elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektriksel Güvenlik Test Cihazları
(CE Test Cihazları)

Günlük hayatımızda kullandığımız büyük, küçük birçok alet elektrikle çalışıyor. Aralarında insanlar için tehlike oluşturacak akım ve gerilimlerin olduğu aletler de var. İşte bu tür aletlerin insanlar açısından güvenliğini sağlama amacıyla elektriksel güvenlik test cihazları kullanılarak gerekli önlemler alınır. Biz bu yazımızda elektriksel test cihazları hakkında bilgiler vereceğiz.



A- A+
09.04.2014 tarihli yazı 32896 kez okunmuştur.

Elektriksel Güvenlik Nedir?

Öncelikle elektriksel anlamda güvenliği tanımlamak gerekirse; kullanıcıların akım, gerilim gibi insan sağlığı üzerinde tehlike arz edecek elektriksel özelliklerin kullanıcıya zarar vermesini engellemek amacıyla alınan her türlü tedbirdir. Özellikle fabrikalarda üretilen cihazlarda tasarım ve üretim hataları olması durumunda o aleti kullanan kullanıcının sağlığı tehlikeye girebilir. Bu yüzden bunların denetlenmesi,  ölçülmesi  ve önlenmesi amacıyla testler yapan cihazlar da elektriksel güvenlik test cihazlarıdır.


 

Elektriksel Güvenlik Test Cihazları

Bu söylediğimiz güvenlik testlerini, aynı test prizine ardışık olarak uygulayabilen, kalibre edilebilir ölçümlere ve ekranından gözlemleyebildiğimiz testlerin sonuçlarına sahip mikroişlemcili veya bilgisayarlı cihazlar olan elektriksel güvenlik test cihazları birçok önemli test yapar. 
 


 Şekil 1:  PAT 800/PAT 805 Sonel Elektriksel Güvenlik Test Cihazı ile güvenlik testlerinizi kolayca yapabilirsiniz.


 

CE Test Cihazları


Bu cihazları araştırırken karşınıza "CE Test Cihazları" ifadeside çıkabilir. Aslında bunlar "Elektriksel Güvenlik Test Cihazları" dır. Peki, "Neden CE ifadesi kullanılıyor?" diyebilirsiniz.
 



CE işareti boyut değişikliği yapıldığında resimdeki oranlara sadık kalınarak resim büyültülebilir ya da küçültülebilir.


CE işareti, bir ürün ya da ürün grubunun, Avrupa Birliği'nin sağlık, güvenlik, çevre ve tüketicinin korunması konularında oluşturmuş olduğu ürün yönergesi olarak bilinen temel şartlarına uygun olduğunu gösterir. CE işareti bir kalite işareti olarak bilinmemelidir. CE işareti, ürünün satıldığı pazarda yasal olarak yer alabileceğinin bir işaretidir. CE işareti, ürünün herhangi bir uygunsuzluk durumunda, üretici firma tarafından koşulsuz geri çekileceğinin göstergesidir.  Bu yüzden bu ürünlerin CE belgesine sahip olmaları için CE Test Cihazları(Elektriksel Güvenlik Test Cihazları) ile test edilmeleri gerekmetedir.

 

İzolasyon Direnci Testleri

İzolasyon direnci ölçümü elektriksel aletlerin güvenlik anlamında en önemli testlerinden biridir. Bir cihaz çalışıyorken gerilim bulunduğu bölümleri ile gerilim bulunmayan bölümleri arası her daim izole olmalıdır. Çünkü elektrik enerjisi olmaması gereken bölümlerin enerji aldığı takdirde kullanıcılar açısından can güvenliği tehlikeye girebilir. Bu yüzden cihazın içinde veya dışındaki her bölümde enerjinin olduğu ve olmadığı bölümler arası yalıtkan olmalıdır.

Yalıtkan saydığımız maddelerin de bir yalıtkanlık direnci vardır. Belli bir akım değerinden sonra yalıtkan madde iletken duruma geçer. Bunun için bu dirençlerin ölçülmesi gerekir. İzolasyon dirençlerinin ölçümünü elektriksel güvenlik test cihazları yapar.

