elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

GSM ve CDMA Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hücresel mobil servis en hızlı büyüyen ve en çok talep gören telekomünikasyon servislerinden biridir ve dünyanın her yerinde milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır. GSM ve CDMA arasındaki farklar nelerdir?



A- A+
21.09.2017 tarihli yazı 20812 kez okunmuştur.

GSM (Mobil İletişim için Küresel Sistem)

GSM, dijital hücresel telefonculuk için dünya çapında bir standarttır. Avrupalılar tarafından icat edilen GSM, 1982'de ETSI tarafından yayınlanmış bir standarttır. Günümüzde Avrupa, Asya ve Amerika'da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Maddeler halinde GSM’den bahsedelim:

► GSM sistemi, mobil ses ve veri servislerini iletmekte kullanılan dijital bir hücresel teknolojidir.
► GSM, sinyal iletimi için dar bantlı TDMA (Time Division Multiple Access) tekniğini kullanmaktadır. Bu devre anahtarlı sistem her 200 kHz kanalı 8 adet 25 kHz zaman aralığına böler.
► GSM, dünyanın bir çok yerinde 900 MHz ile 1800 MHz frekansları arasında mobil iletişim bantları üzerinde çalışır.
GSM şebekesi üç ana sisteme ayrılmıştır; anahtarlama sistemi (SS), baz istasyonu sistemi (BSS) ve operasyon ve destek sistemi (OSS)


►İlginizi Çekebilir: GSM Nasıl Çalışır?

► Anahtarlama sistemi (SS), çağrı işleme ve abone ile ilgili işlevlerin gerçekleştirilmesinden sorumludur.
► Radyo ile ilgili tüm işlevler BSS'de gerçekleştirilir, ana istasyon denetleyicilerinden (BSC'ler) ve baz istasyonlarından (BTS) oluşur.
► Operasyon ve destek sistemi, bir ağa genel bakış sağlamak, farklı operasyonların ve bakım organizasyonlarının faaliyetlerini desteklemektir.
 

CDMA (Kod Bölmeli Çoklu Erişim)

Kod Bölmeli Çoklu Erişim (CDMA), çeşitli sinyallerle tek bir iletim kanalı kullanmasını sağlayan bir çoklama türüdür. Kullanılabilir bant genişliği kullanımını artırır. CDMA teknolojisi, birçok kullanıcıya belli bir alan ve bantta aynı zaman ve frekans tahsisinde bulunmalarını sağlayan yayılmış spektrum tekniği olarak bilinir. Bireysel konuşmalar sahte rastgele dijital dizi yardımıyla kodlanır.

Maddeler halinde CDMA’dan bahsedelim:

Bu teknoloji, ultra yüksek frekanslı (UHF) hücresel telefon sistemlerinde, 800 MHz ile 1900 MHz arasında değişen bantlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kod bölmeli çoklu erişim teknolojileri, zaman ve frekans bölmeli çoklu erişim sistemlerinden farklıdır. Bu sistemde, kullanıcı tüm süre boyunca tüm bant genişliğine erişebilir.

Temel ilke, farklı kullanıcılar arasında ayrım yapmak için farklı CDMA kodlarının kullanılmasıdır. Genellikle kullanılan teknikler, doğrudan dizi yayılım spektrumu modülasyonu (DS-CDMA), frekans atlamalı veya karışık CDMA algılama (JD CDMA)'dir. Burada, geniş bir bant genişliği boyunca uzanan bir sinyal üretilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için yayma kodu denilen bir kod kullanılır. Birbirine dik olan bir kod grubunu kullanarak, farklı dik kodları olan birçok sinyal aralığında verilen bir kodla bir sinyal seçmek mümkündür.

 

 

GSM ve CDMA Arasındaki Farklar

Teknoloji

► CDMA, mevcut bant genişliğini en iyi şekilde kullanan yayılmış spektrum teknolojisine dayalıdır. Her kullanıcının tüm frekans spektrumunda daima geçiş yapmasına izin verir.
► GSM, bir taşıyıcı olarak adlandırılan sıkıştırılmış bir aralıkta çalışır. Bu taşıyıcı çok sayıda zaman aralığına bölünmüştür ve devam eden arama tamamlanıncaya kadar her kullanıcıya farklı bir zaman aralığı atanmıştır. Böylece başka hiç bir abone bu aboneye erişemez.
► GSM hem kullanıcı hem de hücre ayırımı için TDMA ve FDMA kullanır. TDMA, kanalı farklı zaman dilimlerine keserek çoklu kullanıcı erişimi sunar ve FDMA, kullanılan frekansları ayırarak çok kullanıcılı erişim sağlar.

Güvenlik


► CDMA teknolojisinde, şifreleme CDMA'da dahili olduğundan, GSM teknolojisi ile karşılaştırıldığında daha fazla güvenlik sağlanmaktadır.
► Her bir kullanıcıya benzersiz bir kod verilir ve iki kullanıcı arasındaki tüm sohbetler kodlanır ve CDMA kullanıcıları için daha fazla güvenlik sağlar.
► Sinyal, dar bant genişliği içinde yoğunlaşan GSM sinyalleri ile karşılaştırıldığında CDMA'da kolayca izlenemez. CDMA telefon görüşmeleri GSM çağrılarına göre daha güvenlidir. Şifreleme açısından GSM teknolojisi daha güvenli çalışması için yükseltilmelidir.
 
SIM Kartlar


► Bir SIM (Abone Kimlik Modülü), GSM telefonunda gerekli olan özel bir karttır. SIM kartlar operatöre özeldir ve kaydedilen veriler korunmuş olarak bir telefondan diğerine değiştirilebilir.
► CDMA cihazları SIM kartları kullanmaz, daha çok ESN'lere (Elektronik Seri Numaraları) dayanır. Bir telefonu etkinleştirmek için kullanıcının kendi operatörünü araması gerekir veya bir 'ESN' değişikliği yapmak için çevrimiçi sistemi kullanabilir. Burada SIM kart kullanılmadığı için, kullanıcının yukarıdaki prosedürü takip etmesi halinde cihazların değiştirilmesi zorlaşmaktadır.

Esneklik


► GSM, CDMA'dan daha esnektir. SIM kart, herhangi bir GSM destekli donanım üzerine yerleştirilebilir ve servise erişebilir. CDMA, yalnızca ESN veritabanında kayıtlıysa çalışır. Mevcut CDMA telefonun çalışması durursa yeni bir telefon satın alınır. Ancak bu GSM telefonlarında geçerli değildir.

Spektrum Frekansları


► CDMA 800 MHz ve 1900 MHz frekans spektrumunda çalışır.
► GSM 900 MHz ve 1800 MHz frekans spektrumunda çalışır.
Radyasyona Maruz Kalma

► GSM telefonları sürekli elektromanyetik dalga darbeleri üretmektedir. Bu nedenle sürekli elektromanyetik dalga darbeleri ile cep telefonlarına odaklanmış elektromanyetik alanlara maruz kalmaları azaltmak için büyük bir ihtiyaç vardır. CDMA cep telefonları bu darbeleri üretmez. GSM telefonları CDMA telefonlarına kıyasla ortalama 28 kat fazla radyasyon yaymaktadır. Dahası GSM telefonları, CDMA'ya kıyasla daha biyolojik olarak reaktiftir.

Global Erişim

GSM, dünya çapındaki mobil ağların %80'inden fazlasını, 210'dan fazla ülkede CDMA ile karşılaştırıldığında daha çok kullanılmaktadır. CDMA neredeyse sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde, Kanada'nın ve Japonya'nın bazı bölümlerinde kullanılmaktadır. Veri Aktarım Hızı olarak her iki teknoloji 3G standartı sağlayan telefonlarla kullanılabilir. Ancak 3G GSM hızları, 3G CDMA hızlarından daha hızlı olabilir.


Kaynak:


elprocus
digitaltrends
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar