elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Son 5 Ayda Güneş Panellerinin Maliyeti %25 Düştü!

Çin ve Dubai’de kurulmak istenen güneş paneli tarlaları için açılan ihalelerde güneş paneli tarlalarını kurma maliyetinin %25 oranında düştüğü görüldü. Güneş panellerindeki bu fiyat düşüşü güneş panellerinin popülaritesinin artmasını sağlayacak gibi gözüküyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
10.10.2016 tarihli yazı 10290 kez okunmuştur.
Güneş panelleri elektrik enerjisini üretmek için son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Teknolojinin gelişmesi ve dolayısıyla daha fazla enerji tüketme zorunluluğu, bizleri daha ucuz ve çevreye zararı olmayan yani yenilenebilir enerji üretmeye yöneltmektedir. Bundan dolayı hükümetler ve yenilenebilir enerji kaynaklarını savunan kişiler, güneş tarlalarına yatırım yaparak yenilenebilir enerji elde etmeyi istemektedirler. Bu istek, son 5 ay içerisinde güneş tarlalarını kurma maliyetini %25 düşürdü. Bu düşüşten yararlanan Çin, güneş enerji projelerinde 500MW için Watt başına $0.46 ödeyecek. Dubai’de ise, 1.2GW enerji için kWh başına $0.023 ödeyecek. Bu verilerin geçen 5 ay önceki verilere oranla %25 daha düşük olduğu görülmüştür.



Bu fiyat düşüşünün asıl nedenlerinden biri Çin’de sürdürülen yenilikçi enerji düşüncesini gerçeğe dönüştürerek yenilenebilir enerji elde etmek diyebiliriz. Aynı zamanda Çin ve dünya pazarlarında donanım fiyatlarının sert düşüşü, güneş panellerinin de fiyatlarının düşmesini sağladı. Bu fiyat düşüşü yılın ilk çeyreğinde gözlemlenebilir. Abu Dabi de ise durum biraz farklıdır. Çünkü Abu Dabi, dünyanın en çok ışık alan ya da ışık emebilme kapasitesine sahip ülkelerden biri olması nedeni ile güneş panelleriyle elektrik enerjisi elde etmek, ülke açısından diğer elektrik enerjisi üreten kaynaklara olan bağımlılığı ortadan kaldırabilir.


 
►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisi Maliyet Hesabı

Abu Dabi güneş panelleri için ideal koşullara sahip olsa da tek yer değildir. Geçen yıllarda Kosta Rika’da kurulan paneller 299 gün boyunca belirli bir yer için yeteri düzeyde enerji oluşturabiliyordu. Bu yıl şimdiden 150 günü aştı. Bu başarı aslında bize konumumuzun veya yaşadığımız yerin bir önemi olmadığını ve enerji ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi göstermektedir. Şu anda birçok hükümet fosil yakıtlardan kurtulmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak için uğraşmaktadır. Nevada da 100MW’lık bir proje için kWh başına $0.04 ödenmesi bekleniyor. Şili ve Hindistan gibi ülkelerde de yaklaşık olarak aynı oran söz konusudur. Şili, Hindistan, Çin vb. ülkelerde ki diğer bir sorun ise elektriğe kolay ulaşamamak. Bunun çözümü de enerjiyi depolamaktır. Neyse ki bu problem üzerine birçok firma çalışmaktadır. Geçen yıl tanıtılan Tesla PowerWall bu alanda büyük bir başarı sergiledi. Geçen yıl tanıtılan cihaz spekülasyonlara göre şimdiden tükenmiş ve 1 milyar dolar civarında kar elde edilmiş.


 

Bu tarz depolama çözümlerinin kullanılmasının sebebi, örneğin; kış mevsiminde güneş panelleri düşük verimlilikte çalışacağı için yaz mevsiminden ya da herhangi güneş panelinin pili iyi bir verimle şarj edeceği bir çevre koşulunda, enerji depo edilerek zor durumlarda kullanılabilir. Şu anda gelişmekte olan teknoloji ile ileride hem enerjiyi elde etme hem de depolama konusunda daha inovatif yaklaşımlar olacaktır. Bu yaklaşımlar bizleri biraz olsun fosil yakıtlardan bağımızı kopararak dünyayı daha yaşanılabilir bir yer haline getirecektir.




Kaynak:

futurism
electrek
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.