Polarite Testi

Elektriksel polarite her elektriksel devrede mevcuttur. Elektronlar negatif kutuptan pozitif kutba doğru hareket ederler ancak akım ters yönde gösterilir. DC akımda bir kutup daima negatif, bir kutup ise daima pozitiftir ve elektronların yönü daima sabittir. Fakat alternatif akımda bu kutuplar frekansa göre değiştiği için elektronların yönü de sürekli değişmektedir. Cihazları şebekeye bağlarken de doğru polarite de bağlanması gereklidir. İşte polarite testi de şebekenin aktif ve nötr olan uçlarının cihazın ilgili doğru uçlarına bağlanıp bağlanmadığını bir ölçüm cihazı aracılığıyla karar vererek uygulanabilen bir testtir.

Cihazlar için önemli bir güvenlik testi olan polarite testi elektriksel güvenlik test cihazları tarafından kolaylıkla yapılabilir.


 


Şekil 2: MODEL 6202, Kyoritsu PAT Tester ile güvenlik testlerinizi kolayca yapabilirsiniz.
 


 

Kaçak Akım Ölçümü

Gerilim altında ki bir iletkenin, gövdeye yalıtım hatası sonucu temas etmesi ile toprağa akan akıma “toprak kaçak akımı” denir. Bu kaçak akım hayati can ve mal kayıplarına sebep olabilir. Bu yüzden bazı önlemler alınması gerekebilir. Bu yüzden bununla ilgili hem koruma elemanları kullanılır hem de nerede kaçak akım var bununla ilgili ölçümler yapılır. İzolasyon direncinin çok düşük olduğu devrelerde veya filtrelerin kullanıldığı elektronik ekipmanlardaki yüksek seviyelerde kaçak akım olabilir. Kaçak akımlar ekipmanın normal çalışmasını engelleyebilir ve tesisatları kesintiye uğratabilir. Bu da yine elektriksel güvenlik test cihazları sayesinde engellenebilir. İzolasyon testiyle karşılaştırıldığında kaçak akımı testinin en büyük avantajı, tesisatın ve ekipmanın enerjisinin kesilmesinin gerekmemesi, normal çalışma sırasında yapılabilmesidir.


Bunun dışında elektriksel güvenlik test cihazları birçok test yapar:


► Kontak akımı testi
► Ana şebeke voltaj  ve frekans ölçümü
► Akım tüketimi testi
► Toprak sürekliliği testi
► Fonksiyonel testler
► Güç ölçümü
 Sigorta testi

vb. birçok testler elektriksel güvenlik test cihazları ile yapılabilmektedir.


 

Neden Elektriksel Güvenlik Test Cihazları Kullanmalıyız ?

Elektriksel güvenlik testlerinin yapılması çok önemlidir. Elektriksel güvenliği yapılmayan bir sistem can ve mal kaybı gibi sonuçlara yol açabilir. Yani bu testlerin yapılması hayati önem taşımaktadır. Hem de bir cihazın bir çok elektriksel güvenlik testlerini bir cihaz üzerinden gerçekleştiriyorsak, işimiz daha  da kolaylaşır. Pratik ve hızlı çözüm sağlar. Yani yapacağımız güvenlik testlerinin bir cihazdan görüntülemek sorunların daha hızlı çözülmesine yardımcı olur.

 



Şekil 3: Elektriksel güvenliği yapılmayan bir sistem geri dönüşü olmayan can ve mal kaybı gibi sonuçlara yol açabilir.

 
Çok fonksiyonlu elektriksel güvenlik test cihazlarının en büyük avantajı yukarıda saydığımız bu testlerin, tek bir cihaz tarafından yapılmasını sağlamaktır.  Bu da işlevselliği arttırır. Elektriksel güvenlik test cihazları özellikle CE belgesi almak isteyen üreticiler tarafından kullanılması zorunludur.


Kaynak:


► ShuntTech



 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar