elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

115 Yıldır Sönmeyen Ampul

Günümüzde ev veya iş yerlerinde kullandığımız ampulleri alırken nelere dikkat ediyoruz? Bir ampulü alırken ne kadar ömrünün olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu yazımızda tanıtacağımız ampul ise tam 115 yıldır yanmaya devam ediyor. Kullandığımız ampullerin ömrü bu kadar kısayken 115 yaşında ki ampulün sırrı nedir? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
10.12.2014 tarihli yazı 30989 kez okunmuştur.
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Livermore İtfaiye Müdürlüğüne hediye edilen ampul tam 115 yaşında. 1903, 1937 ve 1976 yıllarında yaşanan elektrik kesintileri dışında hiç sönmediği söyleniyor. 60 wattlık ampulün şu anda ise 4 wattlık ışık yaydığı söyleniyor. Bu ampulü icat eden kişinin ise Edison ile “En iyi ampulü ben yaparım.” rekabetine giren Adolphe Chailet olduğu bilinmektedir. Şimdi onca yıldır çalışmasıyla bilim adamlarını şaşırtan, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmış ampulün sırrını birlikte inceleyelim.




İlginizi Çekebilir: Elektrik Kesildiğinde Bile Yanan Lamba 

 
Bilim adamları ampulün tam olarak sırrını ortaya çıkartamasalarda, nedeninin planlı eskitme denilen kavramla ilgili olduğunu belirtmekteler. Planlı eskitmenin ne olduğu ve nasıl işlediğini inceleyelim;

Planlı eskitme, ürünün belirli bir kullanımının ardından işlevini yitirmesi olarak tanımlanır. Bunu yapan kişiler ise üretici firma üretici firmalardır. Çünkü bir ürüne ihtiyacı olan kişi mağazalardan ürünü tedarik eder. Ürün belli zaman sonra ömrünü doldurduğunda tüketici tekrar bu ürünü yeniden almak zorunda kalacaktır. Bu da üreticinin işlerini artıracaktır.





İlginizi Çekebilir: Aydınlatmanın Tarihçesi: Ampulden LED'e


 
Şimdi bir x cihazı üreticisi düşünelim. Üreticimiz, ürünlerini önceden tasarlayacak ve en düşük özellikli x cihazından başlayarak belli aralıklarla ürünlerini piyasaya sürecektir. Bu sayede bir önceki cihazın özelliği ihtiyaçları karşılamada zorlanacak ve tüketiciyi bir sonraki modeli almak için psikolojik baskı yapacaktır. Bu olaya da endüstride sistematik eskitme adı verilir. 1900’lü yıllarda planlı eskitme zorunlu hale getirilmek istense de bu olmadı. Bunun yerine 1950 yılında planlı eskitmeyi zorunlu hale getirmek yerine, insanlar için ürünleri çekici hale getirilmesi hedeflendi. Şimdi tekrar konumuza dönerek gizemli ampulün sırrını ortaya koyalım. Araştırmalarımızdan yola çıkarak lambanın üretildiği dönemde planlı eskitme kavramı yoktu diyebiliriz. Yani o dönemlerde bir ürün yüzyıllar boyunca kullanılabilmesi için tasarlanıyordu.





İlginizi Çekebilir: GE'li Türk Mühendisten LED Ampul


 
Günümüzden bir tespit yapacak olursak; ürün aldığımız bir mağazaya, ürün tamiri için gittiğimizde müşteri temsilcisinin ‘bunu yaptırmak, yenisini almaktan daha pahalı olur.’ demesinin nedeni de bariz planlı eskitme kavramının var olduğunu ortaya koyar.  

Kaynak:

►dailymail

►eface

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.