elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Işık İlk Defa Ses Olarak Kayıt Edildi!

Bilim insanları, ilk kez ışık temelli bilgileri, bir bilgisayar çipinde ses dalgaları olarak depoladı. Optik sinyalleri saklama veya geciktirme üzerine yapılan bu çalışmanın çeşitli araştırma alanlarında devrim niteliğinde bir gelişme olduğu belirtiliyor. Tüm optik işleme ve gelişmiş ışık-madde etkileşimlerinde yeni olanaklar sunuluyor.



A- A+
26.09.2017 tarihli yazı 8517 kez okunmuştur.
Işığın ses olarak kaydedilmesi kulağa biraz garip gelse de şimdiye kadar mevcut verimsiz elektronik bilgisayarlarımızdan, ışık hızında veri taşıyan ışık tabanlı bilgisayarlara geçiş için oldukça önemli bir adım. Işık temelli bilgisayarlar veya fotonik bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlarımızdan en az 20 kat daha hızlı bir şekilde çalışabilir. Mevcut elektronik cihazlar gibi ısı üretmeleri veya enerji tüketmeleri oldukça minimum seviyededir. Bunun nedeni bilginin elektronlar yerine fotonlarla işlenmesidir. Son yıllarda, IBM ve Intel gibi elektronik sistemler üreten şirketlere rağmen fotonik bilgisayarlara geçiş gittikçe yaygınlaşmaya başladı.
 


► İlginizi Çekebilir: Nanofotonik Nedir?

Fotonlara bilginin kodlanması oldukça kolaydır. Bu teknoloji hali hazırda fiber optik kablolarda bilgi gönderirken kullanılmaktadır. Fakat bir elektronik bilgisayar yongasının, fotonlarda depolanan bilgileri alabilmesi ve işleyebilmesi için bir yol bulmak oldukça zordur. Bunu ışık hızı zorlaştırmaktadır. En iyi çözüm ise ışığı ses haline dönüştürmek olacaktır. İşte tam da Avustralya'daki Sydney Üniversitesi'nden araştırmacılar bu dönüşümü başarılı şekilde gerçekleştirdi.

Nature dergisinde yayınlanan bu çalışma ile fotonik bilgisayarların, ışığın yüksek hızlarla elektronik dirençten kaynaklanan ısı hareketi olmaksızın ve elektromanyetik radyasyona maruz kalmadan veri iletme imkânı bulabileceği ancak bu verileri bilgisayar işlemcilerinin kullanışlı bir şey yapabileceği kadar yavaşlatabileceği anlamına geliyor. Işık temelli bilgisayarlar ticari bir gerçeklik haline gelmesı için, çip üzerindeki fotonik verilerin yavaşlatılması gerekiyor. Böylece işlenebilir, yönlendirilebilir, depolanabilir ve erişilebilir olmakta.

 


► İlginizi Çekebilir: Fotodedektör Nedir?

İlk olarak fotonik bilgi, çip içinde bir ışık darbesi (sarı) olarak girer ve buradaki “yazma” darbesiyle (mavi) etkileşerek veriyi depolayan bir akustik dalga oluşturur. “Oku” darbesi (mavi) olarak adlandırılan başka bir ışık darbesi daha sonra bu ses verisine erişir ve bir kez daha ışığı sağ kısma iletir (sarı). Engellenmeyen ışık, 2-3 nanosaniye içinde yongadan geçerken, ilk kez bir ses dalgası olarak saklandığında bilgi, 10 nanosaniyeye kadar çipte kalabilir. Böylece verinin alınması ve işlenmesi için yeterli bir süre olur. Ekibin ışığı ses dalgalarına dönüştürebilmesi, sadece yavaşlamanın yanı sıra veri alımını daha doğru hale getirmektedir. Önceki girişimlerin aksine, sistem geniş bir bant genişliği boyunca çalışmakta. İleride fotonik tabanlı bilgisayarlar geliştirilerek elektronik bilgi teknolojilerinin, fotonik bilgi teknolojilerine dönüşeceği tahmin ediliyor.


Kaynak:


sciencealert
nature
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.