elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Aselsan ve ODTÜ'den Milli Kızılötesi Dedektör

Yaklaşık 20 yıldır termal kamera üreten Aselsan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak kızılötesi dedektör üretimi ve kullanımında dışarıya olan bağımlılığa son verdi. 15 yıllık Ar-Ge ve yoğun çalışma sonucu kızılötesi dedektörlerin milli imkanlarla olan seri üretiminin olacağı tesisleri kurdu ve bu dedektörleri seri üretebilen dünyadaki 5.ülke oldu.



A- A+
16.04.2014 tarihli yazı 24858 kez okunmuştur.
Yıllardır özellikle gece ve olumsuz hava şartlarında kullanılan termal kameraları üreten Aselsan, en üstün sistemlerden biri olan kızılötesi dedektör alanında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile birlikte yaptığı 15 yıllık çalışmalarını tamamladı. Kızılötesi dedektörlerden önce yoğun olarak kullanılan termal kameralar, -273 derece ısıya sahip tüm varlıkların belli bir dalga boyunda yaydığı ışık sayesinde insan gözü ile görülemeyen varlıkları görüntüleyebiliyordu. Özellikle Savunma Sanayii alanında kullanılabilecek olan bu kızılötesi dedektörler ülkemizi hem büyük bir dış yükten kurtaracak hem de milli ve ileri teknolojiye sahip bir konuma getirecek.



 


Milli imkanlarla üretilebilecek ve seri üretime geçilebilecek olan kızılötesi dedektör üretim tesisleri Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canbolat, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve ODTÜ personellerinin katılımyla törenle açıldı. Tesisleri gezen Bakan Yılmaz, Savunma Sanayii için Ar-Ge’ye yılda 1.2 milyar dolar ayrıldığını, ancak daha fazla ayrılması gerektiğini vurguladı.

 

İlginizi Çekebilir: Türk Mühendislerden Milli Proje


Bakan Işık ise üniversite-sanayi işbirliğinin ve böylesine stratejik bir ürünün seri üretimine geçilebilmesininin gurur verici olduğunu söyledi. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Beşikçi ise Ar-Ge yatırımlarının geri dönüşüne güzel bir örnek olduğunu göstererek kızılötesi dedektörlerin üstünlük belirttiğini ve bu başarıda ODTÜ’lü olmanın da önemli bir katkısı olduğunu söyledi.

 



Kızıötesi  dedektör tenolojisinin geliştirilmesindeki ilk çalışmalar 1999 yılında başlamıştır. 15 yıllık birikim sonucu seri üretime geçilmiş, üretim için gereken ‘temiz odalar’, gerekli sistemler ve teçhizatlar kurularak 1500 m2’lik Milli Kızılötesi Dedektör Üretim tesisi kurulmuştur. Böylece ülkemiz kızılötesi dedektör alanında seri üretim yapabilen dünyada 5. ülke olmuştur.
 

 
İlginizi Çekebilir: Termal Kamera Nedir?


Kızılötesi Dedektörler Nedir ?
 
Kızılötesi dedektörler termal kameralar alanında en üstün özellikli en krtik bileşen olan özel bir sistemdir. Özellikle gece ve olumsuz hava şartlarında cisimlerden yayılan sıcaklar arasındaki çok küçük farkları tespit ederek ayırır ve gözle görülemeyen varlıkları görüntüleyebilir.

 




Kaynak:
 
►Aselsan
►Cihan
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.