Teknoloji Harikası Akıllı Yollar
Yolda giderken arabanız kendi kendini şarj etse veya gittiğiniz yol sizi çeşitli tehlikelere karşı uyarsa nasıl olurdu? İlerleyen teknoloji ile birlikte bunlar artık hayal değil. Hatta akıllı yol olarak adlandırılan bu proje artık çok yakınımızda. bu projenin bize sağlayacağı sürüş konforunun detayları yazımızda.
23.01.2015 tarihli yazı 13216 kez okunmuştur.
Günümüzde birçok kişi trafik kazaları nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Bu kazalara sebep olan çok fazla neden sayabiliriz ama şüphesiz önemli nedenlerden biri de karayolunun fizikselel bozukluğu veya yetersizliğidir. Geliştirilen akıllı yol projesi ile bu kazaların önüne geçilip, sürücüler için sürüş konforu en üst seviyeye ulaşabilir. Peki nedir bu akıllı yol? Özellikleri nelerdir ? İçerisinde bulunan yapılar nelerdir?
►İlginizi Çekebilir: Türkiye'de Güneş Enerjisi Potansiyeli Haritası
Akıllı yollar birçok güneş gözesinden meydana gelir. Fotovoltaik güneş ışınlarından, güneş gözeleri yardımıyla elektron enerjisine sahip asfaltlar meydana getirilir. Daha sonra oluşturulan bu fotovoltaik asfalt panalleri ; otoyollara , park alanlarına, yürüyüş ve bisiklet yollarına döşenir. İşte bu panellerden elde edilen enerji çeşitli sistemlerde kullanılır. Bunlar ısıtma, aydınlatma gibi sistemlerdir. Bu sistemlerin amacı ise yollarda karlanmayı, buzlanmayı engellemek, yolları ve sokakları güneş enerjisi ile aydınlatmaktır.
Otoyollar üzerindeki trafik işaretlerine ve yol üzerindeki çizgileri oluşturan boyaların içerisine kristal yapıdaki tozlar karıştırılır. Bu tozların özelliği, gündüz güneş ışığını emerek gece yeşil bir ışık yayar. Bu malzeme doğal ışık enerjisini ve yapay elektrik enerjisini soğurur ve depolar. Ortam karanlık olunca bu enerjiyi yavaş yavaş ortama verir. Gün boyu ışığı bu şekilde soğuran işaretler ve çizgiler hava karardığında ortama yaklaşık 10 saat boyunca ışık verebilirler. Tabi bu durum çeşitlendirilebilir. Mesela sıcaklığa duyarlı boyalar , sadece sıfırın altında uyarılarak aktif hale geçebilir. Bu durumdan yararlanarak yollara kar şekli gibi uyarıcı işaretlerler çizilerek sıfırın altındaki sıcaklıklarda yollardaki kar ve buzlanmaya karşı sürücü açık ve görsel bir şekilde uyarılmış olur.
Yapılması planlanan bir başka yenilik de elektrikli araçların yoldaki özel bir bölümde seyir halindeyken kendilerini şarj etmeleri. Bu yollara döşenecek bobinler yardımıyla araçlar bataryalarını şarj edebilecekler. Projenin pilot uygulamaları 2013 yılından beri devam ediyor ve Hollanda’nın bazı bölgelerinde hayata geçirildi.
Görüldüğü üzere çok faydalı ve hayat kurtarıcı nitelikte olan bu projenin yaygınlaşması gündemde. İnanıyoruz ki bu uygulama çevreye de çok yarar sağlayacak.
KAYNAK:
►BBC
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
ANKET