elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kokuları Algılayan Çip Geliştirildi

Intel’in Loihi adını verdiği çipleri yeni bir özellik daha kazandı. Bu çipler uyuşturucu madde, patlayıcı, hastalık kokuları ve diğer maddelerdeki tehlikeli kimyasalların kokusunu alabiliyor.



A- A+
22.03.2020 tarihli yazı 7101 kez okunmuştur.
Cornell Üniversitesi ve Intel araştırmacıları, Loihi adında bilgisayarların biyolojik beyin gibi düşünmelerini sağlayan bir "nöromorfik" çip üretti. Intel, ürettikleri bu insan beynini taklit eden yonga setlerinin koklamayı öğrendiğini duyurdu. Araştırmacılar, köpeklerdeki koku alma sistemini örnek alarak yeni bir devre geliştirdiler ve bu devreyi Intel çipleri üzerine entegre ettiler. Oluşturulan bu yeni devre sayesinde, Intel’in çipleri kokuyu işleyebilir hale geldi.

Loihi çipi ilk denemede belirli bir kokuyu algılayabilir ve diğer arka plan kokularını bile ayırt edebilir özelliğe sahip. Çip, insanların bir hastalığa yakalandıklarında hastalığa bağlı olarak değişen çevre gazlarına ve ilaçlara bağlı kokuları bile tespit edebilir.



 
 

Loihi Yapay Zekası Kokuyu Nasıl İşliyor?

Loihi çiplerinin eğitilmesi narkotik köpeklerin eğitilmesine benzetilebilir. Bu köpekler sadece koku alma yetenekleriyle değil müthiş hatırlama yetenekleriyle de ön plandalar. Benzer şekilde çipin yapay zekası, farklı kokuları tanımlamak ve hatırlamak için eğitilir. Böylece bir koku tanımlandıktan sonra tekrar hatırlanabilir.

Çip, kokuları işlenmesinde elektrik sinyalleri kullanarak memelilerin beynine benzer şekilde bilgileri işler. Memeli hayvanlar bir şey kokladığında, hava molekülleri beyindeki burun soğanına sinyal ileten burun reseptörleri ile etkileşime girer. Daha sonra beyin, aldığı koku ile önceki deneyimlerine dayanarak hangi koku olduğunu belirlemek için sinyalleri çevirir.



 
► İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?

Intel'de Kıdemli Araştırma Bilimcisi olan Nabil Imam, Nöromorfik Hesaplama Laboratuvarında “Koku aldığınızda beyninizde olanları taklit eden Loihi üzerinde sinirsel algoritmalar geliştiriyoruz.” dedi. İmam, Loihi’ nin algılama yeteneğinin endüstriye de önemli katkılarda bulacağını da sözlerine etkiledi.

Şimdiye kadar araştırmacılar, Loihi yapay zekasını amonyak, metan, aseton dahil olmak üzere on zararlı koku üzerinde eğittiler. Bu sayede çipler, tehlikeli nesneleri tanımlamaya yardımcı olması için havaalanlarındaki robotlara entegre edilebilir. Çipler, tehlikeli gazları tespit etmek için enerji santrallerindeki veya hastanelerde bulunan sensörlerle entegre edilebilir.

Intel’in geliştirdiği kokuları algılayan çip, gelecekte insansı makinelerin ve robotların geliştirilmesinde önemli kolaylıklar sağlayabilir. Araştırmayla ilgili detaylar Nature’da yayınlandı.



Kaynak:


Interesting Engineering
 

Yağmur Aktepe Yağmur Aktepe Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.