elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çin, Hava Kirliliğiyle Mücadelede Asya'nın İlk Dikey Ormanını Yapıyor

Asya'nın ilk dikey ormanı olan Nanjing Dikey Orman, Güney Çin'in Jiangsu eyaletinde inşa edilecek. Dikey ormanın her gün 60 kg oksijen üretmesi bekleniyor. Dikey ormanların Çin'de tehlike haline gelen hava kirliliğini azaltması hedefleniyor.



A- A+
26.02.2017 tarihli yazı 11604 kez okunmuştur.

Küresel Hava Kirliliği

Hava kirliliği şu anda tüm dünyadaki ülkeler için büyük bir küresel tehdittir. Ülkeler bu sorunu gidermek için çözüm bulmaya çalışmaktadır. WHO data verilerine göre yapı dışı hava kirliliği 2011'den bu yana % 8 artış gösterdi. Kentsel hava kirliliği endişe verici bir oranda artmaya devam ediyor ve insan sağlığına zarar veriyor. İnsanların kentlere ve şehirlere taşınmaya devam etmesi mega boyutta hava kirliliğine neden oluyor. Bu hem halk hem de çevre için tehlike oluşturmaktadır. Hava kirliliği, ülke ekonomisini ve insanların yaşam kalitesini etkilemesinin yanı sıra büyük kronik hastalıklara ve ölümle sonuçlanan hastalıklara yol açar.

WHO’ya göre, Çin'in hava kalitesi 2011'den beri hızlı bir artış gösteriyor. Nly’ye göre dünyanın en kirli havasının bulunduğu 30 yerden 5’i Çin’de. Büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalan Çin, 'Yeşil Çevre, Temiz Çevre' düşüncesini bütünüyle başka bir seviyeye taşıyor. Nanjing Dik Ormanların yapımı ile hava kalitesini daha da artırmayı umuyor. Dikey orman, yaşam kalitesini iyileştirmek için yeşilliği artıracak ve havayı arıtacak bir çevre çözümüdür.

Çin Dikey Ormanı

Nanjing Dik Ormanlar, şehirde her gün 60 kg oksijen üretirken, 25 ton karbondioksit emer. Bu insanların Çin'in mevcut durumdaki havasından 3.000 kat daha saf olan oksijenle nefes almalarını sağlayacaktır. Dikey orman, 3.000'den fazla bitkiden oluşacak. 23 farklı yerli türden alınan 1,100 adet gelişen ağaç ve yaklaşık 2,500 basamaklı çalılık olacak. Bitkiler toplam 6.000 metrekarelik bir alanı kaplayacak. Nanjing Dikey Ormanları, iki Nanjing Kulesi'ni kapsayacak. Kulelerin yaklaşık 200 ve 108 metre yükseklikte olması bekleniyor. Nanjing Pukou Bölgesi'nde olacaklar.

Hava kalitesi arttıkça, hava kirliliğine bağlı hastalıklardan kaynaklanan sağlık maliyetleri azalır, işçi verimliliği ve yaşam kalitesi artar.
 

Uzun olan kule ofislere, yeşil mimarlık okuluna, müzeye ve çatı kulübüne ev sahipliği yapacak. Daha kısa kule ise 247 odaya sahip olması beklenen Hyatt oteline ve çatı katında bir yüzme havuzuna ev sahipliği yapacak. Ayrıca mağazalar, restoranlar ve konferans salonu yer alacak. Kulenin balkonları çevrelenecek ve balkon sakinlerini bina cephelerinin yeşilliklerine yaklaştırmaya teşvik edecektir. Her yolcunun zevk alacağı kendi mini bahçeleri olacak. Bu, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin yeniden oluşturulmasına yardımcı olacaktır.
 

Mimari

Konsept, ünlü İtalyan mimar Stefano Boeri tarafından tanıtıldı. Ayrıca İsviçre'de benzer yapılar inşa etmeyi planlıyor. Boeri, Çin'deki Nanjing Towers'ı tasarladı ve Kuleler, projenin yatırımcılarından biri olan Nanjing Yang Zi Devlete ait Investment Group Company Limited tarafından destekleniyor. Nanjing Dikey Orman hem Çin'de hem de Asya'da türünün ilk örneği olacak. Bu projeden sorumlu Mimarlık firması, Çin genelinde ek dikey ormanlar tasarlamayı planlıyor.


Kaynak:


interestingengineering

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.