elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Intel İnsan Beynini Taklit Eden Çip Geliştirdi

Teknolojin öncü firmalarından Intel, insan beynini taklit edebilen bir çip geliştirdi. Kendi kendine öğrenen yapay zeka uygulaması ile tüm işlemler tek bir çip ile yapılabilecek. Sinaps ve nöron yapısı kullanılan çipin detayları yazımızda.



A- A+
25.10.2017 tarihli yazı 11394 kez okunmuştur.
Apple, Google, Nvidia, IBM gibi firmalar derin öğrenme için kendi çiplerini tasarlamışlardır. Intel bir adım daha atarak bilgisayar gücüne dayalı olmayan, insan beyni gibi modellenen nöromorfik teknolojiyi kullanıyor. Yeni çip yapısında mantık kapılarının geleneksel tasarımını yerine nöron yapısı kullanılmaktadır. Çip yaklaşık olarak 130.000 nörona sahiptir.

İnsanın beyni, bilgi sinyalleriyle iletişim kurmak için elektriksel uyarı kullanır. Hücreler birbirleri ile iletişim halinde olmadan çalışamazlar. Bir nöronun faaliyetinde, hücreler arası aktırılan bilgi sayesinde öğrenme faaliyeti gerçekleşmiş olur. Tüm hücrelerin birlikte çalışması zekayı artıran bir durumdur. Çip içine bu olayı aktarmak için elektriksel darbelerle verilerin aktarılması, bağlantıların güçlendirilmesi ve aktarılan bilgilerin depolanması gerekmektedir. Nöromorfik çiplerin kullanılacağı sistemlerde belirlenmiş bir iş listesinin yapılması yerine sistemin kendi kendine öğrenmesi sağlanacaktır. Otomotiv ve endüstriyel uygulamalarda robotların yapay zeka gelişimi için çipler büyük bir potansiyele sahiptir. Intel firmasından yapılan açıklamada “Tasarlanan çipin emekleme döneminde olduğunu unutmamalıyız. Yapay zekâ ile gelişmesini hep beraber göreceğiz.” denilmiştir.

 


► İlginizi Çekebilir: Intel'den 10 nm Boyutunda Çip

Beyin davranışına göre çalışan çip ile makine öğrenimi hızlanırken, güç gereksinimi daha da azalacaktır. Öğrenme faaliyetleri veri kümeleri yerine çip ile yapılacaktır. Çok esnek on-chip öğrenme imkanı ile eğitim ve çıkarımlar tek bir çip üzerinde birleştirilmiştir. Sistem, herhangi bir kullanıcı için kişiselleştirilebilir yapıya sahiptir. Üniversitelerin laboratuvarlarında geliştirme çalışmaları yapılarak seri üretime geçilmesi planlanmaktadır. Çipin genel özellikleri ise;

► 14 nm işlemci teknolojisine göre tasarlanmıştır.
► Toplam 130.000 nöron ve 130 milyon sinaps mevcuttur.
► Asenkron nöromorfik çekirdek yapısına sahiptir.
► Her nöromorfik çekirdeğin işlem sırasında parametre ayarı, kapalı ve açık denetleme mekanizması ve öğrenme fonksiyonları için programlanabilen bir öğrenme motoru vardır.
► Yüksek algoritma verimliliğine sahip dinamik öğrenme modeline sahiptir. 


Kaynak:


interestingengineering.com
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.