Cep Telefonu ile Uçak Düşürülür Mü ?
Cep telefonu ile uçak düşürülür mü ? Bir uçağın veya helikopterin içerisinde arka arkaya aramalar yaparak, burada manyetik bir alan oluşturup aracın düşmesine neden olabilir miyiz? Eğer bu mümkünse, telefonun kendi başına oluşturduğu manyetik alandan ziyade, havadaki diğer manyetik alanların da uçağa etki etmesi , işlerin ters gitmesine neden olabilir mi? Şimdi fiziğe kulak verelim.
05.02.2015 tarihli yazı 14032 kez okunmuştur.
Uçak ve helikopter gibi hava araçları güçlü manyetik alanlardan etkilenmeyecek şekilde tasarlanırlar. Yüksek gerilim hatları, radar sahaları, vericiler, elektrik yüklü bulutlar, yıldırımlar ve hatta havaalanları çok büyük manyetik alan oluştururlar. Hava araçları, bütün bu güçlü manyetik alanların içinden geçerek uçmak zorundadır. Bütün bu güçlü etkiler bir aradayken, cep telefonunun 5 Watt’lık gücüyle kabin içerisinde bir manyetik alan elde etmek oldukça zordur.
►İlginizi Çekebilir: Akıllı Telefon Kontrollü Kağıt Uçak
Bu olayı kavramanın yolu, Faraday kafesi, manyetik dalga ve elektriksel alan arasındaki ilişkiyi iyi anlamaktan geçiyor. Elektriksel alanlar, manyetik etkiler oluşturur; hatta bu manyetik alan değişimleri ile elektrik akımı bile elde edebiliriz. Faraday, iletken bir metalle kaplayıp toprakladığı kafes şeklindeki yapıya, elektriksel alanların etki etmediğini keşfetti. Bu demek oluyor ki, yalıtkan bir yüzeye ihtiyaç duymadan elektik kontrol edilebiliniyor. Tahmin ettiğiniz gibi bu yapıya günümüzde Faraday kafesi deniliyor.
►İlginizi Çekebilir: Faraday Kafesi
Havacılığın emniyetini öngören JAR standartlarına göre, elektromekanik araçlar olan uçak ve helikopterlerde bulunan hassas ölçüm cihazlarının EMI denen elektromanyetik etkilerden korunması çok önemlidir. Bu standartlar bize şunu söylüyor; uçakta veya helikopterde, elektrikle çalışan ne kadar araç varsa hepsi yalıtılmalıdır. Eğer yalıtılmazsa araçlar çalışmaz veya sapıtır.
Peki helikopter ve uçaklar manyetik alanlarda güvenle uçabilirler mi ? Çevremizde çok güçlü manyetik alanlar var. Etrafımıza baktığımızda en basitinden bir sürü anten, televizyon vericileri, radarlar bulunuyor. Uçakların bir kısmı, pistte başka bir uçak kalkarken alanı pas geçer. Fakat güçlü manyetik alanda nasıl oluyorda sorunsuz uçuşlarına devam ediyorlar? Cevap, Faraday kafesi. Bütün uçak ve helikopterlerde Faraday kafesi yapısal olarak mevcut.
►İlginizi Çekebilir: Jammer Nasıl Çalışır?
Kısacası sadece cep telefonu etkisiyle bir uçağın veya helikopterin düşmesi pek mümkün değil, tabi gerekli tedbirler alındığı sürece. Bir uçak kazası oldu diyelim. Bunu sadece cep telefonuna bağlamak yazımda da belirttiğim gibi yanlıştır. Korkunç uçak kazalarının çok çeşitli nedenleri vardır. Uçak bakımının aksaması, profilin buzlanması, palın kırılması, hubun görevini yapamaması, kuyruk rotorunun dağılması teknik nedenlerden bazılarıdır. Bu durum plotaj kaynaklı da olabilir. İşte bütün ince ayrıntıları göz önüne alırsak, kazalara karşı hazırlıklı oluruz. Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi havada şaka olmaz.
Kaynak
►Wikipedia
►BBC
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
- Kontaktör ve Termik Röle Seçimi & Uygulamaları
ANKET