elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Nükleer Santrali

Nükleer enerji, dünyadaki en tartışmalı ama en etkileyici güç üretme biçimlerinden biri olmayı sürdürüyor. Doğru çalıştığı zaman nükleer enerji nispeten temiz enerji kaynağıdır. Fosil yakıt gerektirmeden enerji üretmemizi sağlar. Aynı zamanda sürekli elektrik enerjisi üretir. Ancak işler ters gittiğinde, nükleer erime bulunduğu çevreye yıllarca zarar verebilir.



A- A+
24.08.2017 tarihli yazı 11276 kez okunmuştur.
Dünyanın ilk nükleer santral denemelerinin yapıldığı ve çok az kişi bunu bildiği, Idaho Ulusal Laboratuvarı 70 yılı aşkın bir süredir nükleer enerji gelişiminde çok önemli bir rol oynamıştır. Idaho Ulusal Laboratuvarı 900 km2'lik doğu Idaho'yu kapsıyor. Gelişmiş test reaktörü kompleksi, malzeme ve yakıtlar kompleksi, araştırma ve eğitim kampüsü olmak üzere üç temel tesis alanına sahiptir. Her yıl 3,400'den fazla misafir INL (Idaho National Laboratory) kampüsünü geziyor.
 



► İlginizi Çekebilir: Nükleer Santral Nasıl Çalışır?




Resmi belgelere göre, ilk olarak 52 adet nükleer reaktör tasarlandı ve bu reaktörler INL’nin isteğiyle inşa edildi. Buna, aynı zamanda dünyanın ilk elektrik üreten nükleer enerji santrali de dahildir. INL, dünyanın ilk nükleer denizaltısı USS Nautilus'un enerjisini karşılamakta da görev almıştır. INL'nin en iyi icatlarından biri “mucize yakıt” idi. INL'nin reaktörleri aynı anda kendi plütonyum yakıtını ve elektriğini üretmek için tasarlandı. Bununla birlikte 1964 yılından günümüze kadar, yüksek güvenlik endişeleri, yükselen maliyetler ve uranyum kıtlığı nedeniyle "mucize yakıt" ihtiyacı azaldı.
 



► İlginizi Çekebilir: Nükleer Gemi Nedir?




Şimdilerde, Idaho Ulusal Laboratuvarı 26 metrik ton radyoaktif atığa ev sahipliği yaptığını bildirmiştir. Kimse bu maddeyle ne yapılacağını bilmiyor. Yasal bir anlaşma, atığın işlenmesi ve 2035 yılına kadar ayrıştırılmaya hazır olması gerektiğini belirtti. Bu zamanında gerçekleşecek gibi görünmüyor. Sorunları yeni bir raporda belgeleyen endişeli Bilim Adamları Birliği'nden fizikçi Edwin Lyman gazeteye verdiği demeçte, "Süreç çalışmamakta ve çalıştırılması zor. Ayrıştırılma sürecinin söz verdiklerinden daha az güvenilir olduğu ortaya çıktı." dedi.

Diğer nükleer atıkları nakletmekle karşılaştırıldığında bunu zor yapan şey nedir?

Cevap Sodyumdur.

"Mucize Yakıt", reaktörde ısı transferini kolaylaştırmak için sodyuma yapışır. Bununla birlikte, sodyum reaktif doğası gereği, özellikle suyun içinde, “mucize yakıtı” imha etme imkânını kısıtlar. Devlet araştırmacıları yakıta piroproses (Pyroprocessing) işlemi uygulamak zorunda kalırlar. Piroproses’de harcanmış yakıt parçaları kimyasal bir banyoda tutulur ve güçlü bir elektrik akımı ile şoka uğratılır. Sodyum parçacıkları, elektrik akımı nedeniyle başka bir maddeye bağlanır.

 

LA Times'ın raporuna göre, temizleme projesi neredeyse yirmi yıl önce başladı. Şimdilerde, atığın yalnızca %15'i temizlenip işlendi. Bu oran, 2035 hedefine ulaşmak için gereken hızın 20 katından daha yavaş. Bu programın finansmanı diğer araştırma ve geliştirme faaliyetleri lehine sınırlandırılmıştır. Departman, Idaho eyaletindeki taahhütlerini yerine getirmek için bu yakıtın zamanında tedavisine, son derece bağlı kalmaya devam ediyor. Nükleer atık, halının altına kolaylıkla süpürülecek bir şey değildir. Idaho Ulusal Laboratuvarının nükleer enerji için yenilikçi bir yer olduğu ve bununla beraber, belki nükleer atıkların yenilenmesi için bir zemin oluşturabilir.


Kaynak:


interestingengineering
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.