elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçlar Binaya Enerji Sağlayabilir

Araştırmacılar, elektrikli araçların pillerinden güç alan akıllı şebeke oluşturmak için yeni bir yol buldu. Yedek enerji sistemi, büyük binalara enerji sağıyor ve pil ömrünü uzatıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
19.06.2017 tarihli yazı 10300 kez okunmuştur.
Warwick Üniversitesi (UW) araştırmacıları, büyük binalara güç sağlamak için elektrikli araçlarda depolanan enerjiyi nasıl kullanacaklarını keşfettiler. Bu keşif, araçtan akıllı şebeke teknolojisi yönetimi olup, boşta çalışan araç pillerinde oluşan enerjinin kullanılmasına ve bu araçlarda pil ömrünün yaklaşık %10 oranında artmasına olanak tanımaktadır. Ortaya çıkan "akıllı şebeke" sistemi, pilleri incitmeden ne kadar güç kullanabileceğini belirleyebilir, pil performansını ve pil ömrünü artırmak için yeterli
olabilir.



Yaklaşık iki yıl boyunca Dr. Kotub Uddin liderliğindeki bir araştırma ekibi, bugün mevcut olan pil bozulmalarının en doğru kamusal alan modelini oluşturmak için piyasada bulunan elektrikli araçlarda dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılan en gelişmiş lityum iyon pillerinden bazılarını analiz etti. Bu analizle güçle ilgili veriler, zaman ve genel kapasite hakkında akla gelebilecek her koşuldaki veriler, şarj durumu ve sıcaklığın yanı sıra deşarjın derinliği ve akıntısı için veriler toplandı. Ekip modeli onayladıktan sonra Uddin bunu akıllı şebeke algoritması geliştirmek için kullandı.

Geliştirilen algoritma, elektrikli araçların yol almasıyla beraber ne kadar enerji harcaması gerektiğini ve şebekenin pillerden ne kadar enerji çekeceğini, onların hem zarar görmemesini sağlamak hem de depolama gücünü artırmak için hesaplar.




►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Akü Sistemleri


Akıllı Şebekeler

Ekip, algoritmasını pratik bir hedefle test ettirdi: Büyük Uluslararası Dijital Laboratuvar’ına güç vermek istediler. Testleri, binanın personel konutlarını, 100 kişilik oditoryumu, toplantı odalarını ve laboratuvarları, yalnızca kampüste park edilmiş elektrikli araçların pillerinden alınan enerjiyle güçlendirmeyi içeriyordu. Deney çalıştı ve ekip parktaki tüm otomobillerin % 2.1'ini kullanıp elektrikli arabalardan güç çekerek tesisin tümüne güç verebileceklerini hesapladı.
 

Bununla birlikte, daha etkileyici olan, algoritmayı kullanarak binaya güç kazandırmak suretiyle, elektrikli araçların pillerindeki kapasiteyi ve gücü, bir yıl boyunca sırasıyla % 9,1 ve % 12,1 oranında artırabilirlerdi. Başka bir deyişle, eğer doğru şekilde yapılırsa binaları güçlendirmek için elektrikli araçların pillerini kullanmak, sadece onlara zarar vermez aksine onlara da yardımcı olur. Dr. Kotub Uddin: "Bu bulgular, akıllı şebeke teknolojilerinin orjinal otomotiv ekipman üreticileri için cazibesini güçlendirmekte.” olduğunu belirtiyor.


Kaynak:


futurism
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.