımına iten başka bir faktör ise dünya iklimidir.İklimin değişmesiyle birlikte ihtiyaç duyulan veya mevcut enerji kaynaklarımız da değişebilmektedir. Bunlar bir yana mevcut enerji kaynaklarımızın sonlu olması,alternatif kaynaklar bulmamızı gerekmektedir.Yenilenebilir enerji bu soruna mükemmel bir çözüm olabilir. Elimizdeki kaynaklar yavaş yavaş tükenmeye başladığı zaman insanlar enerjiye olan ihtiyacı sağlamak için alternatiflere ciddi şekilde bakacaklardır.

Enerji tüketimini azaltmak için ne kadar çaba sarf etsek de mevcut yaşam tarzlarından vazgeçmek pek de mümkün değildir. Hiç kimse araba kullanmayı,akıllı cihazlarını,interneti veya ev aletlerini kullanmayı bırakmak istemez. Çünkü bunların bazıları yaşamın gerekliliği hâline gelmiştir. Sonuçta teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatı biraz daha kolay hale getirme ve zamandan tasarruf etme arzumuz teknolojik aletleri kullanmamıza dolayısıyla enerjiyi kullanma ihtiyacımızı arttırmaktadır. Bu nedenle uzun vadede sürdürülebilir olacak şekilde enerji üretmenin bir yolunu bulmalıyız.

 

Yenilenebilir Enerjinin De Bazı Sorunları Var


Güneşe dayalı yenilenebilir enerji kaynaklarında ortalama olarak 20W/m2  enerji sağlamak istenilen bur durumdur.Ancak güneşin olmadığı durumlarda bu sistemler kendi başına işe yaramaz hale gelir. Buna karşılık kömür yakıtlı santraller ve nükleer santraller 365 gün 7/24 çalışabilir.
 

Rüzgar esaslı enerji kaynakları rüzgar olmadığında çalışmazlar. Dolayısıyla güç üretemezler. Örneğin 2012 yılında Almanya'da rüzgar enerjisinin üretimi rüzgarın varlığına bağlı olarak 0.115 GW-24 GW arasında değişiklik göstermiştir.

Gelecek vaad eden bir yenilenebilir enerji kaynağı olan enerji bitkileri ekin yetiştirmek için yeterli alana sahipseniz,mükemmel bir alternatif yakıt kaynağı olacağı öngörülüyor. Bu Avrupa ülkeleri için zor bir yöntem olsa da geniş açık alanları olan Brezilya gibi yerler için sorun değildir. Alan gereksinimi aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumu için de sorun yaratmaktadır.Kurulum için oldukça büyük alanlar gerekmektedir. Örnek olarak İngiltere'de bulunan bütün evlerin çatısına güneş panelleri konulursa,bu paneller ülkenin sadece %5’lik bir ihtiyacını karşılayacaktır.

ABD yenilenebilir enerji konusunda planlar yapmaya başlamış durumda. Teksas büyüklüğündeki bir alana güneş çiftliği kurulacağı ve buradan elde edilen enerjinin ABD'nin tüm ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor. Fakat bu gerçekte ne kadar mümkün?

Rüzgar çiftlikleri m2 başına enerji üretimi için güneş çiftliklerine göre daha az verimlidir. Bu yüzden sadece güneş enerjisi veya sadece rüzgar enerjisi ile enerji sağlanmak istense dünyada çok büyük alanlar kullanmamız gerekirdi. Bazı ülkeler bu sorunlara kısmi olarak çözüm bulmuştur. Örnek olarak İngiltere rüzgar santrallerinin bir kısmını denizlere yerleştirmiştir.

Bahsettiğimiz sorunların bazıları kısmen bazıları da tamamen çözülebilir. Örneğin güneş enerjisi kullanılan bir santralde elde edilen enerjiyi depo edebilecek bir sistem geliştirilirse güneş olmadığı zamanlarda da bu sistemlerden fayda sağlamak mümkün olacaktır.

 

Yenilenebilir Enerji Diğer Enerji Kaynaklarına Göre Daha Mı Pahalı?


Yapılan araştırmalarda %100 yenilenebilir enerji kullanmanın tüm dünyada toplam 2.5 ile 3 milyon hayatın da kurtarılacağı kanısına varıldı. Çalışmalarda enerji talebinin en az %90’ının büyük ölçüde rüzgar ve güneş enerjisi ile karşılanabileceği öngörülmüştür. Kalan %10’lük kısmın %4’ü jeotermal kaynak ve hidroelektrik ile %2’si dalga ve gelgit ile geri kalanın ise yakıt hücreleri ile sağlanabileceği düşünülüyor.
 

2030 yılına kadar enerji santrallerinin  yenilenebilir enerji santrallerinden oluşacağı düşünülüyor. 2050 itibari ile tüm santrallerin %100 dönüşümünün sağlanıp yenilenebilir enerjinin tam anlamıyla kullanılacağı öngörülüyor.

Tahminlere göre %100 yenilenebilir enerjili bir dünya için 3.8 milyon rüzgar türbini,90.000 güneş santrali,490.000 gelgit türbini,5.350 jeotermal tesisatı ve 900 hidroelektrik santrali gereklidir. Her ne kadar bu santrallerin kuruluşunun maliyetli olacağı düşünülse de,bu santrallerin elektrik üretmeye başladıktan sonra daha ekonomik olacağı düşünülüyor.

 

En Fazla Yenilenebilir Enerjiyi Hangi Ülke Kullanıyor?


Dünyada en fazla yenilenebilir enerji kullanan ülke Izlanda'dır. Ülke yenilebilir enerji üretiminin neredeyse %100’üne güveniyor. Tabii ki,ülkenin kendine özgü jeolojisi ve kaynaklarının bolluğu büyük bir avantaj.
İzlanda'nın hemen ardından ikinci sırada İsveç bulunuyor. 2015 yılında başlatılan çalışmalarla yenilenebilir enerji kullanımı konusunda büyük adımlar atıldı ve hızla güneş,rüzgar enerjisi,enerji depolaması ve akıllı şebekeler alanlarında büyük yatırımlar yaptılar.

 

Üçüncü sırada %99 yenilenebilir enerji üretimi ile Kosta Rika var.Bunu hidroelektrik,jeotermal,güneş,rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırım yaparak başardılar.Ayrıca sahip oldukları bol miktarda jeotermal kaynaklardan da yararlanmaktadırlar.Hedefleri ise 2021 yılına kadar İsveç ile aynı seviyeye ulaşmak.

Dördüncü sırada yenilenebilir enerji kaynaklarından %90 enerji üretme yolunda başarılı olan Nikaragua bulunmakta.Nikaragua yaklaşık 10 yıldır yenilenebilir kaynaklara yatırım yaparak bu konuma geldi.

Bu ülkelerin hepsi yenilenebilir enerji teknolojisine büyük ölçüde önem vererek yatırım yaptılar.Yenilenebilir enerji üretimi hakkında düşünceniz ne olursa olsun gelecekteki enerji ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan karşılanacağı görülen bir gerçektir.

Kaynak:

►Interesting Engineering


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.