elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Açık Deniz Güneş Enerji Tesisi Kurulacak

Yenilenebilir enerji kaynakları, çoğunlukla geniş kara parçalarına kurulmaktadır. Hollanda merkezli bir çalışma grubu, açık denizde büyük bir güneş enerjisi çiftliği kurma çalışmalarına başladı. Sistemin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
22.02.2018 tarihli yazı 10022 kez okunmuştur.
Hollanda, sürdürülebilir enerji konusunda kendini kanıtlamak için açık deniz güneş enerjisi projesini geliştiriyor. Proje ile fosil yakıt kullanımını ve sera gazı emisyonunu azaltmak Hollanda içinde önemli bir meseledir. Suyun üzerinde bulunan platforma yerleştirilen güneş panelleri ile elektrik enerjisi üretilmektedir. Çoğunlukla göl veya kapalı havzalarda kullanılmaktadır. Hollanda’nın yeni projesini yöneten ve yenilenebilir enerji sistemleri kuran Hollandalı şirket yönetimi: "Güneş çiftlikleri göller veya kıyı hatlarında inşa edilmektedir. Ancak açık denizde böyle bir proje daha önce yapılmadı. Tahrip edici rüzgar ve dalgalar zorlayıcı olmaktadır. Ortaklarımızın uzmanlıkları ile inşa edilmektedir" açıklamasını yaptı.


 

Konsorsüyumda 9 farklı çalışma ekibi bulunuyor.Konsorsiyum üç yıl süreyle, Hollanda İşletme Ajansı, Ekonomi Bakanlığı ve İklim Politikası Enerji Sektörü himayesinde maddi destek alacak. Hükümet finansmanında ilk etap için 1.2 milyon euro, araştırma ve gözlem çalışmaları için fonlanmıştır. Proje 3 yıl içinde bitirilerek güneş enerjisi çiftliği hayata geçirilecektir. Projenin ilk senesinde araştırma ve gözlem çalışmaları yapılacaktır. Bu sene 30 m2’lik panel alanıyla çalışmalara başlanacaktır. Donanım, hava koşulları, çevresel etki ve enerji çıktısı test edilmeye başlanacaktır. Konsorsiyum ortakları 2021 yılında 2500 m2’lik yüzer güneş panelini tamamlamayı planlıyor. Dünya üzerinde yapılan yüzer tesislere bakıldığında Çin’de 40 MW, ABD’de 6 MW, Japonya’da ise 13 MW’lık santraller bulunmaktadır.
 

Utrecht Üniversitesi, sahilden 15 kilometre uzaklıkta bulunan Kuzey Denizi Çiftliği olarak bilinen bir test bölgesinde enerji üretimini inceleyecek. Teorik olarak deniz üzerine daha fazla güneş ışını düşmektedir ve deniz suyu ile panelleri soğutma sistemi entegre edilerek yüzde 15’e varan verim artışı sağlanacak. Diğer taraftan dalgaların yükselmesi ve şiddetlenmesinin panel üzerinde oluşturacağı etki için incelemelere başlanmadı. Özellikle arazi fiyatlarının yüksek olması, suyun tercih edilmesini önemli bir şekilde artırdığı düşünülebilir. Yerleşim yerlerinin kıyılara doğru genişlemesi, sürdürülebilir enerjinin geleceğine olumlu bir katkı yapacak.

Kaynak:

interestingengineering.com

 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.