elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

IBM Yüz Tanıma Teknolojisi Geliştirmeyi Durduruyor

IBM yüz tanıma ve analiz yazılımlarını artık genel amaçlı olarak geliştirmeyeceğini ve bu konuda araştırma yapmayacağını açıkladı. Şirketin CEO'su Arvind Krishna, alınan kararı bir mektup ile ABD Kongresi’yle paylaştı.



A- A+
17.06.2020 tarihli yazı 7691 kez okunmuştur.
Yüz tanıma teknolojileri hayatımızda her ne kadar önemli kolaylıklar sağlasa da bu teknolojinin kullanımının önünde büyük etik sorunlar da yer alıyor. Teknoloji devleri güvenlik ve ırkçılık gibi konularda yaşadığı sorunlar nedeniyle yüz tanıma teknolojilerinde geliştirme çalışmalarında problemler yaşayabiliyor. Bu alanda dev şirketlerden biri olan IBM, ABD Kongresi ile paylaştığı bir mektupla radikal bir karar almak zorunda kaldı. İnsan hakları konusunda yaşanan kaygılar nedeniyle IBM, genel amaçlı yüz tanıma teknolojisi çalışmalarından vazgeçtiğini duyurdu.

IBM CEO’su Krishna yaptığı açıklamada, teknolojinin sorumlu kullanımı için reformlar ve polisin görevi kötüye kullanmasıyla birlikte sistematik ırksal adaletsizlikle mücadele etmeyi savundu. ABD yönetimi ile paylaşılan mektupta ırkçılık, insan hakları ihlali, değerler ve ilkelerle tutarlı olmayan hiçbir konuda bu teknolojinin kullanılmasını kabul etmeyeceğini belirtti. Güven ve şeffaflığın kendileri için önemli olduğunu da ekledi.

 

Bu yıl Nisan ayında IBM'in CEO'su olan Krishna, Kongre'nin yüz tanıma teknolojisinin nasıl ciddi sonuçları olabileceği ve bunun "yerel kolluk kuvvetleri tarafından nasıl kullanılması gerektiği" konusunda ulusal bir diyalog başlatması fikrini ileri sürdü. Ayrıca, Krishna bugün yapay zeka sistemlerinde genellikle bazı ırksal önyargılar bulunduğundan, teknoloji üzerinde daha fazla denetim yapılması gerektiğini belirtti. Krishna, yüz tanıma teknolojilerinin ırksal profillerin oluşturulması ve halkın gözetlenmesi gibi amaçlarla kullanılmasına göz yummayacaklarını vurguladı.

Yüz tanıma teknolojisi son birkaç yılda büyük bir hızla ilerledi fakat resmi olarak çok fazla denetlenmediğinden kullanıcı gizliliği ihlaline kadar ulaşan sorunları ortaya çıktı. Bu sorunlar karşısında IBM aldığı kararlarla güvenli ve şeffaf hizmet sağlamak istiyor. ABD’nin bu isteği nasıl yanıtlayacağını merak ediyoruz. ABD’nin yanı sıra özellikle Çin’de, yüz tanıma ve yapay zeka teknolojileri halkın takibi için kullanılıyor. Bu teknolojilerin kullanımında ülkelerin ve şirketlerin sınırları net bir şekilde çizmemesi, birçok problemi de beraberinde getiriyor. IBM’in izleyeceği yeni strateji, diğer şirketler ve ülkeler için de örnek teşkil edebilir.


Kaynak:

► interestingengineering
Yağmur Aktepe Yağmur Aktepe Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.