elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçlar için Tünel Projesi

Ulaşım sorununun önüne geçerek şehirde hızlı ve güvenli ulaşımı sağlamak isteyen Elon Musk'ın elektrikli araçlar için yaptığı tünelde sona gelindi. Detaylar yazımızda.



A- A+
25.12.2018 tarihli yazı 5586 kez okunmuştur.
Şehirde oluşan trafik tıkanıklığının önüne geçmek isteyen Elon Musk’ın elektrikli araçlar için oluşturduğu yeraltı araç tüneli projesinin sonuna gelindi. Yaklaşık 2 yıl önce Boring şirketi ile büyük çabalarla oluşturulan projede ilk test sürüşünü yapan Elon Musk araç kullanıcılarını trafik derdinden kurtarmayı hedefliyor.

Elektrikli arabaların bu tünellere erişmesi için yoldan yeraltı raylarına inebilecekleri araç asansörleri kullanılıyor. Yer altından tekrar yola çıkabilmesi için ise tekrar başka bir araç asansörü kullanılıyor.

 

Araçlar tünellere indikleri sırada tünelde motorlarla harekete geçen tekerlekli platformlar kullanılıyor. Ayrıca araç tünele indikten sonra aracı raylara kitleyen ve raydan çıkmamasını sağlayan tekerlek dişlisi de bulunuyor. Tekerlek dişlisi arabayı raya bir tren gibi kitlendikten sonra raylarda araç 241 km / s üzerinde hıza güvenli bir şekilde ulaşabileceği öngörülüyor.
 
Sadece otomobillerle sınırlı kalmayan projede yayalar ve bisikletliler içinde içinden geçebilecekleri alanlar bulunuyor. Aynı otomobiller gibi asansörler ile erişilebilecekleri bu tünellerde tekrar sokak seviyesine asansörler ile çıkılabiliyor.

Elon Musk’ın gerçekleştirdiği deneme sürüşünde 1.6 km’lik tüneli yaklaşık 2 dakika gibi kısa bir sürede geçtiği görüldü. Bunun şehir içinde hızlı ve güvenilir bir seyahat için neredeyse ışık hızında bir çözüm olduğu söylenebilir.
Bu çılgın projeyle birlikte kullanıcılar araçlarının tekerleklerinin dahi dönmeden ve hızlı bir şekilde ulaşım sağlayacak. Üstelik tünelde kullanılacak olan yüksek hızlı toplu taşıma tünelinin kullanım ücreti ise sadece 1 dolar olacağı belirtildi. Bu da doğal olarak trafik sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracak.

Bu projeyi üç boyutlu taşımayla birleştirmek isteyen ekip, aynı şekilde ofislerin bulunduğu binaların ve dairelerin de bu tünellere bağlanarak ulaşımda ciddi bir rahatlık dönemini başlatacağını öngörüyor.


Kaynak:

► CNN
►New Atlas
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.