elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arizona Uçak Çöplüğü

Uçaklar kullanılamaz hale geldiğinde ne yapılır? Nasıl bir yol izlenir? Hiç uçakların bir yerlerde depolandığını düşünmüş müydünüz? Bu yazımızda Amerika ordusunun uçak çöplüğünü inceleyeceğiz.



A- A+
26.11.2014 tarihli yazı 22225 kez okunmuştur.
Tucson kentine yolculuk yapıyorsanız eğer bir süre sonra evlerin yerini çok büyük bir alanda askeri uçakların aldığını görürsünüz. Bu yerin adı Davis-Monthan üssü. 10 km2'lik bir alan içinde yaklaşık 5000 adet uçak bulunuyor. Bu uçaklardan sökülen parçalar kapalı hangarlarda yığın halinde depolanıyor. Buradan Amerika'ya ya da dünyanın diğer bölgelerine götürülmesi için bekletiliyor. Bu uçaklarla dolu dev alana Uçak Mezarlığı adı uygun görülmüş.
 
 
Şekil 1 - Uçak Mezarlığı Görünüm


► İlginizi Çekebilir : TCG Anadolu - Milli Uçak Gemisi
 
Bu üs dünyanın tek değil ama en büyük uçak mezarlığı. Uçakların buraya toplanmasının en önemli nedenlerinden birisi hava şartları. Nem oranı düşük, sıcak, kuru hava uçakların daha uzun süre paslanmadan sağlam kalmasını sağlıyor. Ayrıca toprağın altı sert kil ile kaplı; böylece pahalı iniş pistleri ya da park rampalarına gerek kalmadan uçakların park etmesi mümkün oluyor.
 

Şekil 2 - Uçak Mezarlığı Görünüm


► İlginizi Çekebilir : Efsane Uçak SR-71 Blackbird
 
Uçakları üretmek ve korumak çok pahalı bir iş. Ömürleri tamamlansa bile bazı parçaları yeniden kullanılabiliyor. Tabi bu parçaları büyük hangarlarda korumanız gerekiyor. Tucson bölgesinin doğal kuru iklimi bu işin maliyetini azaltıyor.
 

Bombardıman Uçakları

Mezarlığa getirilen uçaklar birçok işlemden geçiyor. Uçak gemilerinde kullanılmış uçaklar önce deniz tuzu kalıntılarından temizleniyor. Yakıt tankları boşaltılıyor. Yangın çıkarabilecek tüm parçaları ise sökülüyor. Ardından güneş ışığından minimum düzeyde etkilenmesi için üst kısımları beyaz boya ile boyanıyor. 
 


Şekil 3 - Uçak Mezarlığı Üstten Görünüş


► İlginizi Çekebilir : Atatürk ve Kayseri Uçak Fabrikası
 
Mezarlıkta nükleer silah taşıma kapasiteli B-52 bombardıman uçakları da yer alıyor. Ancak bu uçakların kanatları sökülmüş vaziyette tutuluyor. Üste bir döküm evi de mevcut. Fazla malzemeler geri dönüştürülmek üzere parçalanıp eritiliyor. Mezarlıkta yeniden kullanılabilecek 400 bin yedek parça bulunuyor. Tahminlere göre bu yedek parçaların toplam değeri 35 milyar dolar civarında.

Kaynak:

►BBC
Ender Dönmez Ender Dönmez Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.