elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Santrallerinde Siber Güvenlik Tehlikesi

Günümüzde güvenlik sorunu fiziksel bir problem olmaktan çıkıp, siber güvenlik boyutuna doğru ilerliyor. Artık hackerlar, güneş enerjisi santralindeki güvenlik açıklarını kullanarak evlerimize kadar ulaşabilir.



A- A+
18.08.2017 tarihli yazı 9063 kez okunmuştur.
Yenilenebilir enerji kaynakları yaygınlaştıkça enerji santral güvenliğinin önemi de hızla artıyor. Yapılan araştırmalar göre güneş enerji santrallerindeki güvenlik açıklarının elektrik şebekesi korsan saldırılara açık olabilir. Alman güneş enerji malzeme tedarikçi şirketi SMA tarafından üretilen inverterlerde bulunan 21 güvenlik açıklarını bildirdi.

Araştırmaya göre, panellerdeki açıklar güneş enerjisi santrallerine ciddi hasar verebilir. Bu tip bir saldırı uzun süreli elektrik kesintilerine neden olabilir. Bu tür bir saldırı ciddi tehlikeli hale gelebilir. Güneş enerjisi santralleri, elektrik taleplerinin karşılanması için bir ağ oluşturmaktadır. Örneğin, bir güç fazlalığı olduğunda, başka bir tesis üzerinde bir açık oluşturabilir.



 

Horus Senaryosu

Almanya, toplam güç kullanımının yarısından fazlasına güneş enerjisine bağımlıdır. Doğru zamanda şebekeye yapılan bir siber saldırı, ülkenin güç kaynağının yüzde 50'sini etkileyebilir. Ülke çapındaki elektrik ağları sebebiyle anında çok geniş elektrik kesintisine neden olabilir. Bu yüzden eğer bir güneş enerjisi saldırısının hedefi olsaydı sonuçları yıkıcı olabilirdi.

Depolama maliyetleri çok pahalı olduğu için bu gücü depolayarak bu tür olayların risklerini azaltmanın hiçbir yolu yoktur. Eğer böyle bir saldırı gerçek hayatta meydana gelirse hedeflenen şirkete ve enerji santrallerine milyonlarca dolara mal olabilir ve nüfusun büyük bölümünü etkileyebilir.



Willem Westerhof, Aralık 2016'da SMA'ya panellerindeki güvenlik açıklarını bildirdiğini iddia etmişti. Endişelerini endüstri düzenleyicilerine ve hükümet temsilcilerine Ocak 2017'de açıklayarak bu riskin doğuracağı sonuçların dikkate alınması için bir kez daha uyarı yaptı. Ancak mühendisler, bu açıkların şirket veya hükümet tarafından hala ele alınmadığını söylüyor.

 

Junior Korsanlar Bile Erişebilir

Westerhof, santral açıklarından ciddi hasar ve kitlesel bir elektrik kesintisine neden olmak için son derece karmaşık bir saldırı gerektirdiğini söyledi fakat belitilen güvenlik açıkları düşük seviyeli bilgisayar korsanlarının bile güç şebekelerine erişebileceğini gösteriyor. Bu tür saldırılar bir hizmet reddi saldırısı (DOS) içerebilir veya diğer durumlarda varsayılan şifreleri kullanarak devralma işlemleri gerçekleştirilebilir.
 


► İlginizi Çekebilir: Panda Şeklinde Güneş Enerjisi Santrali

Aynı şekilde geçen yıl ağustos ayında Forbes, bir ABD'li adamın sistemlerinin ne kadar hassas olduğu konusunda uyarı yapmak için kendi güneş santraline saldırdığını bildirdi.

Kaliforniya'da bir güvenlik uzmanı olan Fred Bret-Mounet, kendi santral sisteminin internet güvenliğini test etmeye karar verdi. Bunu yaparken, aynı markayla yakındaki 1000'den fazla eve erişebildiğini keşfetti.


Kaynak:


interestingengineering.com
 
ZAFER AKGÜL ZAFER AKGÜL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.