elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıcı İngilizce Konuşmak İçin 5 Altın Yol

Dil eğitimindeki en büyük sıkıntı, gidilen kurslar okunan onlarca kitaba rağmen öğrenilen bu bilgilerin bir türlü pratiğe dökülememesidir. Eğitimler sonrası “anlıyorum fakat konuşamıyorum” diyen mezunların sayısı, azımsanmayacak kadar fazla. Gelin, öğrenilen bu bilgileri nasıl kalıcı bir şekilde pratiğe döküp akıcı bir şekilde hayatımıza uygulayabileceğimize göz atalım.



A- A+
11.07.2013 tarihli yazı 92805 kez okunmuştur.

1- Kalıpları Kullanın



İngilizce temelde basit bir yapıdan oluşur: “özne + yüklem + nesne” Tüm komplike gramerler, kurallar ve anlam bütünlükleri bu yapının üzerine kurulur. Yapının dışına çıkmadan ekleme çıkarma yapmak, cümle ne kadar uzun olursa olsun bu yapıya sadık kalmak şartıyla yapılan değişiklikler başarılı sonuçlar verecektir. Referans noktanız bu basit kalıp olursa, üzerine ne kadar yoğun gramer eklerseniz ekleyin, cümleleri seri şekilde oluşturmak zor bir durum olmaktan çıkacaktır. Sizi “acaba?”lardan, gereksiz takılmalardan soyutlayıp büyük avantaj ve hız kazandıracaktır.

 

2- İlgi Alanlarınıza Yönelin 



Uçaklara ilginiz varsa o konuyla ilgili yazılan yazıların İngilizcesine göz atmanız, sayfadaki pratikliği ve kelime haznesini direk zihninize alacaktır. Ya da sevdiğiniz bir film, müzik, yazar, bilim adamı hakkında yazılan yazılar. İlgi duyduğunuz bilim insanının biyografisini İngilizce okuyun. Türkçesine aşina olduğunuz için algıda seçicilik, okuduğunuz o kelimeleri ve cümle kalıplarını Türkçeleriyle birlikte eşleştirip, hafızanızda yer etmesini ve bir sonraki karşılaşmanızda siz farkınızda olmadan çağrışım yapmanızı sağlayacaktır. Sevdiğiniz dizileri İngilizce altyazılarıyla birlikte izleyin. Dinleme yetiniz gelişecektir.
 

3- Gramer bir araçtır. Kelime haznenize odaklanın!

 
Gramer içine boğulup kalmayın. Grameri, kalıpları uygulamak için bir basamak olarak görün.

Küçük bir defter edinin, baştan sonra Tense’ler (zamanlar) kavramını, kurallarını ve diğer gramatik bilgileri tek bir çatı altında not tutun. Daha sonra öğrendiğiniz yeni kelimeleri, o kalıplardaki kelimelerle değiştirerek yeni cümle kombinleri oluşturun. Hiç farkında olmadan o cümle kalıbını ve beraberinde işinize yaracağı an kullanılmak üzere onlarca cümle öğrenmiş olursunuz.
 

4- Hızlı konuşma taktiğiniz için; temel ifadeleri, kalıpları mutlaka öğrenin.
 

 

Popüler ünlem cümlelerini mutlaka öğrenin! Şaşırma, korkma, merak, rica, vs. “Bunu da ezberlememe gerek yok, o kadar  eğitim aldık ihtiyaç olduğunda kurarız herhalde!” yanılgısına asla düşmeyin. O an beyniniz İngilizceye çevirmek için ortalama 10-12 Türkçe cümleyi aklınızdan geçiriyor olacak ve beyniniz hangi cümleye odaklanıp çevirmeye karar vermek için büyük bir çaba içine girmiş olacak. Tıkanmamak ve seri olmak için önceden mutlaka temel hitap cümlelerini ezberleyin. Ve yeri geldiğinde kelime değiştirerek farklı kalıplar açmak için kendinize yer edinin.

 
5- Pratik yapmak için etrafınızda bir dolu fırsat var. Onlardan yararlanın.
 

 


Günümüz gelişen teknoloji ve fırsatlarıyla birlikte artık etrafımızda pratik yapmak adına birçok fırsat oluşmuş vaziyette. Önemli olan, onları kullanmayı bilmek. Üniversitelerin yabancı öğrenciler şubeleri bu iş için biçilmiş kaftandır. Oraya gidip gelen öğrencilerden birkaçıyla ilgilenme isteğinizi öğrenci işleri mutlulukla karşılayacaktır. Bu sayede hem networkunuzu geliştirmiş olacaksınız, hem de onlarla birlikte bol bol pratik yapma fırsatına sahip olacaksınız.

Evinizde fazladan yer varsa  Craig’s List’e ilan verebilir, değişim öğrencilerine uygun fiyatlarla odanızı kiralayabilirsiniz. Pratik yapmak için çok fırsat var değil mi?                                                                                                                                                                                                                                   
İbrahim Kuşçu İbrahim Kuşçu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.