elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2015 Yılının En İyi 10 Elektrikli Aracı

Benzin fiyatlarının yüksekliği ve fosil yakıtların tükenmeye başlaması araç üreticilerini, yeni bir sektör olan elektrikli araçlar üzerinde çalışmaya zorlamıştır. Son yıllarda sektöre büyük firmaların da katılması ile elektrikli araç piyasası oldukça canlanmıştır. 2015 yılında piyasaya çıkan veya çıkacak olan en verimli 10 aracı sizler için derledik. Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
13.07.2015 tarihli yazı 16449 kez okunmuştur.
Elektrikli araçlar, artık eskisinden çok daha gelişmiş durumdalar ve nihayet hak ettikleri değeri görmeye başladılar. Global markaların sektöre girişiyle artık büyük bir rekabet ortamı da doğmuş durumda. Ancak her şeye rağmen arabaların fiyatları ve menzilleri konusundaki endişelerdevam etmekte. Orta fiyatlı bir elektrikli otomobilin 150 km.'ye kadar yol yapabildiği düşünülünce bu endişelerin hiç de yersiz olmadığı görülür. İşte bu yüzden vergiler dahil edilmemiş veya vergi indirimi yapılmamış fiyatlarına ve menzillerine göre en iyi 10 elektrikli aracı sizler için sıraladık.

NOT: MPG-e terimi (Miles per gallon gasoline equivalent) elektrikli aralarda tüketimden alınan verimi hesaplamak için kullanılmaktadır. United States Environmental Protection Agency (EPA) tarafından kullanılan terim yakıtlı araçlarla, elektrikli araçlar arasındaki tüketim farkını yansıtmak için bu kavramı ortaya atmıştır.

10. Smart Electric Drive

Bu küçük elektrikli araç, açıkçası herhangibir tarz yarışmasını kazanacak durumda değil ancak tamamen dolu şarjla 110 km.'ye kadar çıkabilen menziliyle üstü açık opsiyonlarıyla çevre dostu sürücülerin ilgisini çekiyor. 18.000 dolarlık fiyatıyla ise en ucuz seçeneklerden birini oluşturuyor. Tüketimi ise 107 MPGe’dir.



Şekil 1: Smart Electric Drive


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Akü Sistemleri

 

9. Focus Electric

22.000 dolarlık fiyatıyla ve canlı dizaynıyla focus, kullanıcılar için güzel bir alternatif. Tam şarjla 120 km.'ye kadar çıkan menzile sahip. Ortalama 105 MPGe tüketime sahip aracın (Amerika'daki ortalama yeni bir benzinli aracın tüketimi 24 MPG olarak düşünüldüğünde) 5 yıllık periyodda 5 bin dolarlık bir tasarruf sağlanacağı söyleniyor.



Şekil 2: Focus Electric

 

8. BMW i3

BMW, en çevreci modellerden birini i3'ü üretiyor. Aracın 130 km.'ye kadar menzili var ve 43.000 dolarlık fiyatı her ne kadar yüksek gelse de kendini uzun vadede geçerli bir seçenek olarak sunuyor. 124 MPG-e tüketimiyle en az enerji tüketen araç olan i3 bu bakımdan, daha şimdiden bir çok kişinin takibinde.



Şekil 3: BMW i3


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve Özellikleri

 

7. Chevy Spark EV

General motors 130 km menzile sahip Chevy Spark'ı 25.000 dolardan piyasaya sundu. Ayrıca piyasaya çıkışıyla 119 MPGe tüketimiyle ABD'de en tasarruflu ikinci araç oldu.



Şekil 4: Chevy Spark EV

 

6. Volkswagen e-Golf

116 MPGe yakıt tüketimiyle en verimli üçüncü araç Wolswagen'in ünlü Golf serisinin elektrikli modeli. 130 km menzile sahip araç yol üstünde benzinli Golf'ü aratmayacak düzeyde. Aracın fiyatı ise 35.000 dolar.



Şekil 5: Volkswagen e-Golf


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Teknolojisinde Kablosuz Şarj

 

5. Nissan Leaf

Bugüne kadar birçok elektrikli araç piyasaya sürüldü ve birçoğu da özellikle menzil bakımından piyasada çok tutunamadı. Nissan Leaf ise çıktığı günden bu yana 135 km'lik menziliyle hala ABD satış listesinde ilk 5'te yer alıyor. Üstelik orta seviye bir araç için oldukça düşük (114 MPGe ) bir enerji tüketimi var. Aracın fiyatı ise 29.000 dolar.



Şekil 6: Nissan Leaf

 

4. Mercedes B-Class Electric Drive 

41.500 dolarlık fiyatıyla i3'ün yanında yer alan Mercedes B-Class, 140 km menziliyle i3'ü geçse de maalesef verim bakımından çok iyi gözükmüyor. Zira yakıt tüketimi 84 MPGe.



Şekil 7: Mercedes B-Class Electric Drive


►İlginizi Çekebilir: Artısıyla Eksisisle Elektrikli Araçlar

 

3. Fiat 500e

İtalyan tarzı görünüşüyle öne çıkan 500e, 140 km menzile sahip. Bunun yanında ayrıca 116 MPGe'lik bir tüketim oranı sunuyor. Aracın fiyatı ise 32.000 dolar.



Şekil 8: Fiat 500e

 

2. Kia Soul EV

Elektrikli otomobil segmentine 2014'te etkili şekilde giriş yapan Kia Soul EV, kullanıcısına 150 km'lik bir menzil sunuyor. Bunun yanında şehir içi kullanımda ise tüketimi 120 MPGe fiyatıysa 33.00 dolar.



Şekil 9: Kia Soul EV

 

1. Tesla Model S 85D

Tesla model S 85d, piyasayı oldukça değiştirdi denilse yanlış bir tespit olmaz... 



Şekil 10: Tesla Model S 85D

 
Oto yapımcılarının geçmekte hayli zorlanacağı bir araç olan Model S farklı seçeneklere göre değişse de 430 km menzile sahip olacak. 85.000 dolarlık fiyatıyla oldukça pahalı olan Tesla tüketimi 100 MPGe ile sınıfının en verimli arabası.


HAZIRLAYAN

Mustafa GÜMÜŞ - Abdullah DİK



Kaynak:

► cheatsheet


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.