elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Phoenix Contact'tan Temiz Kazanç |
İspanya Zuera II Güneş Parkı

İspanya‘da her yıl 2100 kWh/m² güneş ışınımı elde edilmektedir. Bu enerjinin boşa gitmemesi için gittikçe daha fazla sayıda güneş enerjisiyle çalışan Megawatt’lık santraller kurulmaktadır. Zuera II güneş parkında PV modüllerin beslemesi ölçülmekte ve güncel segmentte görüntülenmektedir. Burada kullanılan çözüm Phoenix Contact‘a aittir. Ayrıntılar içeriğimizde.



A- A+
29.10.2014 tarihli yazı 11335 kez okunmuştur.

 

UPDATE Dergisinde Yayınlanan Güneş Enerjisi Çözümleri ile İlgili Toygar Turgut Röportajı 


UPDATE: Phoenix Contact'ın güneş enerjisi çözümleri nelerdir?

Toygar Turgut (Kontrol ve Endüstri Çözümleri Satış Müdürü): Phoenix Contact olarak güneş enerjisinde DC konnektör, DC kablo, DC string (dizi) izleme, DC parafudr, DC sigorta ve sigorta altlığı, izleme sistemi, enerji analizörü gibi bir çok ürün ile çözüm sunmaktayız. Güneş enerjisi projelerinde kullanılan ürünlerimiz Kema ve TUV sertifikalarına sahiptir. Sektörde fotovoltaik (PV) panel ve invertör dışında elektriksel olarak DC ürünleri ve izleme sistemi ile komple çözüm sunabilen firmalardan bir tanesiyiz. Şunu da ayrıca belirtmek isterim ki, güneş santrallerinin kullanım ömürlerinin 20-25 yıl olarak öngörüldüğünü düşünürsek sahada kullanılacak olan ürünlerin de bu ağır koşullarda sorun çıkartmayacak olanlardan seçilmeleri gerekmektedir.

 

UPDATE: Phoenix Contact'ın güneş enerjisi alanındaki yatırımları ve AR&GE çalışmaları nelerdir?

Toygar Turgut: Güneş Enerjisi, Phoenix Contact‘ın 5 global endüstri grubundan biri olan “Kontrol ve Endüstri Çözümleri” bölümü altında faaliyet göstermektedir ve bu sektöre özel çözümler sunmak için çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmalar DC sistemler ve PV invertörler haberleşme çözümleri, izleme sistemi yazılımları ve diğer yardımcı sistemlerin entegrasyonu konularında yoğunlaşmaktadır.

UPDATE: Phoenix Contact'ın güneş enerjisi sektöründeki referanslarına bazı örnekler verir misiniz?

Toygar Turgut: Türkiye’de çalıştığımız firmalar genel olarak çok fazla isimlerinin kullanılmasını istemedikleri için kendilerinden izin almadan bu soruyu yanıtlayamayacağım. Şimdilik sadece Afyon’daki HERS şirketinden bahsedebilirim. Belirtmek isterim ki Türkiye‘de sektör büyümeye başlamıştır ve büyük firmalar bu konudaki çalışmalarını hızlandırmışlardır. Pek çok projede Phoenix Contact’ın DC konnektör, string izleme modülleri, DC parafudr ve izleme sistemleri kullanılmıştır.

 

UPDATE: EGS kontrolörünüz hakkında biraz bilgi vermenizi rica ediyoruz.

Toygar Turgut: Energy Generator Systems kelimelerinin baş harflerinden oluşturulan bir isim olan EGS kontrolörü olarak bizim PLC sistemimiz kullanılmaktadır. PLC içerisinde bulunan ve güneş enerjisi için özel olarak hazırlanmış olan kütüphaneler kullanılarak tesisin izleme ve gerektiğinde kontrolü sağlanmaktadır. Sistem temel olarak PLC tabanlı olduğu için uygulama içerisinde kullanılan diğer ekipmanlara da kolaylıkla adapte edilebilmektedir. Kısaca santrallerde kullanılan OG ve AG sistemin izlenmesi ve kontrolü, farklı marka PV invertörlerin tek bir yapı altında toplanarak izleme ve kontrollerinin yapılması, üretilen elektrik enerjisinin sistemde kullanılan sayaçtan verilerin alınması konularında Phoenix Contact ileri çözümler sunmaktadır. EGS sistemimizin avantajı tesisleri izlerken bütün verilerin kendi sunucu sisteminizde saklanması, bütün arayüzlerin müşterilerin istedikleri şekilde tasarlanabilmesi, farklı marka PV invertörlerin tek bir ekrandan verilerinin izlenebilmesi benzeri olanaklardır. Ayrıca ileride oluşabilecek olan dağıtım şirketinin gerektiğinde tesisi kontrol ve izleme talebi olduğunda altyapı da sadece yazılım değişikliği ile hazır duruma getirilecektir.

Temiz Kazanç


Zuera II güneş parkı 11.5 Megawatt kurulu güce sahiptir ve kuzey İspanya‘da Zaragoza şehrine yakın bulunmaktadır. Sistem yatay bir eksende güneşi takip eden 54,000 kristal modülden oluşmaktadır. 30 hektardan fazla bir alanı kaplayan sistem 10,000 kişiye güneş ile elektrik enerjisi sağlamaktadır.  Karbondioksit  emisyonu  toplamda yıllık 40,000 ton azaltılmıştır.

