elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Gerek çevreye etkileri gerekse uzun vadede üretimdeki pahalılığı göz önüne alındığında fosil yakıtlardan vazgeçip, yenilenebilir enerjiye yönelmek zorundayız. Güneş enerjisi kurulumu ve ulaşılabilirliği kolay, çevreye etkisi asgari düzeyde olan bir yenilenebilir enerji kaynağı. Bu yazımızda güneş enerjisi hakkında doğru bilenen yanlışları sizler için derledik.



A- A+
15.08.2016 tarihli yazı 27442 kez okunmuştur.

1.YANLIŞ: Güneş panelleri havanın yağmurlu/bulutlu olduğu zamanlarda çalışmaz.

DOĞRUSU: Bu durum güneş enerjisinin çalışma prensibiyle ilgilidir. Güneş panelleri, güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Burada kastedilen güneş ışığı, UV ışıktır. UV ışıklar gözle görülmez ve havanın bulutlu/yağmurlu olduğu durumlarda da yeryüzüne ulaşırlar. Yani güneş panelleri havanın bulutlu/yağmurlu olduğu günlerde de elektrik enerjisi üretir. Ancak bulutlu bir gündeki üretim, havanın açık ve güneşli olduğu güne kıyasla daha düşük olmaktadır.
 

2.YANLIŞ: Ülkemiz güneş enerjisi kullanımı için uygun değildir.

DOĞRUSU: Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle güneş enerjisi kullanımı için oldukça elverişlidir. Aşağıdaki haritada Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli görülmektedir. Özellikle Gündey Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nin güneş enerjisi bakımından potansiyeli çok yüksektir.
 

3.YANLIŞ: Güneş paneli kurulumundan sonra yedek jeneratör gerekmektedir.

DOĞRUSU: Eviniz için güneş enerjisi sistemi kurulduktan sonra da yerel elektrik şebekesine bağlı kalabilirsiniz. Güç tüketiminiz, kurulu olan güneş sistemininizin gücünü geçtiğinde yerel elektrik şebekesi güç sağlamaya başlamaktadır. Böylelikle 7/24 elektrik enerjisini kesintisiz kullanabilirsiniz. Ayrıca güneş sistemlerinin kurulumundan önce evinizdeki günlük/saatlik elektrik enerjisi tüketimi hesaplanarak ihtiyacınıza uygun güneş paneli önerilmektedir. Yani güneş enerjisi sisteminin kurulu olması yedek jeneratör zorunluluğu oluşturmaz.
 

4.YANLIŞ: Güneş enerjisi sisteminin kurulumu çok pahalıdır.

DOĞRUSU: Aslında bu düşünce güneş enerjisiyle ilgili halk arasında en yaygın olan safsatadır. Güneş enerjisi kurulumunda harcanan ücretin geri dönüşü 3-6 yılda sağlanmaktadır. Ayrıca devletin bu alanda birçok hibe ve teşviği bulunmaktadır. Teşvik belgesi alınarak kurulum maliyeti en aza indirilebilmektedir.
 

5.YANLIŞ: Güneş panelleri kurulumundan sonra çok fazla bakım gerektirir.

DOĞRUSU: Güneş panellerinin kurulumu doğru şekilde yapıldıktan sonra fazla bakım gerekmemektedir. Sadece aşırı tozlanma sonucu panel verimliliği düştüğü durumlarda yıkanması gerekmektedir. Bazı paneller tozlanma gibi durumlarda verimlilik düşüşünü kullanıcıya uyarı olarak iletmektedir.


 

6.YANLIŞ: Güneş panelleri ev/tesis çatısına zarar vermektedir.

DOĞRUSU: Doğru kurulumda hayır. Aslında çoğu güneş paneli kurulumunda çatı ömrü uzar. Profesyonel montajcılar tarafından yapılan güneş paneli kurulumunda çatı bütünlüğü korunarak çatlaklar, sızıntılar gibi çatıya zarar veren olumsuzlukların önüne geçilir. Güneş panelleri sayesinde çatıdaki yapı malzemelerinin UV ışığı alması en aza indrilir.
 

7.YANLIŞ: Güneş paneli kurulumu evin değerini düşürmektedir.

DOĞRUSU: Tam tersi. Evinizin elektrik enerjisinin güneş panelleri ile sağlanıyor olması evin değerini artırmaktadır. Güneş panelinin kurulu olması konutlar için ekstra kira/satış geliri sağlamaktadır.

8.YANLIŞ: Güneş enerjisinden elektrik üretimi çevreye zarar verir.

DOĞRUSU: Güneş enerjisi yenilenebilir enerji sınıfındadır. Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil kaynaklara kıyasla çevreye çok daha az zarar vermektedir. Ülkemizde yerel elektrik şebekelerine gelen elektrik enerjisinin büyük çoğunluğunun fosil kaynaklar ile sağlandığı da düşünüldüğünde güneş enerjisi en temiz elektrik enerjisi üretim yöntemleri arasındadır.
 


Kaynak:

solarenergy.net


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar