elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Su Kirliliğini Azaltan Mikro Robotlar

Artan sanayi tesisleri ve kullanılan kimyasal maddelerin atık ürünleri deniz ve okyanuslara boşaltılıyor. Su ve çevre kirliliğine neden bu atıkları temizlemek için geliştirilen mikro robotlar ile yüksek verim ve temizlik sağlanıyor. Mikro robotların ayrıntıları haberimizde.



A- A+
18.04.2016 tarihli yazı 7500 kez okunmuştur.
Endüstriyel atıklar, elektronik malzeme ve pil üretiminde kullanılan kimyasal ürünler ve madencilik ürünleri su kirliliğine neden olmaktadır. Canlı organizmalara ve çevreye zarar veren kimyasal ürünlere bakacak olursak; kurşun, cıva, arsenik, kadmiyum ve kromdur. Yeni çalışmalar sayesinde suda bulunan kurşun maddesinin üç katmanlı tüp şeklinde tasarlanan mikro robotlar sayesinde temizlenmesi sağlanacaktır. Bu mikro robotlar insan saç telinden kat kat daha küçüktürler. 3 katmanlı modelde en dış katman grafen oksit ile kaplanır. Grafen oksit, kurşun maddesini emerek üzerinde toplar. Orta katmanda kullanılan nikel ile mikro robotlar ferromanyetik özellik eklenir. Böylece dış bir manyetik alan oluşturularak mikro robotların belirli yönlere hareket ettirilmesi sağlanır. İç tabakada bulunan platin ve hidrojen peroksit ile su ve oksijen parçalanarak oluşan kabarcıklar ile itme kuvveti sağlanır.
 

 
Görsel: tasarlanan mikro robot
 
İlginizi Çekebilir: Yürüyebilen Esnek Robotlar


Mikro robotların 1 saatlik çalışma zamanlarında su içinde bulanan kurşunu %95 oranında temizlediği gözlemlenmiştir. Mikro robotların işi bittiği zaman manyetik alan yardımıyla hepsi bir anda toplanabilir. Mikro robotlar tekrar tekrar kullanılabilir. Yeniden kullanılabilirliği artırmak için özel bir asit çözeltisi içinde bekletilir.
 

 
İlginizi Çekebilir: Hamam Böceği Robot | Robot Cram


Araştırmacılar, "Çevre temizliği için kullanılan akıllı nano cihazlar ile yeni kullanım alanları oluşturulmaktadır. Gelecekte mikro robotlar çeşitli görevleri yerine getirmek için otomatik bir sistem ile kontrol edilebilir. Diğer kirleticiler için geliştirilecek mikro robotlar çevre temizliğinde önemi daha da artıracaktır." diye belirtmişlerdir. İnsan sağlığı için yine aynı şekilde tasarlanması düşünülen sistem ile ilaç dağıtımı ve algılama gibi işler yapılmasının gerçeklik payı daha artıyor.


Kaynak:


►phys
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.