elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Işık ile Bilgi Transferi Yapan Bilgisayarlar Üretilecek

Illinois Üniversitesi mühendisleri, bilgisayar işlemcisinin hızını artırmak için kullanılabilecek transistör lazerinin yükseltilmesini sağlayarak, iki istikrarlı enerji durumunun oluşum hızını ve aralarında geçiş yapma yeteneğini hızlandırabileceğini açıkladı.



A- A+
28.05.2017 tarihli yazı 7590 kez okunmuştur.
Modern bilgisayar işlemcilerinde, elektronlar nano boyuttaki teller boyunca dolaşırken oluşan bir gecikme ile sınırlanır ve ısı oluştururlar. Bu oluşan ısı, işlemcinin performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu elektronik gecikmeyi ve ısınma gibi sorunlarıgidermek için mühendisler, elektronlardan daha hızlı bir şekilde ilerlediği için elektronlara ek olarak ışık kullanarak bilgi ileten bir bilgisayar geliştirmeyi planlıyor. Bir transistör içinde iki istikrarlı enerji durumu veya iki yönlü olması, cihazın bir optik-elektrik anahtarı oluşturmasını sağlar. Illinois Üniversitesi, Elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölümünde çalışan Milton Feng ve Nick Holonyak JR. başkanlığındaki bu yeni çalışmada, lider ekibin söylediğine göre bu anahtar, gelecekteki optik bilgisayar işlemcilerinin iletişim kurması için gerekli olan optik dili, mantık geliştirme için birincil bir yapı taşı olarak çalışacak.


►İlginizi Çekebilir: Elektronlar | 1. Bölüm

Feng: "Elektriksel ve optik çift yönlü kapasiteli bir transistörün bir bilgisayar çipine kurulması, işlem hızlarını önemli ölçüde artıracaktır" dedi. Şimdiki yarı iletken fiziği birim alana daha fazla transitör yerleştirmekte zorlanıyor. Bunun nedeni ise daha düşük boyutlara indikçe kuantum etkilere maruz kalmamız. Bu etkinin ismi ise “kuantum tünelleme”dir. Bundan dolayı bu çalışmanın önemi ortadır.


 
►İlginizi Çekebilir: Optik Bilgisayar Nedir?

Takım, sonuçlarını Journal of Applied Physics'te yayınladı. Feng, büyük veri aktarımının oluşturduğu sorunları çözmeye yönelik açık çözümün transistörün elektronik veri iletiminin ortadan kaldırılmasının ve tüm optiklerin bir anda kullanılmasının  muhtemel olmadığını söyledi.Elektrik ve bilgisayar mühendisliği ve fizik alanındaki Bardeen Emeritus Başkanı Feng ve Holonyak, daha önce transistör elektroniğinin bir yan ürünü olduğu düşünülen ışığın, bir optik sinyal olarak kullanılabileceğini 2004’te keşfetti. Bu, bir sinyal iletmek için ışık ve elektronları kullanan transistör lazerinin gelişiminin yolunu açtı. Yeni transistör geleneksel transistör teknolojisi ile mümkün olmayan yeni cihaz ve uygulamaları mümkün kılıyor. Feng ve ekibi, transistörün -50 santigrat derecede elektro-optik çift yönlü performans sergilediğini kanıtladı. Bir sonraki adım, cihazın oda sıcaklığında çalışabileceğini kanıtlamak olacaktır. Feng, son zamanlarda bu kilometre taşına ulaştıklarını ve ayrıntıların yaklaşmakta olan bir raporda yayınlanacağını söyledi.



Kaynak:

sciencedaily
 

Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.