elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bitki Şekerinden Üretilen Yenilenebilir Kauçuk

Günümüzde kimyasallar herkesin yaşamının bir parçasıdır ve her yıl en az 400 milyon ton kimyasal madde üretiliyor. Dünyada en yaygın olarak kullanılan kimyasallardan biri olan bütadien de yenilenebilir çağa ayak uyduruyor.



A- A+
30.04.2017 tarihli yazı 7951 kez okunmuştur.
Butadien, bugün kullandığımız birçok malzemenin başlıca yapı taşıdır ve 10 milyon ton üzerinde bir rakamla en yaygın kullanılan kimyasallardan biridir. İlk kez Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da asetilenden üretilen Stirenbütadien kauçukları, bugün otomobil lastiklerinin yapımında doğal ürünlerin yerini tamamıyla almıştır. Biraz daha katı durumda olan Nitrilbutadien kauçuğu, hortumlar, keçeler ve tıbbi lastik eldiven yapmak için kullanılır. Aynı zamanda da akrilonitril-butadien-stiren'in en önemli bileşenidir. Bu şekilde katı plastik haline getirilebilir ve sert şekillere dönüştürülebilir. Otomotiv malzemeleri, telefon gövdeleri, 3 boyutlu yazıcılar, bilgisayar kasaları vb. daha birçok malzeme de bu polimer kullanılmaktadır. Fakat bütadien, bir o kadar da ekonomik ve ekolojik bir sorun teşkil etmektedir. Bu yüzden, yenilenebilir yöntemler ile bu monomerin üretimi fikri kaçınılmaz bir hal aldı.
 

Delaware, Minnesota ve Massachusetts üniversitelerinden oluşan bir ekip ağaçlarda, otlarda ve mısırda bulunan şekerlerden, yenilenebilir hammadde olarak butadien üretimini başarı ile gerçekleştirdiler. Ekibin başarısı, yeni katalitik materyaldeki araştırmaları, kimyayla birleştiren yeni bir yaklaşım felsefesinden kaynaklanıyor. Ekip, kısa süre önce keşfedilen bir katalizörü, bütaniden üretiminde yüksek verimli ve düşük maliyetli bir yöntem bulmak için yeni ve heyecan verici olarak kimya ile birleştirdi. Bu araştırma milyarlarca dolarlık plastik ve kauçuk endüstrisini değiştirebilir.
 


►İlginizi Çekebilir: İlginç 5 Kimyasal Reaksiyon

Üç aşamalı işlem biyo-kütleden türetilen şekerler ile başlamaktadır. Ekip CCEI'de geliştirilen teknolojiyi kullanarak, bu şekerleri farfural adlı halka benzeri bir bileşiğe dönüştürebiliyor. Hemen ardından bu madde tetrahidrofuran (THF) adı verilen başka bir halka bileşiğine işlenmektedir. Yenilikçi üçüncü adımda ise, CCEI'de geliştirilen bir katalizör olan fosfor all-silicazeolite, THF halkalarını butadien'e %95'den fazla verimlilikle parçalamak için kullanıyor. Bu işlem, kimyasal üretimde yüksek verimli bir işlem olarak kabul ediliyor.

Kaynak:


zmescience.com
ZAFER AKGÜL ZAFER AKGÜL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.