elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ampule Çarpan Ses Dalgalarının Titreşiminden Konuşmalar Dinlenebilir mi?

Ben Gurion Üniversitesi'nden araştırmacılar ve İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nün birlikte yürüttüğü “Lamphone” adlı çalışma sayesinde yeni bir gizli dinleme cihazı mı geliştiriliyor? Sizce titreşimlerden konuşmalar dinlenebilir mi? Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
30.06.2020 tarihli yazı 11663 kez okunmuştur.
Dinleme cihazları ile ilgili yapılan son çalışmalar, ses dalgalarının yakınındaki nesneler ve cihazlar üzerindeki yan etkilerini analiz ederek, gizli dinleme için çeşitli yan kanal saldırılarının bu dinlemelerde önemli bir etken olduğunu gösterdi. Bu çalışmalarda, mikrofon işlevi görmesi amaçlanan, örneğin hareket sensörleri, hoparlörler, titreşim cihazları ve manyetik sabit disk sürücüleri gibi cihazlardan alınan verilerle dinleme işlemi gerçekleştirilir.

Bu yöntemlerle yapılan ses dinlenmesinin, dinlenen kişi tarafından saptanması çok zordur. Çünkü bir kameradan ya da mikrofondan dinlenilecek ses için kullanılan programların kullanılması için bir izin gerektirmez. Bu durum da dinlenilen kişi tarafından şüphe uyandırmaz. Fakat dinleyen kişi, dinlediği kişinin yakınındaki cihazlardan taviz vermek durumunda kalır. Dinleme işlemi yapacak kişi ilk olarak güvenlik açığı bulunan cihazlara, ağlara yönelir. Ancak bunun dışında dinleme için iyi bilinen üç yöntem kullanılır. İlk yöntem, dinlenecek kişinin bulunduğu ortama radyo sinyalleri göndermektir. İkinci yöntem ise lazer mikrofon kullanılarak yapılan dinlemedir. Bu yöntemde ışın, bir nesneden yansıtılır. Yansıtılan ışın, bir ses sinyaline dönüştüren lazer alıcı-vericisine geri gönderilir. Son olarak da görsel mikrofon, çeşitli malzemelerden gelen sesin neden olduğu titreşimleri kullanan bir yöntemdir.




 

Yukarıda bahsedilen yöntemlerden farklı olarak Ben Gurion Üniversitesi'nden araştırmacılar ve İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nün birlikte yürüttüğü, dinleme için yeni bir yöntem olarak sayılabilecek olan Lamphone adlı proje geliştirildi.
 

Lamphone Dinleme İşlemini Nasıl Gerçekleştiriyor?

Lamphone, asılı bir ampule yönlendirilmiş bir elektro-optik sensör aracılığıyla sesi optik olarak kurtarır. Bu tür ampuller, asılı ampulün yüzeyine çarpan ses dalgalarının meydana getirdiği hava basıncı dalgalanmaları nedeniyle titreşir.

Araştırmacılar, bir ampulün sese tepkisinden (milisaniyelik bir titreşim) ve bu tür küçük titreşimlerden sesi kurtarabilen bir sistemin duyarlılık özellikleri için bir kriter kabul ettiler. Ardından, bir ampulün sese tepkisini değerlendirip, kurtarılan sinyali etkileyen faktörleri belirleyerek, bu veriler sonucunda bu sinyalin davranışını karakterize ettiler. Bu işlemlerden sonra ses sinyalini, asılı bir ampule elektro-optik bir sensör yönlendirerek elde edilen bir optik sinyalden izole etmek amacıyla geliştirdikleri algoritmayı kullanarak, Lamphone’un konuşma ve şarkılar için gerçekçi bir kurulumla kurtarma görevlerindeki performansını değerlendirdiler.


 
İlginizi Çekebilir: 115 Yıldır Sönmeyen Ampul

Lamphone'un dinleyiciden 25 metre uzakta bulunan ofis içerisinde asılı bir ampulü kullanarak, bir köprüden insan konuşmasını ve söylenen şarkıyı dinlemek için kullanılabileceğini gösteriyorlar. Araştırmacılar, sonuçları optimize etmek ve Lamphone'un etkili ses kurtarma aralığını genişletmek için Lamphone'da potansiyel iyileştirmeler yapılması gerektiğini düşünüyorlar. Ayrıca, geliştirdikleri bu projenin kötü amaçlarla kullanılmaması için alınabilecek önlemleri gerekli kuruluşlarla görüştüklerini belirttiler.

Yapılan bu proje, sesin diğer ışık kaynakları aracılığıyla geri kazanılıp kazanılamayacağına ışık tutuyor. Ayrıca, asılı bir ampul yerine dekoratif LED çiçeklerden ses kurtarmanın mümkün olup olmadığı da bu projenin kazandırdığı yeniliklerden olabilir.

 


Kaynak:

nassiben
digitaltrends

Yağmur Aktepe Yağmur Aktepe Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.