elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Odada Her Şey Kablosuz Çalışıyor

Rutin yaşantıda kullandığımız elektronik cihazlara bağlılığımız ne yazık ki yadsınamaz bir gerçek. Bağlılıkla birlikte artan kullanımdan dolayı insanlar sürekli olarak yanlarında şarj cihazları taşıma gerekliliği hissediyor. Disney Research'den bilim insanları bu soruna oldukça kullanışlı bir çözüm olabilecek nitelikte bir çalışmaya imza attılar. Detaylar haberimizde.



A- A+
07.04.2017 tarihli yazı 11141 kez okunmuştur.
Günlük hayatta kullandığımız tablet, akıllı telefon vb. elektronik cihazları kullanım sırasında şarj etmek oldukça zordur. Walt Disney Company'den araştırmacılar bazı cihazları kablosuz olarak şarj etmeyi başardı ve geçtiğimiz günlerde örnek bir "şarj odası" oluşturarak bu teknolojiye geçiş yaptılar. 
 

 
► İlginizi Çekebilir: NASA Mikro Batarya Geliştirdi

 
Walt Disney şirketinin Disney Research adındaki departmanında yer alan bilim insanları yaptıkları çalışmayla bir odayı tek seferde 10 cihazın pillerini doldurabilen kablosuz bir şarj cihazına dönüştürdüler. Araştırmacılar kablosuz elektrik iletme sistemini gerçekleştirirken sistemin mucidi Nikola Tesla'dan esinlendiklerini dile getirdiler. Laboratuvar direktörü ve Disney Research'de baş araştırmacı olan bilim insanı Alanson Sample, Tesla'nın iyonosfer ile yer arasında elektromanyetik dalgaları kullanarak yansıyan küresel bir kablosuz elektrik ağının olabileceğine inandığını açıkladı. Tesla'nın vizyonları o zaman tam anlamıyla meyve vermezken, uyguladığı modeller Sample ve meslektaşlarına büyük bir ilham kaynağı oldu. 
 
 


 
 
► İlginizi Çekebilir: Kablosuz Enerji Aktarımı

 
Araştırmacılar metalle kaplanmış bir odaya sahip olduklarını ve bu odadaki her cihaza kablosuz güç sağlamak için elektromanyetik dalgaları kullandıklarını söylediler. Quasistatik boşluk rezonansı (QSCR) olarak bilinen kablosuz şarj teknolojisi temelde araştırmacılarında dile getirdiği gibi elektrik akımları tarafından üretilen elektromanyetik alanı kullanıyor. Desney Research'ün odası alüminyum panelli duvarlarla kaplı ve pil görevi icra ederek enerji depolayan 15 adet kapasitör içeren merkezi bir bakır kutu ile donatılarak kondansatörlerde üretilen elektrik akımı tavan, duvarlar ve zeminden geçiyor ve en sonunda bakır kutuya dönüyor. Araştırmacılar bu elektrik akımının kutbun çevresinden dolandığını ve kablosuz olarak cihazları şarj eden bir elektromanyetik alan meydana getirdiğini açıkladı. 
 

 
Projede çalışan bilim insanları mobilyalar ve diğer aksesuarların odadaki akıma müdahale etmediklerini ve bu tür aksesuarların kullanılabileceğini söyledi. Ayrıca manyetik alanın bu tür süs eşyalarına kuvvetli bir tepki vermediğini de eklediler. Yapılan araştırmalar ve denetlemelere göre bilim insanlarının geliştirdiği simülasyonlarda insanların o alan içerisinden herhangi bir anda bulunmasında bir sakınca olmadığı ortaya çıktı. Simülasyonda 1.9 kilowattlık bir güç iletiminde federal güvenlik düzenlemelerine uygun olmayan bir durum saptanmadı. Yapılan bu testlerde sistemin cep telefonu, bilgisayar, lamba ve diğer küçük elektronik cihazları şarj etmesinde hiçbir sakıncaya rastlanmadı. 
 
Sample; çalışmada, oda ölçekli kablosuz bir güç gösterici yaptıklarını fakat daha henüz bunu bir hediye kutusu kadar küçültemediklerini veya büyük bir bina kadar büyütemediklerini dile getirdi. Sample'ın açıklamalarına rağmen sistem şimdiden elverişli ve gelecek vaat eden bir proje niteliğinde. Nitekim yaşadığımız yüzyıl içerisindeki en büyük sorunlardan birine çözüm niteliğinde.
 

 
Kaynak:
 
► LiveScience
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.