elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Metal Dedektörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Metal dedektörleri, metalleri algılayabilen cihazlara denir. Kullanım alanı oldukça geniştir. Askeri mayın, silah aramalarında, konser, havaalanı ve alışveriş merkezi üst aramalarında zararlı olabilecek eşyaları bulmamızda, arkeolojik ve jeolojik kazılarda yardımcı olur. Bu içeriğimizde metal dedektörünün yapısına ve çalışma prensibine değineceğiz.



A- A+
28.10.2015 tarihli yazı 58633 kez okunmuştur.
Metal Dedektörü Nasıl Çalışır ?

Dedektörler radyo frekansı ile çalışan cihazlardır. Üzerinde bulunan bobinler alıcı ve verici kısmını oluştururlar. Verici kısımda üretilen elektromanyetik dalga bir metale rastladığı zaman, metal üzerinde bir akım indüklenir(faraday akımları - girdap akımları). Bu metal üzerinde indüklenen akım, bir manyetik dalga üreterek, dedektör üzerindeki alıcı bobin üzerinden akım geçmesini sağlar. Elde edilen sinyal, bir yükselteç yardımıyla güçlendirerek ses sinyaline ve görüntülü olarak bildiririm verir. Dedektör gücüne göre 12 mt’ye kadar arama yapabilir.
 
 

 
Şekil 1: Detektörden Yayılan Girdap Akımları

 

 
Dedektör başlıkları üzerinde ki bobinlerin konumu iyi ayarlanmalıdır. Hatalı üretim sonucunda bobinler birbirlerini algılar ve dedektör yanlış çalışır. 
Metalin cinsi ve boyutuna göre manyetik alanda değişik algılamalar olabilir, metalin yüzeyi ne kadar büyükse bulma süresi kısalır.
Toprağın içindeki bazı mineraller, toprağın iletkenliğinin artmasına ve metallerin oksitlenip metallik özelliğinin azalmasına neden olabilir.
Doğalgaz, su boru hatları, elektrik kabloları dedektörü yanlış algılamaya yönlendirebilir.
 
 
 
Şekil 2: Bobinden Yayılan Manyetik Alan 

 
Dedektör Türleri
 
Düşük frekans ösilatörlü dedektör(VLF)
En çok kullanılan dedektör tipidir. İki bobin vardır. Alıcı ve verici bobinleridir. 
Darbe frekans dedektör(PI)
Çoğunlukla hassas işlerde kullanılır. Tek bobin vardır. Derinlik ölçüm aralığı geniştir. Tuzlu su, mineralli topraklarda kullanılır.
 
 
Metal Ayırımı 

VLF tipi çalışan dedektörler metal ayrımında en iyi yöntemdir. Bu şekilde verici bobinden sabit manyetik alan gönderilir ve alıcı bobinden yansıyan sinyal bu alınır. Alınan sinyalde bir faz değişimi varsa bu yakınlarda bir metal olduğu anlamına gelir. Her metalin kendine özel bir faz kayması vardır.
 
 


 
Grafik: Metal Tipine göre Ayrım Grafiği

 
Yazar: Cem Aydınoğlu

 
Kaynak:
 
 
►Howstuffworks
►Explainthowstuff
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar