elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Michelin'den Havasız Lastik

Lastik sektörde önemli firmalardan biri olan Michelin yeni bir lastik ürettiğini duyurdu. Geliştirilen bu konsept lastik, 3D yazıcılar tarafından üretildi. Lastiğin en ilginç özelliklerinden biri ham maddesi portakal kabuğu, karton, hurda metal, pekmez ve çeşitli atık materyallerden oluşmakta. Detaylar haberin devamında



A- A+
17.06.2017 tarihli yazı 14064 kez okunmuştur.
Çıkarılan her yeni lastikte belirli bir tasarımının dışına çıkamayan üretimlerin olduğu bir sektörde, firmaların çok farklı bir konsepte çıkamayacağı düşünülürken Michelin bu söylemleri yıkacak bir ürünü duyurdu. Firmanın konsept olarak üretimini tamamladığı ve 10 yıl içerisinde piyasaya sürebileceklerini söyledikleri lastik, araçlardaki klasik lastik kullanımını tamamen değiştirecek gibi görünüyor.

Lastiğin en ilginç özelliklerinden biri ham maddesi portakal kabuğu, karton, hurda metal, pekmez ve çeşitli atık materyallerden oluşmakta. Lastiğin bir diğer etkileyici özelliği bir araca takıldığında lastik üzerinde bulunan izler 3D yazıcı kullanılarak hızlı bir şekilde değiştirilebiliyor. Bu özellikle, lastik hızlı bir şekilde yaz lastiğinden kış lastiği konseptine geçirilebilir ve hatta lastik dişleri gidilecek güzergaha göre optimize edilebilir. Lastik 13-15 Haziran'da Kanada'nın Montreal kentinden Sürdürülebilir Ulaşım ve Hareketlilik konferansında tanıtıldı. Konferans, kentsel alanlar için hareketlilik sorunlarını gidermek için uygulamalar başlatmayı amaçlayan bir işbirliği oturumu.

 


►İlginizi Çekebilir: Patlamayan Lastik | X Tweel

Michelin Grup Ar-Ge Başkan Yardımcısı Terry Gettys, konferans sırasında "geliştirdiğimiz ürün esinlendiğimiz doğa kadar etkileyici oldu" dedi. Gettys ayrıca lastiğin hammaddesinin tamamen biyolojik kaynaklı ve geri dönüşümlü malzemelerden meydana geldiğini ve ürünün havasız bir lastik olduğunu da ekledi. Gettys, lastiğin konsept bir ürün olduğunu kabul etti fakat gerçekçilikten uzak olmadığını da dile getirmek amacıyla lastik için "Çok gerçekçi bir rüya." ifadelerini kullandı.

Lastiğin havasız olmasını sağlayan yapıda, aracın yükünü destekleyebilen, alveollerden (akciğerlerdeki hava kabarcıklarına benzer bir yapıdan) oluşan bir mimari kullanıldı. Alveol yapısından da anlaşılacağı gibi lastiğin tasarlanmasındaki en büyük esin kaynağı doğa olmuştur. Lastik yakından bakıldığında deniz dibindeki bir mercanı andırsa da iç yapısı oldukça sağlam. Lastik merkezde oldukça sağlamdır dışa çıkıldıkça sertlikten bir nebze de olsa ödün verilmiştir. Dış katmanlarda ödün verilmesinin sebebi sürücülere sürüş konforu açısında rahatlık sağlamaktır. Michelin, geliştirdikleri tasarımın patlamalara karşı dayanıklı olduğunu da belirtti. Gettys ayrıca tasarımda gömülü sensörler kullandıklarını ve sensörlerin lastiğin durumu hakkında tam zamanlı olarak bilgi verebildiklerini söyledi. 

 


►İlginizi Çekebilir: Elektrik Üreten Lastik | Goodyear BH03
 
Lastiklerin sunduğu en temel 3 özellik şöyle sıralanabilir.
 
► 
Biyolojik kaynaklı ve biyolojik olarak parçalanabilir (geri dönüştürülebilir) olması
► Havasız bir tasarıma sahip olması
► 3D yazıcıyla üretilmiş olması

Lastiğin dış yüzeyinin 3 boyutlu yazıcı ile tasarlanmasıyla lastiğe birçok avantaj kazandırılabiliyor. 3 boyutlu yazıcıda üretilen lastik yüzeyinin miktarı değiştirilerek hem kullanılan malzeme minimumda tutulabiliyor hem de sürüş dinamiği adına sürtünmede azalma, aerodinamik gibi avantajlar da sağlayabiliyor. Lastiğin dış yüzeyi her ne kadar kauçuktan yapılsa da Michelin, saman ya da odun yongaları gibi bileşenlerle sentetik kauçuğun butadien denilen kritik bir bileşenini üretmeyi planlıyor.

Projeye başkanlık yapan tasarımcı Mostapha El-Oulhani konsept lastiğin yakın gelecekte günlük kullanıcılar tarafından kullanılabilecek olduğunu söyledi. El-Oulhani aynı zamanda tasarladıkları ürünle gerçekçi olmak istediklerini çünkü bilinen nesnelerle bir ürün tasarlansa bile hiçbir amaca hizmet etmediği sürece o ürünün gerçekçilik payının olmayacağını dile getirdi.




Kaynak:


trucknews.com
michelinmedia.com
newatlas    
autoblog.com
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.