İnsan Cildi Üzerine Giyilebilir Cihaz İşleme
Giyilebilir teknolojik cihazlar, insan vücudunda yapıştırma veya küçük yapılı cihazlar ile kullanılmaktadır. Araştırmacılar elektronik cihazları insan vücuduna doğrudan işleyebilecekleri bir 3D baskı tekniği geliştirdi. Geniş uygulama alanı olan yeni sistemin detayları yazımızda.
29.10.2017 tarihli yazı 6945 kez okunmuştur.
Elektronik devrelerin boyutları giderek küçülse de giyilebilir cihazlar bir aparat yardımı ile kullanılmaktadır. Araştırmacıların elektronik cihazları insan vücuduna doğrudan işleme çalışmaları sonuç vermeye başladı. 3D baskı tekniğine benzer bir yapı ile deri üzerine işleme yapılabilecektir. Sağlık ve askeri uygulamaların yeni sistemin denenmesi için uygun olacağı düşünülmektedir.
Araştırma ekibi, insan kılı genişliğindeki mürekkepli silikonları sıkıştırmak için dört adet şırınga benzeri nozul kullanan yazıcı tasarlamıştır. Yazıcı ile deri üzerine işlenen iletken mürekkepli silikon, üst ve alt elektrotlardan oluşan bobin şeklindeki bir basınç sensörüdür. Araştırmacılar cihazın tam verimli çalışması için malzeme ve imalat aşamasıyla uzun bir süre uğraşmıştır. Mürekkepler oda sıcaklığında basılmakta ve insan vücuduna yapıştırmada büyük bir engel oluşturmamaktadır. Ancak 3D baskı nozulları sıcak olabileceğinden insan vücuduna zarar verebilir.
Araştırma çalışmaları canlı bir varlık üzerinde denenmese de, bir model üzerine baskı yapılmıştır. Bir sonraki adımın yarı iletken mürekkeplerle gerçek bir cisim üzerine baskı yapılması olacaktır. Cihazın çok yönlülüğünden dolayı, vücudun her yerine elektronik cihaz işlemesi yapılabilecektir. 3D baskı tekniğinin bir diğer kullanım alanı ise robotlara dokunma hissi oluşturmaktır. Robotlar kendi çevrelerini hissetme yeteneğine sahip olacaktır. Cerrahi robotlara biyonik bir dokunma hissi eklenmesi operasyonların daha hassas yapılmasına olanak sağlayacaktır. Sensör ve kamera verileri ile iletişim kuran robotların işlerini kolaylaştıracaktır.
Kaynak:
►asme.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.