elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Enerjisi Artık Daha Ucuz

Güneş enerjisi sektöründen sonra bir sevindirici haber de rüzgar enerjisinden geldi. Son dönemde yayınlanan iki rapor, rüzgar enerjisinin maliyetinin düşmeye devam edeceğini ve bu maliyetle piyasadaki en ucuz yeşil enerji seçeneklerinden biri haline getirdiğini gösteriyor.



A- A+
11.09.2017 tarihli yazı 7501 kez okunmuştur.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından umut verici haberlerden biri de rüzgar enerjisinden haber geldi. Yayınlanan iki rapora göre rüzgar enerjisinin hem daha ucuz hem de katlanarak daha da verimli bir hal aldığını söylüyor.

Rüzgar Enerjisinin Maliyeti
İlk rapor, ABD Enerji Bakanlığı ve yıllık Rüzgar Teknolojileri Raporu'ndan alınmıştır. Raporda, analiz yapmak için maliyet eğilimlerinden, performans önlemlerinden ve genel olarak sektörün büyümesinden gelen verileri kullanılmıştır. Veriler, rüzgâr enerjisinin uzun vadeli fiyat tahminleriyle, maliyetinde düşmeye devam edeceğini gösterdi.

Raporda ayrıca, rüzgar enerjisinin, gittikçe artan elektrik enerjisi piyasa oranından daha düşük seviyede nasıl kaldığı ayrıntılarıyla anlatıyor. Bunun sonucunda, rüzgar enerjisinin maliyetinden dolayı satın alınmağı anlaşıldı. Rüzgar enerjisi, PPA'lar veya enerji alım anlaşmaları yoluyla satın alınır. PPA'lar ayrıca güneş enerjisi anlaşmaları için de kullanılmaktadır. Temel olarak, bir geliştirici, başkasının mülküne düşük maliyetle alternatif bir elektrik projesinin verilmesine, finanse edilmesine ve kurulumuna karar verir. Raporda ise, PPA maliyetleri son yirmi yılda sürekli düşüş gösterdiğini belirtiyordu. Maliyetler düştükçe, doğal olarak alıcılar inanılmaz düşük oranlarda rüzgar enerjisi satın alabileceklerdi.

 

Eğer yatırımcılar sektöre girmeye devam ederse, rüzgar on yıldan daha az bir sürede diğer doğal kaynaklardan daha rekabetçi olacaktır.

Rüzgar Tekniğini Geliştirmek
Bir diğer çalışmada bir araştırma ekibinden geliyor. Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) rüzgar enerjisi için özel olarak bir araştırma ve geliştirme programında çalışan ekip rüzgar teknolojilerini iyileştirmek için yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Çalışmayı, Atmosferi Kaynakların Sistem Yönetimi Teknolojisi veya kısaca SMART olarak adlandırdılar. Sonucunda SMART teknolojileri, daha iyi tesisler ve türbinler tasarlayarak performansı iyileştirmeli ve ayrıca rüzgar teknolojisinin bir şebekeye nasıl entegre edildiğini geliştirmeyi hedefliyor.

Rüzgar gücündeki en büyük fiziksel gelişmelerden biri geçen yıl artan rotor çaplarından kaynaklanmaktadır. Bu, türbinlerin daha yüksek rüzgarlar almasını sağlar. Böylece, daha istikrarlı rüzgarlar alabilir ve daha tutarlı enerji sağlayabilirler. Türbinlerde ayrıca kapasite faktörü de arttı (daha fazla enerji üretme kabiliyeti)

 

SMART teknolojisinin mevcut rüzgar enerjisini ne kadar iyileştireceğini görmek için NREL ekibi bir simülasyon gerçekleştirdi. Simülasyonu 2030'da tam SMART kaynaklarını kullanarak bir rüzgar enerjisi tesisinde kurdu. Ekip rüzgar koşullarının standartlarını ulusal ortalamayla planladı. Sonuçlar bugünkü maliyetlerden tahmini yüzde 50 düşüş gösterdi. Simülasyon maliyeti 23 $/MWh olarak çıktı. NREL, SMART rüzgar enerjisi ve benzeri teknolojilerdeki yatırımın gelecek 30+ yılda 150 milyar doları aşan tasarrufu sağlayabileceğini de tahmin ediliyor.



Dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisi Vestas, geçtiğimiz günlerde Tesla A.Ş. ve şirketin Powerwall sistemi ile ortaklık kurduğunu açıkladı. Hem Vestas hem de Tesla, rüzgar enerjisini iyileştirmek için işbirliğini giderek artan küresel ortaklıklar listesine ekleyecek. Vestas Avrupa'daki türbinlerinin en kapsamlı koleksiyonlarından birine sahiptir. Tesla, şu anda bir proje için Güney Avustralya'daki Powerwall teknolojisini rüzgar enerjisi ile test ediyor.


Kaynak:


interestingengineering
 
ZAFER AKGÜL ZAFER AKGÜL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.