elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gizlilik Teknolojisi En Yüksek İHA Üretildi

Söz konusu gizlilik teknolojileri olduğunda sadece Amerika, sahip olduğu ve çeşitli gizlilik teknolojileriyle donatılmış F-22 Raptor, B-2 bomber, F-177 ve F35 JSF uçaklarıyla övünebilir. Fakat İngiltere’nin yeni gizli İHA’sı neredeyse hiçbir radara görünmeyecek şekilde tasarlandı.Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
13.10.2015 tarihli yazı 8664 kez okunmuştur.
Her ne kadar Amerika, hayalet avcı ve bomba uçakları yapmış, bunları basına tanıtmış olsa da gizlilik tabanlı İHA teknolojileri kullanıldığı operasyonların hassasiyeti sebebiyle fazla göz önüne çıkarılmadı. Aynı şekilde İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin duyurulan tek hayalet İHA programı Taranis de büyük bir gizlilik içinde kaldı.




►İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Ambulanslar|Ambulans İHA

 
1100 km/s gibi yüksek hızda seyir kabiliyeti olan İHA’ya Kelt yıldırım tanrısının ismi verildi ve şuanki radar teknolojileriyle tespit edilmesi neredeyse imkansız. Aynı zamanda Avrupa topraklarında yapılmış en ileri uçaklardan biri ve Kraliyet Kuvvetleri’nin muhtemelen sahip olduğu en iyi uçak denilebilir. Bu inanılmaz makinenin teknik özellikleri ve dizaynı hakkında detaylı bilgiye sahip olmak çok zor. Yine de bilinen kadarıyla bu İHA hava kuvvetleri tarafından kullanılmıyor bile. Bunun yerine şu an için sadece gizliliğin sağlanması için yeni silahların testinde kullanılıyor.



►İlginizi Çekebilir: Rekora İmza Atan Taktik İHA

 
Taranis, gözetleme görevi yürütebiliyor ayrıca bombalama ve uzak menzillerden saldırı yapabiliyor. Eşsiz gizlilik sistemi düşman için onu ancak sesinden tespit ve takip edebileceği anlamına geliyor. Her ne kadar resmi kaynaklarca doğrulanmasa da Taranis’in otomatik pilot teknolojisine de sahip olduğu söylentiler arasında. Resimdeki görüntüsünün aksine Taranis yaklaşık 10 metre kanat genişliği ve 12 metre boyuyla oldukça büyük. Ayrıca uzaktan tehditleri sezme ve yok etme teknolojisine de sahip tabi bunun için pilottan yetkilendirilmesi gerek. Tetiği çekme kararı ise her zaman pilota ait bu da cihazın Terminatöre dönmesinin önüne geçiyor.




►İlginizi Çekebilir: ARES|Yeni Nesil İHA

 
Yine de teknolojinin önde gelen isimlerinden bir çok kişi -Stephen Hawking, Tesla CEO’su Google’ın direktörü Peter Norvig gibi- Taranis gibi silahların yarının yapay zekası tarafından manipüle edilebileceğine ve insanların ölümüne yol açabileceğine dair Birleşmiş Milletler'e açık mektup sundu.

Herşeye rağmen araştırmacıların bu tür silahları üreten devletler üzerinde hiçbir etkisi ve gücü yok. ABD ve Birleşik Krallığın amacı ise 20 yıl içinde tüm hava kuvvetlerini yarı otomatik hale getirmek ki bu da yapay zeka etkisinin giderek arttırması anlamına geliyor.

 


HAZIRLAYAN

Mustafa GÜMÜŞ - Abdullah DİK



Kaynak:

► wonderfulengineering

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.