elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka Sahibi Silah Araştırmalarına Ortak Çağrı

Yapay zeka kavramının, bir çok bilim dalını ve teknolojiyi sarmaladığı çağımızda, yaşanan hızlı gelişmelerin ne yöne doğru gittiği ucu açık ve tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Bilim - kurgu dünyasının da beslendiği en temel konu olan yapay zeka sahibi varlıkların gelecekte insanlık karşıtı yıkıcı etkileri olacağını öngören bilim insanları uyarı mektubu yayınladı. Detaylar haberimizde.



A- A+
08.08.2015 tarihli yazı 14784 kez okunmuştur.
Yapay zeka kavramının geleceğin teknolojisine ve yaşam biçimine yön vereceğini her fırsatta duyduğumuz bir gerçek. Bu durum bilim - kurgu dünyasının da konuya büyük merak duymasıyla birlikte ortaya çıkan fantastik eserlerle ve fikirlerle birleşince ortaya bir bilgi kirliliği çıkıyor. Araştırmaların hızlanması ve ürünleşmeye doğru giden bu yolda Stephen Hawking başta olmak üzere büyük bilim adamlarının yapay zekaya karşı olan uyarıları da artış göstermeye başladı.
 
Son olarak aralarında astrofizikçi deha Stephen Hawking, Steve Wozniak, Elon Musk, Noam Chomsky, Peter Norvig gibi isimlerin bulunduğu, Future of Life Institute araştırma organizasyonu tarafından yayımlanan açık mektupta yapay zeka ve robotbilim araştırmacılarına bazı uyarılar yer aldı. Yapay zeka sahibi sistemlerin sağlık başta olmak üzere uzay ve insanı daha iyi tanıma, daha hızlı ve hatasız üretim, bilgisayarların inanılmaz hızda gelişmesi gibi etkilerine karşılık savunma sektöründe kullanılmasıyla doğacak sonuçlara bakıldığında işin rengi değişiyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Asimov'un Robot Yasaları ve Yapay Zeka
 

İnsanlığı bekleyen tehlikeleri öngören ve önlemeye çalışan araştırmalar yürüten Yaşamın Geleceği Enstitüsü'nde (Future of Life Institute) yayınlanan açık mektupta şu ifadeler yer alıyor;
 
"Otonom sistemler, toplumda daha yaygın hale geldikçe, istendiği gibi davranış göstermelerinin önemi artmaktadır. Otonom araçlar, ticaret sistemleri ve silahlar ancak güvenilirliği garantileyebildiklerinde ilgi kazanır. Yapay zeka sistemleri için yapılacak güvenilirlik testlerinde bekleneni vermekte başarısız olabilecek dört alan bulunmaktadır; doğruluk, geçerlilik, güvenlik ve kontrol.
 
Yapay zeka araştırmalarındaki başarı, insanlığa görülmemiş faydalar getirme potansiyeline sahip ve bu yüzden bu araştırmaların getireceği faydaları en yüksek seviyeye çekmek, potansiyel tuzaklardan kaçınıldığı sürece çok değerlidir."
 
Çeşitli örneklerle desteklenen ve yapay zeka kavramının geleceğini oldukça dengeli eleştiren açık mektupta bilim insanları, yapay zeka sahibi silah ve sistem üretimine karşı daha temkinli yaklaşmak gerektiğini belirtiyor. Bu ortak düşünce, bilimi farklı senaryolara yönlendirmek, insanları yapay zeka kavramından uzaklaştırmak gibi anlamlar taşımıyor. Mektuba imza atarak kaygılarını açık bir şekilde ifade eden ve bilimin gücü ile etik arasındaki hassas dengeyi ayarlayabilen bilim insanları olduğu gibi tersi yönünde çalışan meslektaşlarının da olduğunu düşünmek gerekiyor. Bu mektup, bilim dünyasında ve devlet politikalarında yapay zeka araştırmaları için yol gösterici olmak adına bilinç oluşturabilir.




Kaynak:
 
► futureoflifeinstitute
 

Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.