elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

1.4 Milyar Dolarlık 30 Metrelik Teleskobun Yapımına Başlandı

Muazzam büyüklükteki teleskobun, 1.4 milyar dolarlık beklenen maliyetle Hawaii’deki Mauna Kea volkanik tepe üssünde inşaatına başlandı. Planlama ve tartışmalardan dolayı yapımına ancak yıllar sonra başlanabilen teleskobun merceğinden 2022 yılına kadar hiç ışık girmeyecek. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
25.11.2014 tarihli yazı 8199 kez okunmuştur.
Hawaii'de yapımına başlanan dev teleskop, benzersiz gücü ile astronotlara Hubble’ın 10 katı kadar çözünürlük sunacak. Yakın ultraviyole ile orta kızılötesi ışıklar için (0.31-28 µ dalgaboyu) tasarlananan teleskop, dünyanın atmosfer bulanıklığını çözebilecek bir sisteme sahip.
 

 
 
►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük Teleskobu "ALMA"

 
30 metre çaplı teleskop, yeni ‘uyarlamalı  optik’ sistemi olarak hizmet veren 492 küçük altıgen aynalardan yapıldı. Bu özellik ile yapay lazer kılavuz yıldızları ve doğal (gerçek) yıldızların kombinasyonu gözetilerek atmosferik türbülansı ölçelebilecek.

Bu teknoloji daha önce Mauna Kea üssünde bulunan ikiz Keck teleskoplarda kullanıldı. TMT adlı teleskop, basit olarak 10 m çaplı ikiz Keck aynalarında kullanılan teknolojinin bir yüksek ölçekli versiyonu niteliğinde.

 


 


Yeni teleskop, karanlık madde üzerinde uzun süreli çalışmalar içeren süper kütleli kara delikler ve galaktik oluşumu da dahil olmak üzere astronominin bir çok alanında kapıları açabilecek. Ayrıca güneş sisteminin dışındaki gezegenleri avlamaya yardım edebilecek.
 


Teleskobun yapımında gecikme yaşanmasının nedeni ise bölge halkının teleskobun konumundan rahatsız olması. Mauna Kea yamaçlarını kutsal olarak gören halk, bölgeye hiçbir şeyin inşa edilmemesi gerektiğine inanıyor. Eğer bölge halkı gecikmelere neden olmazsa teleskobun yapımının 2022 yılında bitmesi planlanıyor.



KAYNAK:

►space.com
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.