elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Audi Karbondioksit ve Su ile Çevre Dostu Yakıt Üretmeyi Başardı

Alman otomobil markalarının önde gelen ismi Audi üretmeyi başardıkları ''e-dizel''in seri üretimine geçtiklerini bu hafta duyurdu. Dresen'deki Sunfire enerji teknolojisi firması ile işbirliği yapan Audi ürettikleri ilk dizele 'Blue Crude' ismini verdi.



A- A+
30.04.2015 tarihli yazı 10869 kez okunmuştur.
Sıvı halde üretilen e-dizel, diğer fosil yakıtlara benzer şekilde uzun hidrokarbon zincirlerinden meydana geliyor, ancak sülfür ve aromatikleri içermediği için yakıldığı zaman çevreye is bırakmıyor. Bu durumda e-dizel çevre dostu yakıt olarak nitelendiriliyor.
 


 

 
E-dizel üretmenin ilk basamağı yenilenebilir güneş, rüzgar veya hidroelektrik enerjisini kullanmakla başlıyor. Daha sonra bu enerji suyu 800’C ye kadar ısıtmak için kullanılıyor. Oluşan buhar oksijen ve hidrojene ayrıştırılıyor, bu işlem basit olarak bildiğimiz elektroliz işlemidir. (Elektrolizelektrik akımı yardımıyla, bir sıvı içinde çözünmüş kimyasal bileşiklerin ayrıştırılması işlemi). İşlemden elde edilen hidrojen Blue Crude olarak adlandırılan ürünü oluşturmak için yüksek ısı ve basınç altında yükseltgeniyor ve karmaşık karbon zincirleri oluşturuluyor. Elde edilen Blue Crude ham petrol yapısında oluğu için damıtılarak en sonunda e-dizel elde ediliyor.
  
Sunfire firması elde ettikleri sentetik yakıtın fosil yakıttan çevreye daha az zararlı olmadığını ancak yapılan tüm işlemlerin verimliliğinin %70 daha yüksek olduğunu söylüyor. Elde edilen e-dizel normal dizel ile karıştırılarak veya tek başına bir yakıt olarak da kullanılabiliyor.
  
Audi’nin ürettiği yakıtı ilk olarak Almanya Eğitim ve Araştırma Federal Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka kendi otomobili Audi A8 üzerinde test etti. Bakan Wanka yaptığı açıklamada ''CO2 kullanılarak üretilen bu sentetik dizel, sürdürülebilirlik araştırmalarımız bakımından dev bir başarıdır. Eğer karbondioksitin bir ham madde olarak kullanımını yaygınlaştırabilirsek, iklim korumasına ve kaynakların verimli kullanılmasına ciddi bir katkı sağlarız, yeşil ekonominin esaslarını yerine getirmiş oluruz.'' ifadelerini kullandı. 
  

 
 
 

Kaynak:
►IflScience
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.