Güneş parkının 2034 dizisi herbiri 256 dizi olan dokuz segmente bölünmüştür. Bu segmentlerin herbiri iki merkezi invertöre 16 dizilik kombine kutu üzerinden bağlıdır.

Tüm sistemin kesintisiz ve verimli çalışmasını ve etkin bir bakım yönetimi sağlamak için operatörün dizileri sürekli izlemesi hayati önem taşır.
 



► İlginizi Çekebilir: Kompakt Güç Kaynakları | UNO Serisi 


Bu sistemlerin uzun vadedeki verimi yüksek kaliteli bileşenlerin kullanımına ve özellikle de bakıma bağlıdır. Dolayısıyla operasyonel yönetim ve izleme optimum şekilde organize edilmeli ve sürdürülebilir olmalıdır.

Phoenix Contact bu amaçla içinde Solarcheck dizi izleme modüllerinin kullanıldığı 16 dizi için bir kombine kutu geliştirmiştir.

Solarcheck izleme sistemi dizi akımlarını, her bir kombine dizi kutusunun gerilimini ve ölçüm modülleri içindeki sıcaklığı sağlamaktadır. Daha sonra veri haberleşme modülleri ile RS-485 Modbus RTU üzerinden Inline kontrolöre iletilmektedir. İlgili PLC, dokuz segmentin verisini Profinet protokolüyle doğrudan Scada sistemine ve üst seviye park kontrolörüne iletir.

 

Beklenmeyen Sapmalar İçin Alarm Sistemi 


Operatör güneş parkındaki 12,000 civarı değer ve mesajın görüntülenmesi ve izlenmesi için Phoenix Contact‘ın web tabanlı çözümünü kullanmaktadır. Bu çözüm sistem için performans ve hava durumu verilerini gösterir. Operatör ister lokal olarak bir web sayfası üzerinden erişim sağlar, ister internet üzerinden gerçek zamanlı olarak takip eder.

Gerekli tüm bilgiler her an her yerden ulaşılabilir durumdadır. Web sayfası güneş parkının her bir segmentinden üretilen güçle ilgili anlamlı bilgiler sağlar. Hata raporu oluşan bir hatayı belgelerken herhangi bir sapma durumunda bakım personeli doğrudan bir alarm sistemi veya SMS ile bilgilendirilir. Herhangi bir sorun durumunda cihazla ilgili ayrıntılı bilgilere bir tuşla ulaşılabilir.

 

 

► İlginizi Çekebilir: Akıllı UPS (QUINT UPS-IQ) Nedir?

 
Ölçülen değerler tanımlı bir hafıza kayıt tablosunda saklandıkları için sahadaki ilgili dizilerle tam olarak ilişkilendirilebilir.

Bu tablo hem her bir akım ölçüm kanalını hem de haberleşme modülündeki ölçüm modülünü listeler. 


 

Personel ve Kaynakların Verimli Kullanımı 


DC dizi izleme Zuera II güneş parkında kontrol ve izlemenin temelini oluşturmaktadır. Ölçülen değerlerin doğru şekilde elde edilmesi sayesinde bakım personeli arıza durumunda gerekli aksiyonları hızlı şekilde alabilmektedir.
 
İşletme maliyetleri uzun vadede düşük tutulmuştur çünkü bakım işi için gerekli personel ve kaynak verimli şekilde kullanılmaktadır.

Solarcheck dizi izleme sisteminin modüler yapısı ve etkinliği operatörü de etkilemiştir. 16 dizilik kombine kutudaki ölçüm modüllerinin kapasitesi idealdir. Dahası, tüm dizi izleme sisteminin enerji beslemesi verimli şekilde uygulanmıştır. Çünkü dizi izleme modülleri besleme gerektirmez.


Aslında ölçüm modülleri, ilgili kontrol kutusunda yer alan haberleşme kablosu üzerinden beslenir. Dizi izlemeye dayanan tüm güneş parkının kontrolü ve elde edilen verilerin görüntülenmesiyle enerji getirisi uzun vadede güvence altına alınmıştır. Operatör, Phoenix Contact‘ı çözüm kalitesinin yanında komponent ve sistem için sağladığı kapsamlı destek için tercih etmiştir.

Otomasyon uzmanı takım, devreye alma süresince destek olmuştur. Proje ile ilgili tüm firmaların soruları çok hızlı şekilde cevaplandırıldığı için güneş parkı planlandığı tarihte enerji üretmeye başlamıştır. 

 


►VİDEO SUNUM: " Güneş Enerji Çözümleri "




ElektrikPort TV Cumartesi seminerlerinin 3.'sünde Phoenix Contact firmasından Kontrol ve Endüstri Çözümleri Bölümü Satış Müdürü sn. Toygar Turgut " Güneş Enerjisi Çözümleri" semineri ile takipçilerimiz ile buluştu. Seminerin tamamını sizler ile paylaşıyoruz, iyi seyirler...

 









 

"Phoenix Contact E-Shop"






Kaynak: 




Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar