elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kablosuz Elektrik Çağı

Geleneksel enerji iletimi evrimleşiyor ve yerini kablosuz iletime bırakıyor. Bu düşünce elektriğin babası olarak kabul ettiğimiz Nikola Tesla tarafından yıllar önce uygulanmaya çalışıldı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
17.09.2021 tarihli yazı 5129 kez okunmuştur.
Devrim niteliğinde birçok buluşun ve fikrin babası olan Teslanın, teknolojinin geldiği noktadaki önemi tartışılmaz derecede büyük. Elektrik alanında bir duayen olan bu bilim insanının üzerinde uzun mesailer harcadığı bir rüyası da vardı: Kablosuz elektrik iletimini gerçekleştirmek. Bunun için stratejik noktalara yerleştirilmiş kuleler ya da asılı bir balon sistemi kullanmak gibi birçok teorisi vardı. Ancak hiçbiri olumlu sonuçlanmadı. Buna rağmen kablosuz elektrik iletiminin gerçekliğini çürütücü herhangi bir teori de yoktu. Şimdilerde ise Tesla`nın bilmeden inşa etmiş olabileceği bir fikirden bahsedilmekte.

Bilim kümülatif ilerler; bulunan her yeni fikir ve buluş bir diğerinin temelini oluşturmaktadır. Nitekim kablosuz şarj, elektrikli araçlar ve 5G`nin ortaya çıkışı ile kablosuz iletim hayati önem teşkil eder hale geldi. Bu bağlamda birçok firma kablosuz iletim teknolojisinin saha testlerine başlamış durumda. 

Peki böylesine kıymetli bir konu olan kablosuz güç iletimi tarih sahnesine ne zaman çıktı? Tesla, 1891 yılında kendi adıyla anılan Tesla bobinini tasarladı. Bu bobin herhangi bir tele gereksinim duymadan elektriği iletebiliyordu. Ancak uzun mesafelerde bobinin işlevsiz olması nedeniyle pratik uygulamalarına geçilemedi.

Yüksek verim alınamayan Tesla bobini, Teslayı yeni çalışmalar yapmaktan alıkoyamadı. Bunun için stratejik kuleler veya asılı balon sistemleriyle yardımıyla çalışan enerji istasyonu inşa etmeye çalıştı. Böylece yüksek voltajlı güç iletimi gerçekleştirebilecek ve uzun mesafelerde mesajların kablosuz iletimini yapabilecek bir düzenek kurabilecekti. Ancak yatırımcısının fazla fon sağlamayı reddetmesi nedeniyle proje yarıda kesildi.

 


İlginizi Çekebilir: Nikola Tesla'nın Patentleri | 1.Bölüm
 
Tesla'nın çalışmaları olumlu sonuçlanmamış gibi görünse de gelecek nesillere ilham kaynağı oldu. Böylece kablosuz güç iletmede ortam olarak Dünya`yı kullanmanın doğru olduğu kanısına varıldı. Bilim insanları, dünyanın yörüngesine yerleştirilmiş güneş enerjisi uydularını kullanarak kablosuz güç iletimini gerçekleştirmeyi denedi. Bu girişime göre uyduların güneş ışığından mikrodalga formunda oluşturdukları enerjinin sinyalleri ana şebekeye iletilecek, aynı zamanda yerdeki bir antene de iletilebilecek olan sinyaller sonrasında doğru akım ile enerji sağlayacak ve bu işlem bir baz şebeke istasyonunda gerçekleşip, bireysel evlere internet ve elektrik veri paketleri gibi formlarda aktarılacak. Bu konuda hala çalışmalar devam ediyor.



Bir başka yöntem ise mikrodalga güç iletimi. Bu yöntemi kullanarak testleri yapan ekibin bir sonraki hedefi uzun mesafelerde yüksek verimli enerji transferini gerçekleştirmek. Bu proje ile amaçladıkları uzaya çıkan roketlerin yüzde 90 ağırlığını oluşturan yakıt yükünden kurtulmak.

Lazer iletimi yönteminde ise fotovoltaik bir alıcı yardımıyla lazer ışığı alınıp, elektrik gücü üretimi uzun menzilde gerçekleştirilebilmektedir.
Bu çalışmaların bütünü gösteriyor ki Tesla`nın rüyası yakın zamanda tamamen gerçeğe dönüşecek.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► theconversation.com

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.