elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nanofotonik Nedir?

Gittikçe küçültülmeye başlayan elektronik cihazların artık mikrondan da öteye indirgenmesi isteniyor. Peki Moore Yasası’na göre gelecekte bu cihazlar daha ne kadar küçültülebilecek? Optoelektroniğin bir alt dalı olan ve yeni yeni gelişmekte olan bu alanı sizler için inceledik.



A- A+
21.12.2015 tarihli yazı 13317 kez okunmuştur.

NanofotonikNedir?

Nanofotonik, optoelektronik biliminin bir alt alanı olarak türemiştir ve bilim ve madde etkileşimleri mühendisliği dalga boyu üzerinde yer alan ve alt dalga boyu ölçeklerinde doğal ya da yapay nano yapılı maddelerin fiziksel, kimyasal veya yapısal doğa etkileşimleri ile kontrol ve denetimlerini kapsamaktadır. Nanofotonik yüksek bant genişliği, yüksek hız ve ultra küçük optoelektronik bileşenler üretmemizi sağlayabilir. Bu teknoloji telekomünikasyon, hesaplama ve sensörler v.b. yapıları kökten değiştirme potansiyeline sahiptir.


 
►İlginizi Çekebilir: Optoelektronik | 1. Bölüm

 

Nanofotonik Prensipleri

► Nanofotonik kristaller, ışığın dalga boyu bant aralığı ile yarı iletken bant enerji aralıklarıyla benzer üretilmektedirler. Tüm optik entegre devreler, çip üzerinde 2 boyutlu dalga kılavuzları için kullanılabilir. Ancak bu yine de oldukça büyük kalmaktadır.
 
► Alt dalga boylarına gittiğimizde, tamamen sıra dışı optik tepkiler gösteren yeni optik malzemeler görürüz. Bu tür ışığa farklı davranan yeni maddelere metamateryaller denir ve bu metamateryaller optik dalga kılavuzundan daha da küçük olmaktadır. Metamalzemeler bazı ilginç özellikleri, kırılma, doğrusal olmayan optik tepkiler ve mükemmel emilimini olumsuz olarak göstermek için üretilmiştir.
 


 

 
► Metamateryaller fabrikasyon yöntemleriyle ince metal plakaları üzerinde yapılabilir. Keskin, yıkıcı, alt dalga boyu faz kaymaları tamamen yeni şekillerde ışık yayılmasını kontrol etmek için oluşturulabilir.

► Atomik birim hücre boyutları yaklaşımıdaha küçük yapılar için, kuantum etkileri başlatır. Bu olay tek foton ile ultra hızlı kuantum devre entegrasyonu sağlayabilir. Ancak üretim sorunları devam etmektedir.
 

 

Nanofotonik Kullanım Alanları


► Optoelektronik ve Mikroelektronik cihazlarda kullanılmaktadır.
Solar güneş hücrelerinde, ışığı yakalayıp yüksek verimle enerji kazanılması amacıyla kullanılır.
► Spektroskopi de kullanılmaktadır.
► Mikroskopi  v.b. alanlarda kullanılmaktadır.




 
Kaynak:

extremetech
wikipedia

 
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar