Petrole Alternatif Yeni Yakıt Geliştirildi
Son yıllarda giderek artan dünyadaki araç potansiyeli dikkatinizi çekmiştir. Buna bağlı olarak, fosil yakıt rezervlerinin azalması ve artan talep neticesinde özellikle petrol fiyatlarının aşırı yükselmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu fiyatların ve azalmanın önüne geçmek ise petrol ürünlerine alternatif bir yakıt üretmekle mümkündür. Ülkemizde geçtiğimiz günlerde bir grup deney bilimci bu işi başardı. Detaylar haberimizin devamında.
15.07.2015 tarihli yazı 10557 kez okunmuştur.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin ve ekibi tarafından geçtiğimiz günlerde içerisinde bor ve hidrojen bulunun bir yakıt geliştirildi. Benzinli ve dizel araçlarda direk olarak kullanıla bilecek olan bu yakıtın uzun menzilli roketlerde de kullanılması düşünülmektedir.Alevinin de kendisinin de yeşil olması sebebi ile yakıtın adı ‘Green Gas’ olarak düşünülmüştür. Aynı zamanda yakıt, karbon emisyonunu da azalttığından çevre duyarlılığı konusunda da tam not almaktadır.
Mükerrem Şahin yaptığı açıklamada Green gas’ın istenilirse benzin ve dizele yakıt katkısı olarak, istenildiği takdirde de ayrı bir yakıt olarakda kullanılabileceğini söyledi. Konuşmasının devamında, yakıtın motorlu taşıtlara eklenmesi ile araçlarda %20 civarında yakıt tasarrufu sağlanacağının üzerinde durdu. Projenin, ilerleyen zamanlarda sadece bor ve hidrojenin yakıt olarak kullanılabilmesine olanak sağlayacağı düşünülmektedir.
Yukarıda da söylediğimiz gibi yakıtın olası roketlerde ve içten yanmalı motorlara sahip insansız hava araçlarında kullanılması savunma sanayide rekabet gücünü artıracaktır. Green gas’ın, bu tür araçlarda havada kalma süresini artırıyor olması ise onu diğer yakıtlardan bir adım öne çıkartıyor. Şahin, bu yakıttan sadece %2 oranında bile insansız hava araçlarına ilave edilmesi, aracın havada kalma süresini %20 oranında artıracağını söylüyor.
Aynı zamanda geliştirilen bu yakıtta, tamamen ülkemizin kaynaklarının kullanılmış ve kullanılacak olması ise ülkenin dışa bağımlılığını belli bir oranda düşürecektir. Patent başvurusunun yapıldığını söyleyen Şahin, yakıtı piyasaya sürmek için hazırlıkların hızlı bir şekilde devam ettiğini ve gerekli petrol şirketleri ile görüşmelerinin sürdüğünü belirtti. Son olarak Şahin, yakıtın kullanıla bilmesi için araçlara LPG tankına benzer ikinci bir tank yerleştirilmesi gerektiğini ve bu tank için ise Avusturya’da bir firma ile çalıştıklarını belirtti. Mükerrem Şahin ve ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Kaynak:
► AA
Kaynak:
► AA
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
- Kontaktör ve Termik Röle Seçimi & Uygulamaları
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.