elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Artısıyla Eksisiyle Elektrikli Otomobiller

Elektrikli otomobiller, ulaşımda ekonomik açıdan kolaylık sağlarken, karbon emisyonlarının sıfır olmasıyla çevreci bir özelliği de sahip. Ancak günümüzde elektrikli otomobil kullanıcı sayısı halen çok az. Elektrikli otomobilleri artısıyla eksisiyle değerlendirerek, kullanımlarının halen beklenenin altında kalmasının nedenini sizler için araştırdık.



A- A+
28.03.2015 tarihli yazı 18953 kez okunmuştur.
Günümüzde benzinli otomobiller kullanıcılar için adeta bir alışkanlık olmuş durumda. Yakıt konusunda yeniliğe açık olunmamasının arkasındaki nedenini ise şüphesiz ‘Acaba yolda kalır mıyım?’ kaygısı oluşturuyor. Genellikle elektrikli otomobillerin katalog bilgilerinde şu kadar şarja şu kadar km gidiyor şeklinde özellikler bulunur. Ancak her iyi sürücünün bildiği gibi bu çok kapalı bir tahmindir. Aslında bu rakamlar şehir trafiğinde, otobanda ve arazide çok değişkenlik göstermektedir.
 
 
 
►İlginizi Çekebilir: Teknoloji Harikası AkIllı Yollar
 



Eğer elektrikli otomobil ile otoyolda yolculuk ediyorsanız, menzilde yaklaşık %20’lik bir azalma gerçekleşiyor. Menzildeki bu azalma, otomobilin otoyolda daha hızlı gitmesiyle daha fazla enerji ihtiyacının olmasından kaynaklanıyor.
 
Elektrikli otomobillerdeki bir diğer problem ise tabi ki bataryalar. Bataryalar sıcaklıktaki yüksek değişmelerden etkilenebiliyor. Örneğin hava sıcaklığının ortalama değerlerde olduğu zamanlar bataryalar maksimum verimde çalışırken, sıcaklığın -5 derecelere düştüğü zamanlarda menzilde yarı yarıya bir azalma gerçekleşiyor. Ayrıca bataryaların zamanla dolma-boşalma sonucu eskimesiyle menzilde azalmalar gerçekleşiyor.


 
►İlginizi Çekebilir: Raylı Sistemlerde Enerji


 
Yeni nesil çevre dostu bu otomobillerin, benzinli otomobillere göre en büyük artısı ise şehir trafiğinde gözlemleniyor. Durup kalkmalar sonucu fazla benzin harcanırken, elektrikli otomobiller geri kazanımlı frenleme sistemleri ile enerji üretiyor. Üretilen bu enerji menzilde %25'lik bir artış sağlıyor.
 


Tüm bu artılar ve eksiler göz önünde bulundurlduğunda özellikle şehir trafiğinde elektrikli otomobillerin büyük maliyet kazanımları var. Otoban gibi yüksek hızla gidilen ulaşım yollarındaki fazla güç tüketimi sorunu ise benzinli otomobillerde de yaşanıyor. Bir kişinin günde kat ettiği şehir trafiği yolunu 60 km olarak düşündüğümüzde çoğu elektrikli otomobil bu uzunluğun 2 katı kadar menzile sahip.



Kaynak:

►Popular Science

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar