elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kanserli Hücreleri Yakalayan Cihaz Geliştirildi

Dolaşım sistemini tarayıp kanımızda bulunan kanserli hücreleri yakalayabilen bir cihaz geliştirildi. Giyilebilir bir tasarıma sahip olan cihazın detayları haberimizde.



A- A+
23.04.2019 tarihli yazı 5505 kez okunmuştur.
Hayvanlar üzerinde testleri devam eden yeni giyilebilir cihaz tasarımı ile dolaşım sisteminde gezinen tümörlü hücreler tespit edilip etkisiz hale getirilebiliyor. Cihazın daha da geliştirilmesiyle ilerleyen yıllarda otomatik teşhis koyabileceği ve birçok kanser türüne başlamadan müdahale edebileceği tahmin ediliyor.

Kan akışındaki kanserli hücrelerin tespiti birçok hayatı kurtarabilir. Kanserin yayılmasındaki en büyük yardımcı kan dolaşımı olur. Kanserli hücreler çoğalmaya başladığında kana karışarak vücutun farklı noktalarına ve sistemlerine yerleşebilir. Bazı hücreler ise kan hücrelerini etkilemeye başlayarak kan kanserine sebep olabilir.

Sorunlu hücrelerin taşınması veya yayılması aslında kanserin ve hatta kanser sebepli ölümlerin birinci ve en önemli sebebidir. Çünkü kanseri tehlikeli kılan asıl nokta hücrelerin hızla yayılması ve sistemi veya organı işlevsiz hale getirmesidir.

Michigan Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği mikroakışkan temelli giyilebilir cihaz ile kanserli hücrelerin tespiti yapılabilecek. Üstelik bu hücreler etkisiz hale getirilebilecek. Cihaz damardan kanı çekiyor, kanserli hücreyi etkisizleştirdikten sonra damara geri gönderiyor. Bu cihazın sadece bilinen kanserli durumlarda değil, henüz teşhis konulmamış durumlarda da teşhis koyucu görevde de kullanılması düşünülüyor. Cihaz kanserli hücre sayısını ve yapısını tespit ederek hangi tür kanserin ortaya çıkacağını belirleyebilecek.  

 

Araştırmacılar bu cihazın, klasikleşmiş kanser teşhis süreçlerini hızlandırmasını umuyor. Dolayısı ile erken teşhis ve müdahalenin oldukça önemli olduğu böylesi bir sağlık problemini aşabilmeyi hedefliyorlar. Daha önce de kan dolaşımında yer alan kanserli hücreleri tespit edebilecek cihazlar yapıldı fakat hiçbiri bu kadar yüksek miktarda kanı inceleyecek kapasitede değildi. Sadece çok küçük miktarlarda kanı ölçümleyip örnek niteliğinde bilgiler verebiliyorlardı. Üstelik bu tasarımın yaklaşık olarak sigara paketi büyüklüğünde olması, kapasitesine göre oldukça verimli bir tasarımı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Köpekler üzerinde yapılan testlerde vücuttaki tüm kanın iki saat içerisinde cihazdan geçirilebildiği gözlendi. Bu esnada cihaz her bir mililitre kan için üç kez tarama yapabildi. Fakat araştırmacılar bu kan akış ve tarama miktarlarının hala çok az olduğunu düşünüyor. Tasarımın geliştirme çalışmaları devam ediyor. İnsan vücudundaki tüm kanın şu an iki veya üç saatte taranabileceğini belirten ekibin hedefi ise bu süreyi düşürmek.

Mevcut prototipte kan grafen oksit bazlı nanofiltre kağıtları ile kanı filtreleme ve tarama yöntemini kullanıyor. Aynı zamanda cihaz içinde kanın pıhtılaşmasını engellemek için de cihaz tarafından kana heparin veriliyor. Normalden daha büyük olan kanserli hücreler nanofiltre kağıtlarında takılı kalıyor. Kablosuz bağlantı özelliği olan cihazdan tarama sonuçları rapor olarak alınabiliyor. Ekibin önümüzdeki hedefi ise üç yıl içerisinde bu cihazı insan vücuduna uyumlu hale getirebilmek.



 

 

Kaynak:
 
spectrum.ieee.org
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.