elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Giyilebilir Saydam İletken Malzeme Geliştirildi

Kore Üniversitesi ve Chicago Illinois Üniversitesi mühendisleri giyilebilir, ultra ince ve elektrik akımını son derece iyi ileten nano malzeme geliştirdi. Oldukça ucuz ve basit bir yöntemle üretilen bu malzemenin detayları haberimizde.



A- A+
20.06.2016 tarihli yazı 13668 kez okunmuştur.
Advanced Materials dergisinde tarif edilene göre üretilen nano malzeme iletken ve şeffaf bir yapıdan oluşuyor. Ayrıca malzeme esneyebilir ve bükülebilir yapıya sahip. Malzemenin katlanabilir dokunmatik ekran uygulamalarında, giyilebilir elektronik teknolojilerinde, esnek güneş hücrelerinde ve elektronik cilt uygulamalarında kullanılması planlanıyor.
 

Dergideki yayının yazarlarından biri olan makine mühendisi Profesör Alexander Yarin buluşun çok önemli bir gelişme olduğunu fakat bir malzemeyi hem iletken hem de şeffaf yapmanın da oldukça zor olduğunu söyledi. Ayrıca Kore Üniversitesi profesörlerinden makine mühendisi Sam Yoon yaptıkları malzemenin yüksek şeffaflık ve düşük elektriksel direnç bazında bir dünya rekoruna sahip olduğunu söyledi.
 

Malzemede oldukça fazla sayıda ilmekler bulunuyor bu yüzden yapı çok ince ve uzun bir hal alıyor. Bu yapı aynı zamanda malzemenin %92 oranında saydam hale gelmesini sağlıyor. Yapıda çok sayıda delikler bulunuyor fakat kullanıcı bu delikleri görmüyor. Malzemeyi iletken hale getirmek içinse malzemenin yüzeyi metal iyonlarını kendine çekebilen metal püskürtümlü kaplayıcı ile kaplanmıştır. Proje yetkililerinden Yarin, germe ve bükme olayları birçok kez tekrarlansa bile bu tekrarlamalardan sonra da malzemenin özelliklerini koruduğunu belirtti.
 


►İlginizi Çekebilir: Hava Hattı İletkenleri ve Özellikleri

Elektro lif çekimi yöntemi ve elektroliz yöntemiyle kaplamanın her ikisi de nispeten yüksek verimli yöntemler olarak, araştırmacılara göre bu yöntemlerle ticari açıdan üretim süreçleri sadece birkaç saniye sürebilir. Yarin metal kaplama liflerini aldıktan sonra malzemenin cilt, yaprak ya da cam gibi herhangi bir yüzeye kolayca aktarılabileceğini söyledi. Ayrıca Yarin, metal kaplama jonksiyonlarının elektrik akımının akışının kolaylaştırdığını ve nano malzemenin fiziksel esnekliği için de oldukça yararlı olduğu belirtti.
 

Bu gelişme yapılan açıklamalara ve detaylara göre günümüz giyilebilir teknoloji dünyası için oldukça önemli görünüyor. Gelecekte bu gibi teknolojilerle üretilecek cihazların sınırlarının ne olacağını kestirmek oldukça güç fakat teknolojinin çok daha şeffaf boyutlar alacağı oldukça açık bir şekilde görünüyor.

Kaynak:


►theengineer.co.uk
sciencedaily
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.